ÄKS

”Äänekoski ei tule olemaan nettovoittaja” – kansanedustajat kannustavat uurnille

24.10.2021 17:08
Juho Kautto ja Matti Semi kertoivat mistä aluevaaleissa on kyse.

Kun vuosi vaihtuu, ollaan vaalien alla. Aluevaalien tulos koskettaa meitä jokaista. Vasemmistoliiton kansanedustajat jalkautuvat maakuntiin kertomaan mistä vaaleissa on kysymys ja miksi kannattaa äänestää. 

 

Vasemmistoliiton kansanedustajat kiertävät maakuntia lokakuun viikonloppuina. Lauantaina nähtiin ja kuultiin Suolahden Päivänpaisteessa äänekoskelaisedustaja Juho Kauttoa ja Varkaudesta kotoisin olevaa edustaja Matti Semiä. Kiertueen tarkoituksena on muistuttaa aluevaalien tärkeydestä sekä merkityksestä. Ihan mistä tahansa ei olla ensi vuonna päättämässä, sillä aluevaltuustot tulevat linjaamaan palveluita, jotka koskettavat ihan joka ikistä kuntalaista. 

– Olemme kertoneet, missä tammikuussa pidettävissä vaaleissa on kysymys ja samalla innostamme äänestämään. Olen äärimmäisen huolissani äänestysinnokkuuden hiipumisesta. Meillä Äänekoskella kuntavaaleissa vain reilu puolet äänioikeutetuista kävi uurnilla, Juho Kautto sanoo. 

Kymmenet miljardit eurot ovat siirtymässä hyvinvointialueille, voisi kuvitella, että tämä kiinnostaa meitä maksajia.

– Varsinkin kun tulevat päätökset koskettavat meitä jokaista, kun sosiaali- ja terveyspalvelut sekä pelastustoimi siirtyvät maakuntaan. 

Tilanne on kuntapäättäjille ja kunnille uudenlainan. On selvä, että vaalien tulos on Jyväskylä -painotteinen, sillä Keski-Suomen äänioikeutetuista puolet on jyväskyläläisiä. 

– On erityisen tärkeää herätä äänestämään, jotta oman kunnan ääni tulee kuuluviin. 

– Äänestysaktiivisuudella on suuri merkitys, kuinka alueiden tasapuolinen paikkajako näkyy, Semi sanoo. 

Kautto muistuttaa, ettei Äänekoski ole uudistuksen nettovoittaja.

– Näin se menee, jos asiaa tuijotetaan ahtaasti kuntatalouden näkökulmasta. Olemme suurimpien maksajien joukossa, Kautto sanoo. 

Tähän asti on Äänekoskella asiat hoidettu hyvin ja kustannustehokkaasti. 

– Nähtäväsi jää mitä saamme maksaa tulevaisuudessa.

Uudistuksen tavoitteena on saada julkiset palvelut pyörimään hyvin. 

– Tarkoitus on, että jokainen pääsee palvelun piiriin oli ansiotaso minkälainen tahansa, Semi muistuttaa. 

– Tämä ei estä käyttämästä yksityisiä palveluita, mutta järjestämisvastuu on julkisella puolella, Kautto muistuttaa. 

Kautto kiittelee Äänekoskella tehtyjä päätöksiä esimerkiksi uuden, nykyaikaen terveyskeskuksen rakentamiselle. Parhaillaan on Piilolanniemeen nousemassa uusi vanhustenhoitoyksikkö. 

– Äänekoski on ollut kaukaa viisas. Ollaan tehty rohkeasti päätöksiä, vaikka investoitikielto oli päällä. Olen luottavainen siihen, että tyhjäksi ei talo jää. Vaikka asioita on hoidettu Äänekoskella hyvin, löytyy ikäihmisten hoidossa vielä puutteita. En pitäisi mahdottomana ajatuksena, että Äänekosken terveyskeskus palvelisi tulevaisuudessa myös lähikuntien asukkaita, Kautto pohtii. 

Aluevaalit 23.1.2022

Vastaa

  1. Kipukroonikko ja pitkäaikaissairas sanoo:

    Kuka/ketkä meidän kaupungin kunnallispoliitikoista ymmärtää, että ensisijainen tarve on saada kaupungissa asuvien asukkaiden hoito hyvälle tolalle ennen kuin heitetään ilmoille ajatus myös muiden lähikuntien asukkaiden palvelemista? Kustannustehokkuus ei ole ensisijainen tarve vaan palveluiden saanti kaikille asukkaille tarpeen laadusta huolimatta. Nykyisellään terveyskeskuksessa ja vammaispalveluissa toteutetaan kustannustehokkuutta, sillä esimerkiksi lääkinnällisen kuntoutuksen palveluita ei myönnetä lähestulkoon ollenkaan nykyisen vastaavan fysioterapeutin Erja Pasman aikana vaikka lääkinnällisen kuntoutuksen kriteerit eivät ole muuttuneet edellisen vastaavan jätettyä toimenkuvan. Miksi näin? Koska päätöksillä ei ole valitusoikeutta ylemmälle taholle ja näin säästetään selvää rahaa.

    Kuten edelliseen hyvinvointialue-juttuun kirjoitin, niin pitkäaikaissairaiden ja kipukroonikoiden, mutta lisäksi myös vammaisten perusterveydenhuolto ei toteudu laadukkaasti terveyskeskuksessa nykyisellään. Lääkäreiden vaihtuvuus aiheuttaa suuria ongelmia, sillä kipupotilaiden lisäksi vammaisilla ja kehitysvammaisilla olisi tärkeää olla tuttu ja pitkä hoitosuhde saman lääkärin kanssa vuodesta toiseen tilanteiden monitahoisuuden vuoksi. Pahimmillaan evätään elintärkeitä lääkityksiä Kanta-palvelun kautta uusittavaksi laitettuina, kun ei tunneta potilasta, eikä tietoja avata tilanteen tutkimiseksi. Myös toimeentuloetuuksiin liittyvät lausunnot saadaan joko myöhässä tai ovat puutteellisia, koska tuttua tilanteen tunteva lääkäri ei ota vastaan vastaanotolle tai odotusaika vastaanotolle on jopa kuukauden. Joillekin valituille tarjotaan jo lopetettua omalääkäri-systeemiä listalääkärimallilla, mutta todellisuudessa ne eivät tunnu toteutuvan ellei listalääkäris osaa ennestään sanoa ajanvarauksen yhteydessä.

    Vaikka vanhushuolto on tärkeää ja siinä on havaittu vakavia henkeen ja turvallisuuteen kohdistuvia puutoksia, kiitos taannoin lehdissäkin olleiden valtakunnallisten kohujen, muu perusterveystoimi jää vanhuspuolella ilmentyvien ongelmien varjoon palveluita käyttävien näkökulmasta. Päättäjät ja kaupungin perusturva, taatkaa oikeuksiemme mukainen perusterveydenhuolto. Älkää tulko kertomaan uudelleen äänestäjille äänestysinnottomuudesta ja taloudellisuuden saavuttamisessa terveystoimissa tai palveluidemme tarjoamisesta tulevaisuudessa ehkä myös ympäryskuntiin.

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 4, 44100 Äänekoski
Ma-to 9–13 • Pe suljettu
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Kinnunen
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy