KPMG:n järjestämässä Vuoden Arviointikertomus -kilpailussa valittiin parhaat arviointikertomukset kolmessa sarjassa. Äänekoski voitti sarjan kunnat alle 20 000 asukasta.
Tämän vuoden kuntien ja kuntayhtymien arviointikertomuskilpailu osui julkisen hallinnon muutosvaiheeseen, jossa hyvinvointialueet aloittivat toimintansa.
– Kilpailun tavoite on tukea tarkastuslautakuntien arviointityön laadun kehittämistä, ja näin varmistaa julkisen toiminnan tuloksellisuutta ja vaikuttavuutta. Tällaisen tiedon tarve korostuu entisestään tulevaisuudessa, arvioi tuomariston puheenjohtaja, professori Jarmo Vakkuri Tampereen yliopistosta.
Tämän vuoden kilpailu osoittaa parhaiden arviointikertomusten tason huomattavan nousun vuosien mittaan.
– Samalla kertomusten kirjo osoittaa, että varsinkin pienemmissä kunnissa ja kuntayhtymissä arviointityössä on vielä paljon kehitettävää. Toivomme, että kilpailu antaa eväitä ja innostaa myös pienemmin resurssein toimivia tarkastuslautakuntia löytämään uutta näkemystä arvioinnin tekemiseen, toteaa KPMG:n julkishallinnon tilintarkastus- ja varmennuspalvelujen johtaja Juha Huuskonen.
Kuntien ja kuntayhtymien tarkastuslautakunnille suunnattu Arviointikertomuskilpailu järjestettiin kahdennettatoista kertaa. Kilpailulla halutaan kehittää tarkastuslautakuntien arviointitoimintaa ja arviointikertomusten laadukkuutta. Palkinnon kävivät lunastamassa tarkastuslautakunnan puheenjohtaja Leila Lindell ja lautakunnan jäsen Sinikka Rautiainen.
Tuomaristo arvioi, kuinka Äänekosken arviointikertomuksen painotus on onnistunut. Ja tästä ensimmäinen sija alle 20 000 asukasta käsittävien kuntien sarjassa.
– Arvioinnin kohteet ovat olennaisia ja ne on selkeästi määritelty ja tarkastuslautakunta toteuttaa perustehtäväänsä uskottavalla tavalla. Arviointikertomuksen tarkastelu on suhteellisen analyyttista, minkä lisäksi suositukset erottuvat tehdyistä havainnoista selkeästi. Arviointikertomuksen tarina rakentuu kiinnostavasti lautakunnan esittämien kysymysten ympärille. Kertomus nostaa esille myönteisiä, kehitettäviä ja riskejä sisältäviä suosituksia, mikä ohjaa lukijan huomion kiinnittämistä. Erityinen positiivinen huomio on seudun kuntien ja hyvinvointialueen yhteinen arviointikohde ja sen raportointi. Tämä korostaa tarkastuslautakunnan tapaa suunnata arviointia tulevaisuuden kannalta relevantteihin kokonaisuuksiin, tuomaristo kiittelee.
Arviointikertomuskilpailussa arvioidaan itse arviointikertomusta, ei tarkastuslautakuntaa tai sen arviointityötä.
– Hyvä kertomus ei ole ainoastaan sisällöllisesti laadukas, vaan sen sisältämän tiedon tulee myös rakenteeltaan ja esitystavaltaan olla mahdollisimman hyvin hyödynnettävissä. Kilpailun tarkoituksena on myös nostaa esiin uusia tapoja tehdä arviointikertomuksia, Vakkuri sanoo.