ÄKS

Äänestyksen ABC – tänään äänestämään!

02.04.2023 06:00
Äänestyslappuun kirjoitetaan vain ja ainostaan ehdokkaan numero. 

Äänioikeus on jokaisen 18 vuotta täyttäneen oikeus, ei velvollisuus. Toimitus haluaa korostaa ja muistuttaa, että äänestäminen on tärkeä juttu! 

 

Suomi oli ensimmäinen yleisen ja yhtäläisen äänioikeuden ja vaalikelpoisuuden kansalaisilleen myöntänyt maa koko maailmassa ja tästä me suomalaiset saamme olla ylpeitä. 

Eduskuntavaalit koputtelevat ovella ja äänestäjällä on valtaa jota tulisi käyttää, sillä tulevalla nelivuotiskaudella päätetään asioista, jotka koskettavat meitä jokaista – sinuakin, hyvä lukija. Kun lukee  tai katselee uutisia maailmalta, ymmärtää kuinka äänestäminen aidosti demokraattisissa vaaleissa on etuoikeus. Tätä etuoikeutta kannattaa varjella ja kunnioittaa – eli: käytä ääntäsi. Jokainen ääni on tärkeä ja jokainen ääni lasketaan: historia näyttää todeksi sen, että yksikin ääni voi ratkaista, ja se ääni voi olla juuri sinun. Äänestämättä jättäminen on varsin typerä kannanotto. Muista myös, ettei tyhjää ääntä lasketa ja että Aku Ankka on sarjakuvahahmo. 

Eduskuntavaaleissa äänioikeutettu on asuinpaikastaan riippumatta jokainen Suomen kansalainen, joka viimeistään tänään täyttää 18 vuotta.

Vaalihuoneistot avautuvat tän– ään sunnuntaina 2. huhtikuuta aamuyhdeksältä ja äänestys jatkuu kello kahdeksaan illalla. Mikäli äänestyspaikalla on jonoa kello 20, saavat kaikki siihen mennessä paikalle saapuneet äänestää rauhassa ennen äänestystoimituksen lopettamista.

2.4. äänestyspaikat 

Vaalipäivänä voit äänestää vain omassa äänestyspaikassasi eli siinä äänestyspaikassa, joka on merkitty sinulle saapuneeseen äänioikeusilmoitukseen. Itse äänioikeusilmoitusta ei tarvita äänestyksessä, mutta voit ottaa sen mukaasi jos haluat.

001 Äänekoski, Kaupungintalo, Hallintokatu 4

002 Markkamäki, Poken Opinahjon toimipaikka, Opinahjontie 1

003 Suolahti, Suolahden yhtenäiskoulu, Telakkakatu 15

004 Honkola, Honkolan koulu, Hujakontie 8

005 Konginkangas, Konginkankaan koulu, Kansakoulutie 1a

006 Sumiainen, Sumiaisten koulu, Koulutie 4a

Vaalipäivänä kukin äänioikeutettu saa äänestää vain omassa äänestyspaikassaan. Vaalipäivän äänestyspaikka mainitaan äänioikeutetun postitse saamassa äänioikeusilmoituksessa. Ota mukaasi äänestyspaikalle henkilöllisyystodistus, joka voi olla poliisin myöntämä henkilökortti, passi, ajokortti taikka vastaava kuvallinen asiakirja.

Voit ottaa mukaasi oman vaaliavustajan, jos et esimerkiksi kykene itse tekemään äänestysmerkintää. Oma vaaliavustaja ei kuitenkaan voi olla vaaleissa ehdokkaana oleva henkilö eikä hänen puolisonsa, lapsensa, sisaruksensa tai vanhempansa. Jos Sinulla ei ole omaa avustajaa, äänestyspaikalla on erityinen vaaliavustaja.

Äänestäminen on helppoa joten nukkumaan ei kannata jäädä! Vain äänestämällä voit vaikuttaa.

Äänestäminen klo 9-20

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 2, 2. kerros, 44100 Äänekoski
Avoinna sopimuksen mukaan
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Parola
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy