ÄKS

Ääniä Festivaali lupaa paljon ja hyvää: katso ohjelmatuottajien nostot kolmannesta ohjelmajulkistuksesta

21.05.2021 11:37 (muokattu 21.05.2021 11:41)
Ääniä Festivaaleilla nähdään monen sortin esiintyjää.

Ääniä Festivaalin kolmas ohjelmajulkaisu lupaa mielenkiintoista ja monipuolista viikkoa. Pyysimme Ääniä Festivaalin ohjelmatuottaja Mimi Steffanssonin ja jazzohjelmaa kuratoimaan kutsutun Antti Lähdesmäen tekemään omat nostonsa viimeisestä julkistuksesta. 

 

Nyt on Ääniä Festivaalille buukattuna esiintyjiä – musiikkia, esittävää taidetta, näyttelyitä sekä tanssia – luvassa yli 60 eri ohjelmanumeron verran! 

– Ohjelmahaku poiki yli sata yhteydenottoa ja runsaasti on tullut kyselyjä tässä kevään mittaan varsinkin äänekoskelaisilta taiteilijoilta ja tekijöiltä. Olen hakenut ohjelmistoon monipuolisuuden lisäksi uutta ja erilaista sekä ajatuksia herättävää taidetta ja taiteenlajia. On ollut ilo huomata paikallisten esiintyjien kiinnostus festivaalia kohtaan, Mimi Steffansson kiittelee. 

Tässä ei vielä ole välttämättä kaikki. Ohjelmistoa täydennetään ja laajennetaan vielä mahdollisuuksien mukaan. 

– Tulijoita olisi kyllä. Koetamme saada rahoitusta järjestymään, jotta voimme rekrytoida muutaman esiintyjän vielä mukaan, ohjelmatuottaja Mimi sanoo.

Antti Lähdesmäen yksi henkilökohtaisia tavoitteista Ääniä festivaalin suhteen nyt ja tulevaisuudessa on tuoda Suomeen ja Äänekoskelle mielenkiintoisia kansainvälisiä esiintyjiä ja näin luoda ainutkertaisia taiteellisia kohtaamisia Äänekosken kesään.

– Minua pyydettiin tekemään jazzohjelmisto, mutta sen lisäksi  ja kaupan päälle saatiin myös vapaata improvisaatiota sekä kansan- ja maailman musiikkia. Koska kyseessä on Ääniä Festivaali, emme laita raja-aitoja musiikille, Antti Lähdesmäki naurahtaa. 

Antti kertoo, kuinka hänellä on ollut alusta asti tietty visio jazz-ohjelman suhteen. Hänelle ohjelmiston suhteen tärkeimpiä kysymyksiä on ”mitä on jazz 2020-luvulla, ja mitä se tarjoaa 2020-luvun yleisölle?”

– Teemme kansainvälistä yhteistyötä, ja koen tärkeäksi, että kansainväliset taiteilijat kohtaavat toisensa Äänekoskella. Tiedä millaista luomistyötä päästään näkemään ja kuulemaan kun maantieteelliset rajat eivät ole esteenä, Antti pohtii.

Antti Lähdesmäen nostot: 

Maan Tila
Ääniä-festivaalin jazzohjelma esittelee monipuolisen kattauksen jazzia, improvisoitua musiikkia sekä maailmanmusiikkia tuoden myös erityylisiä yhtyeitä mielenkiintoisella ja odottamattomallakin tavalla yhteen. Tämän ohjelman ytimessä perinteistä jazzmusiikkia edustaa Äänekoskella triona esiintyvä Maan Tila. Mustan amerikkalaisen musiikin traditiosta kumpuavaa tunteellista ja sävellyskeskeistä materiaalia soittava vibrafonitrio lukeutuu keulakuvansa Mikko Antilan johdolla kotimaisen jazzin kuumimpiin nuoriin nimiin. Yhdessä vibrafonin laulavuus, basson juurevuus ja rumpujen hengittävyys luovat täyteläisen sekä kompleksisen kudoksen.

Alicia Lázaro (ES)
Kansainvälinen, ennakkoluuloton ja sujuvasti tyylilajien välillä liikkuva Alicia Lázaro edustaa erinomaisesti koko jazzohjelman ideologiaa. Madridissa syntynyt säveltäjä, pianisti sekä vokalisti liikkuu modernin klassisen musiikin, jazzin sekä improvisaation kentillä sulavasti. Lázaron musiikissa yhdistyvät hänen kotimaansa kaikuja laulavat melodiat, syvät elektroniset äänimaisemat sekä suvereeni, klassisen ja jazzmusiikin rajojen yli liikkuva pianismi.

Staerna Duo (SE/JO)
Jordanialaisen Nemat Battahin sekä ruotsalaisen Isa Holmgrenin muodostamassa vokaaliduossa kohtaavat lämmin ja eksoottinen, arabialainen lauluperinne sekä kuulas ja avara Skandinaavinen kansanmusiikki. Molemmat vokalistit ovat vahvaäänisiä solisteja ja pelottomia improvisoijia, mutta Staernan musiikin huippukohdaksi nousee kuitenkin uniikki kudos, joka syntyy Battahin ja Holmgrenin laulaessa yhdessä tasavertaisina solisteina. Staernan lisäksi heitä molempia kuullaan festivaalin aikana myös muiden esiintyjien kanssa vierailevina solisteina.

Dynamic Dynamic Sähköinen fuusio on oleellinen osa suomalaista jazzia, ja 2020-luvulle päivitettynä tätä perinnettä jatkaa tuore, kahden kitaran johtama kvartetti Dynamic Dynamic. Kun lauantain jazzklubi Willessä kääntyy iltaa kohden, nostattaa yhtyeen rock- ja hip hop -vaikutteinen fuusiotykitys viikonlopputunnelman taatusti kattoon!

Aaro Laitinen Quintet

Keitelejazzeilla proge ja jazz soivat sulassa sovussa keskenään – ja näin on myös Ääniä-festivaalilla. Jazzohjelmassa progevaikutteista, Pekka Pohjolankin mieleen tuovaa jazzin laitaa edustaa Aaro Laitisen kvintetti, jonka pandemia-ajan elämää kuvaavassa musiikissa liikutaan tunteiden ääripäästä toiseen. Ala-Keiteleen Musiikkiopistolla pianonsoittoa opettavan Laitisen myötä saadaan näin jazzohjelmaankin entistä enemmän paikallisväriä, ja sehän vain sopii!

BONUSNOSTO

Ääniä Collective 2021

Yhtenä jazzohjelman erityistavoitteista on luoda festivaalille inspiroiva ympäristö, jossa eri maista, tyylisuunnista ja perinteistä ponnistavat artistit kohtaavat toisensa ja luovat uutta taidetta yhdessä. Tämä konkretisoituu Ääniä Collective 2021 -konsertissa, jossa ruotsalaisen jazzyhtye SUPERHEAVY:n kuratoima kollektiivi esittää festivaalin aikana syntynyttä musiikkia, jonka inspiraation lähteinä ovat festivaalin tunnelma, esiintyjät, yleisöt sekä Äänekoski.

Mimi Steffanssonin nostot: 

Gaspard Oil
Äänekoskella toissavuosikymmenellä perustettu Gaspard Oil on tehnyt viisi täyspitkää musiikkialbumia, sarjan konsertteja ulkomailla ja Suomessa, sekä yhden jälkipolville ikuistetun livekonsertin sinfoniaorkesterin kanssa. Tällä hetkellä Gaspard Oil valmistelee kuudetta albumiaan Sumiaisten sydänmailla salaisessa sijainnissa. Yhtye nousee Ääniä Festivaalin lavalle valmiimpana kuin koskaan – tätä eeppistä showta ei kannata jättää väliin!

Kosken Laulu
Kosken Laulu on liki 30 hengen sekakuoro, jonka ohjelmisto koostuu pitkälti rytmimusiikista. Ohjelmistosta löytyy kappaleita niin Juicelta, Kaj Chydeniukselta kuin Euroviisuista. Kuoroa johtaa Kipinät-kuorosta tunnettu Kaisa Halmemies. Kuoro  on perustettu vuonna 1981 ja näin ollen vuosi 2021 on juhlavuosi! Paljon onnea Kosken Laulu 40v!

Äänekosken Laitakaupungin Orkesteri
Yli 25 hengen orkesteri saapuu sykähdyttämään soitollaan! Äänekosken Laitakaupungin Orkesteri, tuttavammin ÄLKO, sai alkunsa Sumiaisissa kansalaisopiston fonipiirinä. Kuntaliitoksen tullessa voimaan 2007, kaupunkilaistuneet sumialaiset ottivat käyttöön nykyisen nimensä: Äänekosken laitakaupungin orkesteri. Nelihenkinen kuoro täydentää solistien Teija Junikan ja Jari Haapamäen laulua. Orkesteria johtaa Timo Hytönen. 

Venla Kaasinen & Ville Koskivaara
Äänekoskelaisten Venla Kaasisen ja Ville Koskivaaran näyttely Pinnan tuntuma tarkastelee keskisuomalaisia vesistöjä lähietäisyydeltä. Se perustuu heidän kesällä 2020 tekemäänsä parinsadan kilometrin melontavaellukseen Äänekosken, Konneveden, Hankasalmen ja Laukaan järvillä ja joilla. Kaasisen filmivalokuvat ja Koskivaaran matkapäiväkirjoihin sekä Kaasisen valokuviin perustuvat runot kuvailevat intiimiä kokemusta, joka kanootilla vaeltavalle syntyy ympäröivästä maisemasta. Läheisyys vedenpinnan kanssa ja viikkoja kestävä eristys sivistyneestä maailmasta tuottavat mielentiloja ja näkökulmia, joista käsin kotiseutu näyttäytyy uudessa valossa.

Tuhma Herne
Vastikään kuvataiteen maailmaan astunut hämeenlinnalainen nuorimies rikkoo sovinnaisuuden ja traditioiden rajoja rajulla otteella. Herne kantaa Tuhman nimeä eikä villikko häpeile itseään. Tällaista ei ole ennen Suomessa nähty. Ei heikkohermoisille!

Katso koko ohjelmisto Ääniä Festivaalin sivuilta.

Ääniä Festivaali on uudenlainen monitaidefestivaali, joka järjestetään Äänekoskella 26.–31.7.2021. Festivaalin ohjelmisto koostuu musiikkiesityksistä, kuvataiteista, teatterista, poikkitaiteellisista performansseista ja monesta muusta taiteenlajista. Tapahtumaa järjestävät paikalliset Kulttuuri- ja mediaosuuskunta Pukkimäki Osk ja Äänekosken rockmusiikin yhdistys Ärmy ry. Äänekosken kaupunki on tapahtuman pääyhteistyökumppani vuonna 2021. Ääniä Festivaali toimii voittoa tavoittelemattomasti ja kestävän kehityksen periaatteita vaalien.

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 4, 44100 Äänekoski
Ma-to 9–13 • Pe suljettu
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Kinnunen
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy