ÄKS

Ääniä Festivaali: Mitäs kummaa täältä kuuluu?

24.06.2021 06:00
Loiskis-orkesterin lauantaisessa konsertissa Kaikki laulaa tavallaan kuullaan kappaleita vuosien varrelta, tällä kertaa myös viitottuna. Kuva: Tanja Koskinen

Kesän kruunaava Ääniä Festivaali tarjoaa ihmettelemistä ja ilonaiheita lapsiperheille heinäkuun viimeisellä viikolla.

 

Uusi äänekoskelainen monitaidefestivaali kutsuu perheet mukaan Ääniä-viikon vilskeeseen. Tarjolla on runsaasti nuorimmille kävijöille suunnattuja esityksiä, työpajoja, toimintapuisto sekä taidetta ihailtavaksi.

– Me myös haluamme rakentaa Ääniä Festivaalista paikan, jossa lapset ja nuoret pääsevät itse esille. Tämän vuoden nuorin taiteilija Silver_Effect on sumialainen viidesluokkalainen Saimi Riikonen, jonka runsaasta määrästä tussiteoksia on näytteillä valitut palat viikon aikana. On hienoa tuoda kulttuuria lapsille ja lasten tekemää taidetta aikuisille, ohjelmatuottaja Mimi Steffansson iloitsee.

Paikallisten toimijoiden kanssa yhteistyössä järjestettävän Ääniä Festivaalin ohjelmisto koostuu musiikkiesityksistä, näyttelyistä ja työpajoista sekä esittävästä taiteesta. Ääniä Festivaalin tapahtumat pidetään pääosin maksuttomana yhteistyökumppaneiden avulla.

Lapsiperheitä ilahduttaa Äänekosken Keskusaukiolla lauantaina 31. heinäkuuta esiintyvä jyväskyläläinen Loiskis-orkesteri, jonka valloittava ja riemastuttava tunnelma tarttuu niin nuorempaan yleisöön kuin aikuisiinkin. Yleisö pääsee aina konserteissa osallistumaan musiikilliseen ilotteluun laulaen ja leikkien.

Orkesterissa soi parhaimmillaan jopa parisen kymmentä instrumenttia ja monia erilaisia musiikkityylejä.

– Instrumenteista erityisesti Pekka Nättisen soittama säkkipilli innostaa kuuntelijoita! Sillä kun töräyttää, niin unisemmatkin heräävät. On mukava esitellä laajasti musiikkityylejä ja sellaisia instrumentteja, joihin ei niin usein törmää esimerkiksi populaarikulttuurissa, viulua ja muita kielisoittimia soittava Tomi Nurmi sanoo.

Loiskis-orkesterin vieraana on viittomakielentulkki Kati Pöllänen. Yhdessä he esittävät viitotun Kaikki laulaa tavallaan -konsertin.

Ihmetyksistä Ääniä Festivaalilla vastaa niin ikään lauantaina Keskusaukiolla esiintyvä Taikuri Jore, joka heittäytyy tällä kertaa lapselliseksi!

Viisinkertainen taikuuden suomenmestari kehittää parhaillaan uudenlaista esitystä nimenomaan lapsiyleisölle. Taikurin pitkää uraa seuranneet tuntevat tämän mieleenpainuvat temput sekä Karl Toffel, Der Hexenjägerin koomisen hahmon. Nyt luvassa on uudenlaista, lastentaikuruutta, mutta ihmeteltävää riittää myös yleisön aikuisille.

– Taikurina en ole välineurheilija vaan lavalla haluan tehdä kaiken alusta asti itse. Vaikka yleisö muuttuu, niin tyyli ei: luvassa on vauhdikas show ja mikä tahansa mahdollista! Jore lupaa festivaalikävijöille.

Äänekosken Energia on yksi Ääniä Festivaalin kesän 2021 yhteistyökumppaneista. Paikallinen energiayhtiö tarjoaa muun muassa Loiskis-orkesterin ja Taikuri Joren festivaalin lastenohjelmaan.

Touhuamaan Ääniä Festivaalin nuorimmat kävijät pääsevät Suolahden Wanhalla asemalla maanantaista torstaihin ja Äänekosken keskustan alueella perjantaista lauantai-iltaan. Järvi-Suomen Pioneerit tuovat Ääniä Festivaalille toimintaa täynnä olevan PinskuPuiston, jossa on tarjolla pajoja VR:stä graffiteihin, kasvomaalausta, keppihevosrata, pehmoeläinpuisto, katutaidetta ja liuta muuta ohjelmaa sekä musiikkia.

– Puiston vetonaulat taitavat olla pomppulinna ja hattarakone sekä Suolahdessa ja Äänekoskella järjestettävät hevosajelut. Me puistoa tekevät pyrimme pitämään huolta, että lapset myös hieman kauempaa pääsevät nauttimaan siitä, että kotikulmilla tapahtuu, PinskuPuiston kokonaisuudesta vastaava Michelle Seppälä kertoo.

Ripauksen entisaikojen iloja tuo Äänekosken Kalevalaisten naisten tiistaina Suolahden Wanhalla asemalla järjestämä Puuhaa Lapsille -paja, jossa opitaan tekemään käpylehmiä. Sorminäppäryyttä pääsee testaamaan niin ikään Koskelassa keskiviikosta lauantaihin seiskaluokkalaisen Anu Heinosen pitämässä helmikorutyöpajassa.

Myös muita perheille sopivia työpajoja, kuten neulegraffitien tekoa Äänekosken Taidepuistossa, löytyy festivaalin ohjelmasta. Ilmoittautumiset aukeavat heinäkuussa Ääniä Festivaalin nettisivuilla. Perheiden Ääniä-viikon päättää Koskelan puistossa sunnuntain 1. elokuuta järjestettävä perhebrunssi.

Tarkemmat aikataulut sekä mahdolliset muutokset ja lisäykset ohjelmaan Ääniä Festivaalin nettisivuilla aaniafestivaali.fi

Ääniä Festivaali on monitaidefestivaali, joka järjestetään Äänekoskella 26.7.–1.8.2021. Tapahtumaa järjestävät paikalliset Kulttuuri- ja mediaosuuskunta Pukkimäki Osk ja Äänekosken rockmusiikin yhdistys Ärmy ry. Äänekosken kaupunki on tapahtuman pääyhteistyökumppani vuonna 2021. Ääniä Festivaali toimii voittoa tavoittelemattomasti ja kestävän kehityksen periaatteita vaalien.

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 4, 44100 Äänekoski
Ma-to 9–13 • Pe suljettu
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Kinnunen
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy