Ääniä Festivaalinen ensimmäinen päivä meni loistavasti auringon paisteessa ja saateenkaaren alla. Kävijämäärä yllätti järjestäjät positiivisesti.
Galleria Postin Dropissa – Ääniä Festivaalin tukikohdassa – kävi sutina heti aamuvarhaisesta lähtien. Yhdeksän taiteilijan teokset on ripustettu entisen lajittelukeskuksen seinille, juuri ennen h-hetkeä festarin taideohjelmatuottaja Otto Lemetyinen liimaa seiniin teosluetteloita.
– Galleriassa on käynyt tänään jo 147 henkeä, vaikka virallisesti tämä ei ole vielä edes auennut. Taide kiinnostaa, se on mahtavaa, Lemetyinen sanoo.
Torikatu on muuttunut kuluttuurikaduksi, ja Mikko Niskasen elämästä ja työstä kertova näyttely Mikon Matkassa vetää porukkaa puoleensa. Festarin avauspäivänä vietettiin iloista päivää, kun näyttelyn ovesta sisään marssi tuhennes kävijä, joka yllätettiin iloisesti Mikon Matkassa -kirjalla.
– Mikko Niskasen elokuvat ovat minulle tuttuja kaikki ja näin äänekoskelaisena ne merkitsevät tietenkin paljon, tuhannes näyttelykävijä Riitta Kolehmainen sanoo.
Kolehmainen on kiitollinen saamastaan huomiosta – ja yllättynyt.
– Minä ihmettelin, että mitä tuo Jorma nyt oikein meinaa, ja sitten tuli tämmöinen mieluinen yllätys!
Ääniä Festvaali kiinnostaa myös Kolehmaista. Hän iloitsee, kun kylällä on sähinää.
– On hienoa, että myös yrittäjät ovat huomanneet festarin merkityksen kaupanteolle, kun ovat laittaneet tuotteitaan myös puotiensa edustalle, Kolehmainen sanoo.
Iltapäivään tultaessa oli kaupungin keskusaukio täyttynyt. Äänekosken historian ensimmäinen pridetapahtuma oli odotettu juttu. Yleisöä paikalle saapui reilut 500.
– Ajateltiin, että jos sata tulee, ollaan erittäin tyytyväisiä, Pilvi Honka sanoo ja pyyhkäisee poskelle vierähtäneen onnenkyyneleen.
Ja totta tosiaan! Kun sateenkaarilippu nousi kaupungintalon salkoon, se sai raikuvat aplodit. Ville-Veikko Liekkinen lämmitteli yleisön paneelikeskustelulle, jota juontamaan tuli Joonas Pesonen. Keskustelemaan oli kutsuttu Äänekoken lukioa käyvä Nenna Vertainen, opetus- ja kasvatusjohtaja Ville Härtsiä ja näyttelijä J-P Rautiainen. Miksi olette täällä, kysyi Pesonen?
– Olen täällä tänään taistelemassa tasa-arvon puolesta, sanoi Nenna Vertainen ja sai höysteeksi kuuluvat aplodit.
– Paremminkin voisi kysyä, miksi en olisi täällä, Härtsiä sanoi.
– Olen kasvanut Äänekoskella, ja täytyy sanoa, etten olisi silloin voinut uskoa, että Äänekoskella ollaan tällaisissa tunnelmissa. Tämä on minulle todella herkistävä tilanne. Haluan kertoa, millaista oli kasvaa homoseksuaalina ihmisenä täällä, J-P Rautiainen sanoi.
Äänekosken ilmapiiri sateenkaari-ihmisiä kohtaan toivotaan muuttuvan.
– Mulle on tultu sanomaan, että kyllä homo saa olla, mutta ei sitä tartte tulla näyttämään. On todella ikävää, etten vielä tänäkään päivänä koe mahdolliseksi kävellä puolisoni kanssa käsikkäin Äänekosken kaduilla. Näen, että asenteissa on parantamisen varaa, Rautiainen sanoo.
– Teollisuuskaupunki Äänekoski ei ole enää niin tiukka, heteronormatiivinen kaupunki. Tunnistamme jo uusia sävyjä ja varsinkin kasvatusmaailman ammatillisissa puheissa sallivuus näkyy enemmän kuin kymmenen vuotta sitten. Ilmapiiri on tullut sallivammaksi, mutta vielä on matkaa tasa-arvoon, Härtsiä sanoo.
Nenna Vertainen on törmännyt syrjintään.
– Onneksi nuorten keskuudessa ihmiset ovat suvaitsevaisempia, Vertainen sanoi.
Ville Härtsiä haluaa olla edistämässä yhdenvertaisuuskasvatusta Äänekoskella.
– Jo laki velvoittaa meitä siihen. Yhdenvertaisuuskasvatus on keskeinen osa jokaisen opettajan työtä.
Vaikka laki vaatii, vaaditaan myös aktiivisesti työstöä.
– Ikävä kyllä asenteet eivät muutu vikkelästi, monet homo- ja hinttihuudot elämässään kuullut Joonas Pesonen sanoo.
Härtsiä toivoi kaikenlaisen vihapuheen loppuvan.
– Tällainen ”valkoinen työssäkäyvä, lihaa syövä ja kaljaa juova heteromies” -puhe on joutavanpäiväistä ja äärimmäisen typerää puhetta, Härtsiä sanoi ja taas taputettiin!
Vihapuhe loppukoon tähän. Iloitaan siitä, että Äänekoski liputtaa rakkauden ja ihmisoikeuksien puolesta!
Keskusaukion pridetapahtuman päätti Mimi ja hänen bändinsä. Yleisö sai kuulla bängereitä, ja kohta oli lavan edus täynnä tanssijoita.
Ilta jatkui Postin Dropilla, jossa lausuttiin Ääniä Festari virallisesti avatuksi, kuunneltiin livemusaa Ite Eerolan esittämänä sekä kuunneltiin vinyylilevymusiikkia Dj Hämyn tahtiin.
Eikä siinä vielä kaikki: pridejatkot vietettiin Pub Markuksessa!
Pridea tukemassa oli suuri joukko äänekoskealsia yrityksiä: sateenkaarilipun salkoon veti myös S-Market Äänekoski. Kauneuspalvelut Puolikuu, Suolahden Urhon jääkiekkojaosto, Pub Markus, ÄKS, Kahvila ja Olohuone Wille, Kokon Puutarha, Valtra, Hemmotteluhuone Heikukka, Kukkakauppa Kimppu, Hoitola Mantra tekivät upeat somejulkaisut jossa muistutettiin että sateenkaarilipun alle mahtuvat kaikki. Puolueista paikalla olivat SDP, Vasemmisto ja Vihreät.
Ääniä Festivaali tuo taiteen ja kulttuurin sinne, missä ihmisetkin ovat. Tai sinne, missä he eivät aivan äkkiseltään uskoisi olevansa. Ääniä on pohjoisen Keski-Suomen freesein monitaidefestivaali, joka tuo Äänekoskelle kotimaan ja pohjoismaiden mielenkiintoisimpia nousevia nimiä välittämättä taiteen genrerajoista.
Ääniä on gallerioissa, kaduilla, kahviloissa ja baareissa. Niitä voi kokea puistoissa, takapihoilla ja Häränvirran kauniissa rantamaisemassa.
Ääniä Festivaali 27.-31.7. Äänekoskella