Työ- ja elinkeinoministeriön työnvälitystilaston mukaan Keski-Suomessa oli marraskuun lopussa 21 069 työtöntä työnhakijaa, 544 enemmän kuin vuosi sitten. Äänekoski sijoittuu Keski-Suomen kakkoseksi.
Keski-Suomen seutukuntien korkein työttömyysaste marraskuun lopussa oli Saarijärven-Viitasaaren seutukunnan 18,8 %. Seuraavina olivat Äänekosken (18,0) ja Jämsän (17,6 %) seutukunnat. Koko maan 70 seutukunnasta Saarijärven-Viitasaaren seutukunnan työttömyysaste oli kolmanneksi korkein, Äänekosken seutukunnan viidenneksi korkein ja Jämsän seutukunnan seitsemänneksi korkein. Keski-Suomen seutukuntien matalin työttömyysaste kirjattiin Keuruun seutukunnassa (14,1 %).
Kaikkiaan Keski-Suomessa oli työnhakijoita marraskuun lopussa 37 361, joista työttömiä työnhakijoita 21 069. Työssä olevia työnhakijoista oli 8 695 ja työvoiman ulkopuolella olevia 7 083. Lyhennettyä työviikkoa teki 514 työnhakijaa. Työttömistä työnhakijoista oli kokoaikaisesti lomautettuja 1 374. Kokoaikaisesti lomautettuja oli 146 enemmän kuin lokakuussa, mutta 214 vähemmän kuin vuosi sitten marraskuussa.
Avoimet työpaikat
Työnhakijoita yhtä avointa työpaikkaa kohti oli Keski-Suomessa marraskuun aikana kuusitoista ja koko maassa yksitoista.
Keski-Suomen ELY-keskuksen alueella oli marraskuun aikana 2 366 avointa työpaikkaa, lokakuuhun verrattuna 121 vähemmän, mutta viime vuoden marraskuuhun verrattuna 537 enemmän. Marraskuun avoimista työpaikoista oli uusia, kuukauden aikana ilmoitettuja 1 336. Marraskuun aikana täyttyi 265 työ- paikkaa ja 1 246 työpaikan rekrytointiprosessi oli käynnissä. Kuukauden lopussa työpaikoista oli avoinna 907.
Työttömyyden rakenne
Koko maassa oli marraskuun lopussa kuusi kuntaa, joiden työttömyysaste ylitti kaksikymmentä prosent- tia. Yksi näistä oli Saarijärvi (20,3 %). Muut kunnat olivat Lapista ja Kainuusta. Kahdenkymmenen prosentin tuntumaan sijoittui myös Karstula (19,9 %). Kolmanneksi korkein kuntakohtainen työttömyysaste Keski- Suomessa oli Viitasaarella (19,0 %). Matalimman työttömyysasteen kuntana jatkoi Muurame (11,4 %).
Eiköhän työttömyyden vähentyminen selity pois muutolla kurjasta kaupungistamme. Työpaikat löytyvät äänekoskella muualla asuville esimerkiksi Jyväskyläläisille. Kiitos siitä hallituksen ja valtuuston puheenjohtajille he hyväksyvät tämän käytännön.
Täysin samaa mieltä ”kaupunkilaisen kanssa”. Lisäisin vielä, että virkamies ja virkakoneisto ylipäätään puhuu työllisyysretoriikkaa lähinnä ja ainoastaan virkansa puolesta.