ÄKS

X-matkalla: Penang on matkailijan makuparatiisi

08.11.2014 15:08 (muokattu 08.11.2014 19:28)
Lady of Satay
Penangin saari Malesiassa, Malagan länsirannikolla, on tuttu paikka George Townissa 1990-luvulla asuneelle. Matka oli  nostalginen  ja parasta antia makuelämykset Penangin hawker-kojuissa. 

 

Penangin osavaltion pääkaupunki George Town on uskomaton kaupunki. Se on paikka, johon ovat sulautunut koko Aasia. Siellä kokee malaijen, kiinalaisten, intialaisten ja thaimaalaisten kulttuurin ja maut yhdellä iskulla. Kaupungissa on Wikipedian mukaan 720 000 asukasta ja koko saarella asukkaita on pari miljoonaa. Vanha kaupunki on Unescon maailmaperintökohde ja kuuluisa siirtomaa-aikaista taloistaan. Ajoittain ränsistynyttä, mutta silti kaunista!

Kaupungissa voi operoida jalkaisin itsensä Pikku Intiaan ja Chinatowniin. Rantaelämästä voi nauttia keskustasta vain muutaman kilometrin päässä sijaitsevassa Batu Ferrighissä. Kolmessa päivässä ei ennättänyt koluta koko saarta ristiin rastiin, mutta itselle tärkein tuli tsekattua eli vanha koti.

 

Sri York, entinen koti.

Sri York, entinen koti.

Sri York oli kaunista katsottavaa edelleen. Paikat oli pidetty hyvässä järjestyksessä ja kunnossa. Condominiumin ravintolassa istuessa aika vilisi silmissä: tuossa meidän lapsemme juoksentelivat, ja tuosta he hyppäsivät koulubussiin. Ja siinä törötti myös kuopuksen käyttämä syöttötuoli. Oi niitä aikoja!

PENANG ON RUOKAA RAKASTAVAN paratiisi numero yksi. Vaikka makuasioista ei parane väitellä, tämä on asia, jonka puolesta voin inttää hamaan tappiin saakka: Penangissa tarjotaan maailman parasta ruokaa! Tavan pulliainen ei heti ensitöikseen uskalla astua katukeittiöön bakteerikammoineen, hygieniapasseineen ja kylmäketjuineen – se jos mikä on harmi. Juuri katukeittiö on Penangin suola ja sokeri. Olen syönyt satoja Penangin pöperöitä saamatta ruikulia tai muuta vatsanväännettä. Ennakkoluulot kannattaa jättää taakseen viimeistään matkaa haaveillessa.

Vinkki: aaltopeltisessä kojussa, jossa istuu paljon paikallista väkeä on taivaallinen ape. Sinne!

X-testasi Penangin katukeittiön annin ja listasi  muutamia Penangin arkipöperöitä

 

Penangissa ruokailun helppous on ihana kokemus suomalaiseen jäyhyyteen tottuneelle. Kokit eivät tuo itseään tykö, eikä osaamistaan tarvitse todistaa hatulla tai muilla härpäkkeillä. Tekemisen meininki näkyy ja ystävällinen palvelu on aivan omaa luokkaansa.

Vinkki: Menkää turistien kansoittaman Thaimaan sijasta Penangiin!

Roti Canai

Roti Canai

Roti Canai

Tämä Malesian kansallisherkku, intialais-muslimilainen ohut lehtevä leipä syödään kastikkeen kera. Leipää voi kastaa myös kana-, kala- tai lammascurryn kanssa. Kuumalla pannulla kultaiseksi paistettu leipä on täydellinen tukikohta mausteiselle currylle. Annoksen hinta kahden leivän kera noin euro.

Penang Assam Laksa

Penang Assam Laksa

Penang Assam Laksa

Tämä on jokaisen Penangiin matkaan ”pakko testata” -ruoka. Matka ei ole täydellinen kokemus, jos tämän jättää väliin. CNN valitsi laksan seitsemänneksi maailman 50 parhaan ruoan listalla. Kirpeäarominen kalakeitto ei jätä kylmäksi yli 30 asteen helteellä. Tärkeimmät ainekset ovat silputtu kala: kemoung tai makrilli. Kurkku, sipuli, punainen chili, ananas. Makua soppaan tuo vielä piristävä minttu. Hinta 75 senttiä.

Char Koy Teow

Char Koy Teow

Char Koy Teow

Tämä ikuisesti nenässäni tuksuva, valkosipulilla rikastettu Char Koy Teow omistaa kunnioitettavasti paikan koko Malesian sydämessä. Lajike on levinnyt myös ympäri planeettamme, ja sen alkuperä tiedetään. Paistettu litteä nuudeli ryyditetään valtavilla katkaravuilla ja kananmunalla. Miten näin yksinkertaisesta voi saada niin mojovaa? Hinta noin 1,5 euroa/satsi.

Mee Goreng

Mee Goreng

Mee Goreng

Tämä ruoka allekirjoittaa intialais-muslimilaisten makujen kirjon yhdellä suupalalla. Paistettu tofu, kala ja peruna sekä nuudeli tarjoillaan salaatin, rapeiksi paistettujen salottisipuleiden ja puristetun limen vauhdittamana. Mee Goreng Ayam sisältää kanaa. Annos noin 75 senttiä.

Satay

Satay

Satay

Yksi suosikkejani on satay-vartaat. Kanavartaat kypsennetään hiilloksella ja tarjoillaan tajuttoman maukkaan maapähkinäkastikkeen kanssa. Yksi varras: 15 senttiä.

IMG_5525 IMG_5524 IMG_5461 IMG_5460

IMG_5250 IMG_5538

IMG_5576 IMG_5578 IMG_5592 IMG_5580 IMG_5579IMG_5527

Teksti ja kuvat Marjo Steffansson

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 2, 2. kerros, 44100 Äänekoski
Avoinna sopimuksen mukaan
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Parola
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy