ÄKS

Äksän avustajakoira Affe muistuttaa tärkeästä päivästä

28.09.2013 07:30
28. syyskuuta on tärkeä päivä kaikille lemmikeille. Ja kaikille ihmisille.

Kansainvälinen rabiespäivä muistuttaa siitä, että rabiesta ei ole hävitetty. Rabies on vaarallinen virustauti, joka tarttuu eläimen puremasta toiseen eläimeen. Tauti tarttuu myös ihmiseen ja johtaa kuolemaan, ellei hoitoa aloiteta pian pureman jälkeen. Äksän avustajakoira, karkeakarvainen kettuterrieri Affe, 5, muistuttaa lemmikkieläinten omistajia viemään paras kaveri säännöllisesti saamaan raivotautirokotteen.

– Sitähän mä tässä haluan tiedottaa ja muistuttaa, että olis vähän niinku kaameeta saada semmonen raivotauti. Se on ihan yhtä kamala tauti kuin kuulostaakin. Olis muuten viheliäistä saada semmonen, Affe kertoo touhukkaana.

Taudinkuva jakaantuu hiljaiseen ja raivoisaan muotoon, mutta sama eläin voi oireilla tilanteen mukaan eri tavoin. Raivoisassa muodossa eläin on ärtynyt, levoton, hyökkäilee esineiden, eläinten tai ihmisten kimppuun purren niitä raivokkaasti. Käyttäytymisen muutokset voivat olla kohtauksittaisia.

– Ei kaameeta hei. Voisittex te kuvitella mua sellaseen tilanteeseen, että mä hyökkäilisin ihmisten kimppuun? Tai joidenkin esineiden. Musta olis tosi noloa ja ikävää käyttäytyä kummasti, Affe sanoo.

Hiljaisessa muodossa, joka on tavallisempi, oireet ovat vaikeammin havaittavissa, eläin muuttuu lähinnä syrjäänvetäytyväksi. Kummassakin muodossa taudin edetessä eläimellä ilmenee nielemisvaikeuksia, alaleuka ja silmäluomet roikkuvat ja lopulta eläin halvaantuu kokonaan. Oireiden puhjettua tauti johtaa niin eläimillä kuin ihmisillä aina kuolemaan, useimmiten muutamassa päivässä.

– Aina pahenee. Mä oon tosi sosiaalinen ja toi syrjäytyminen ei oo yhtään mun juttu. Nielemisvaikeudet! Ei kuulosta kivalta, mä kun olen perso herkuille. Ruokakupinkin syön aina ihan tyhjäksi. Halvaantumisesta ja kuolemasta mä en halua puhua ollenkaan, tuumaa Affe kauhusta kankeana.

Kissoilla raivotauti saa yleisimmin hyökkäävän muodon.

– Hyökkäilevä kissa on jo ajatuksena ihan karmiva , Affe miettii huolestuneena ja lisää:

– Onnex mulla ja mun Lenski-siskolla  on rokotukset kunnossa. Muistakaa siis pitää meistä lemmikeistä hyvää huolta, Affe huokaa.

Koiran-rokotukset1

 

Rabiespäivä on vuosittainen muistutus lemmikkieläinten omistajille rokottaa eläimensä raivotautia vastaan. Päivä muistuttaa myös lemmikkien maahantuojien vastuuta ihmisten ja eläinten turvallisuudelle.

Kansainvälistä rabiespäivää vietetään joka vuosi syyskuun 28. päivänä. Päiväksi otettiin Louis Pasteurin kuolinpäivä, koska hän yhdessä kollegansa kanssa kehitti ensimmäisen tehokkaan raivotautirokotteen. Maailman rabiespäivää koordinoi voittoa tavoittelematon organisaatio Global Alliance for Rabies Control. Ensimmäisen kerran rabiespäivää vietettiin vuonna 2007.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 4, 44100 Äänekoski
Ma-to 9–13 • Pe suljettu
Puhelin 040 565 0941

 

TOIMITUStoimitus@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945
Riina Nygrén
toimittaja 050 337 0028

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Kinnunen
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

 

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
Max Steffansson – ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy