ÄKS

Ala-Keiteleen Pursiseura ry:n katsastustoiminta vuonna 2023

20.05.2023 12:18
Ala-Keiteleen Pursiseura tarjoaa mielellään apuaan ja neuvojaan seuran ja seuraan halukkaille veneilijöille myös katsastustoiminnan kautta

Katsastuksen tärkeimpänä perusteena on Merilain 8 §: ”Aluksen tulee, sitä merenkulkuun käytettäessä, olla niin rakennettu, varustettu, miehitetty, lastattu ja vaadittavan tarvikkein varattu, että ihmishenki ja omaisuus voidaan, ottaen huomioon sekä kulkuveden laatu että liikenne, johon alusta käytetään, katsoa turvalliseksi”.

 

Vastuu veneestä ja siinä olevien henkilöiden turvallisuudesta on veneen omistajalla tai haltijalla, ja kulussa oltaessa päällikkönä toimivalla. Katsastus ei vapauta heitä tästä vastuusta. Venekatsastus ei ole laki- tai asetuspohjaista, vaan liiton omaa veneilyn turvallisuustyötä. Monet vakuutusyhtiöt myöntävät katsastetun veneen vakuutuksiin alennusta ja viranomaisen hyväksymänä katsastus mahdollistaa kansainvälisen huvivenetodistuksen saamisen.

Ala-Keiteleen Pursiseura ylläpitää katsastustoimintaa vuodesta 2023 alkaen aiemmasta poiketen Suomen Työväen Urheiluliiton (TUL) alaisuudessa liiton purjehdusjaoston hyväksymiin katsastusohjeisiin perustuen ja sen kouluttamana. Katsastustoiminta ei eroa aikaisemmasta katsastuksesta kuin tarrojen ja lomakkeiden osalta. Ala-Keiteleen Pursiseura pitää seuran veneistä lippuasetuksen mukaista rekisteriä. Rekisterissä on oltava kaikki seuran veneet, jotka ovat oikeutettuja käyttämään seuran perälippua. 

Katsastustoiminnan tarkoituksena on ylläpitää ja kehittää veneilyturvallisuutta pursiseurassa ohjaamalla ja opastamalla seuran veneilijöitä veneidensä hoitoa, varustamista ja varusteiden käyttötaitoa koskevissa asioissa sekä turvallisuusmyönteisten asenteiden omaksumisessa. Lähtökohtana on kaikkien veneilijöiden turvallisuus vesillä. Kun on huoltanut veneen huolellisesti ja antanut vielä katsastajan tehdä tarkemmat tarkastukset, voi hyvillä mielillä lähteä muiden veneilijöiden sekaan nauttimaan kesästä! 

Kun nyt kesän alkaessa katsastus on taas ajankohtainen, niin muistetaan seuraavat asiat katsastukseen valmistauduttaessa ja sen aikana:

– Varmistu, että kaikki tarkistettavat kohteet on huollettu ja helposti katsastajan tarkastettavissa

– Vene on siinä siisteydessä, että kaikkiin tarkastuskohteisiin on katsastajalla pääsy myös veneen sisäpuolella. 

– Tarvittaessa varaudu pieneen koeajoon.

Ala-Keiteleen Pursiseura tarjoaa mielellään apuaan ja neuvojaan seuran ja seuraan halukkaille veneilijöille myös katsastustoiminnan kautta. Eli aina kannattaa vetäistä katsastajaa hihasta, jos joku asia mietityttää. Katsastajat antavat myös ohjeita katsastukseen valmistautumiseen.

Kaikille myötäisiä tuulia ja ennen kaikkea turvallista veneilykesää 2023 toivottaa Ala-Keiteleen Pursiseuran katsastajat.

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 2, 2. kerros, 44100 Äänekoski
Avoinna sopimuksen mukaan
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Parola
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy