ÄKS

Aluehallintovirastot antoivat uudet määräykset perusopetuksen järjestämisestä – suositus kuitenkin on, että lapset pidetään kotona

23.03.2020 14:58
Aluehallintovirastot ovat maanantaina 23.3.2020 antaneet uudet määräykset siitä, että perusopetuksen järjestäjällä on velvollisuus järjestää perusopetuslain mukaista perusopetusta ja muuta toimintaa lähiopetuksena koulussa tai muussa opetuksen järjestämispaikassa kaikille esiopetuksen oppilaille, perusopetuksen 1 – 3 vuosiluokkien oppilaille, erityisen tuen päätöksen saaneille oppilaille ja pidennetyn oppivelvollisuuden piirissä oleville oppilaille. Vastaavat rajoitukset koskevat myös taiteen perusopetusta antavia oppilaitoksia, muun muassa  musiikkiopistoja. 

 

 

Aluehallintovirastot kuitenkin suosittavat, että lapset pidetään kotona, jos se vain on mahdollista.

Aluehallintovirastot tekivät 23. maalisuuta uudet määräykset valtioneuvoston 20.3. antaman asetuksen mukaisesti.

Valtioneuvosto antoi 20.3.2020 asetuksen varhaiskasvatuksen sekä opetuksen ja koulutuksen järjestämisvelvollisuutta koskevista väliaikaisista rajoituksista annetun valtioneuvoston asetuksen (126/2020) 3 §:n muuttamisesta. Muutoksella tätä järjestämisvelvollisuutta rajoittavaa sääntelyä muutettiin siten, että siitä poistettiin edellytys vanhempien toimimisesta yhteiskunnan toiminnan kannalta kriittisillä aloilla.

Asetusmuutoksella lisätään oppilaiden yhdenvertaista oikeutta saada perusopetuslain mukaista lähiopetusta poistamalla asetuksesta edellytys huoltajien työskentelemisestä yhteiskunnan toiminnan kannalta kriittisillä aloilla. Asetusmuutoksella turvataan myös suhteellisuusperiaate sekä oppilaiden ikä ja kehitystaso huomioiden, että erityisesti heikoimmassa asemassa olevilla oppilailla säilyy oikeus saada lähiopetusta.

Koulussa tai varhaiskasvatuksessa tapahtuvaa toimintaa ei pidetä julkisena kokoontumisena eikä 10 hengen sääntöä tarvitse noudattaa. On silti suositeltavaa työskennellä tavanomaista pienemmissä ryhmissä tartuntavaaran vuoksi sekä tehostaa siivousta ja käsihygieniaa.

Tartunnan saamisen riski on kohonnut koko Euroopassa ja muualla maailmassa. Myös Suomessa alkaa todennäköisesti lähiaikoina tulla ilmi tartuntoja, joiden tartuntaketjuja ei enää voida jäljittää, ja tartuntariski oppilaitoksissa kasvaa. Toisaalta samanaikaisesti tartuntariski kasvaa kaikkialla muuallakin yhteiskunnassa, naapurustossa, työpaikoilla ja liikennevälineissä. Tämän vuoksi aluehallintovirastot suosittavat, että lapset pidetään kotona, jos se vain on mahdollista.

Aluehallintovirastojen uudet määräykset koskevat kaikkia manner-Suomen kuntia ja ovat voimassa 13.4.2020 saakka.

Kunkin aluehallintoviraston alueelleen antama määräys perustuu tartuntatautilain (1227/2016) 58 §:n mukaisiin toimenpiteisiin, joilla ehkäistään uuden koronaviruksen aiheuttaman infektion leviämistä ja sen ihmisille ja yhteiskunnalle aiheutuvia haittoja.

Aluehallintovirastojen määräykset on annettu yleistiedoksiantona. Tiedoksiannot löytyvät osoitteesta https://www.avi.fi/web/avi/yleistiedoksiannot

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 4, 44100 Äänekoski
Ma-to 9–13 • Pe suljettu
Puhelin 040 565 0941

 

TOIMITUStoimitus@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945
Riina Nygrén
toimittaja 050 337 0028

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Kinnunen
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

 

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
Max Steffansson – ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy