ÄKS

ÄMK Mopoendurance Syyskyntö ajettiin jälleen Hietamalla 

22.09.2021 15:15
Voittajatiimin on helppo hymyillä.

Lauantaina 18.9. pidettiin Vätälän tilan pellolla Syyskynnöt. Nämä syyskynnöt hoidettiin mopoilla, kun Hietamalla ajettiin Äänekosken moottorikerhon järjestämät mopoenduranceajot. Hietamalla ajettiin jo toista kertaa ja kaikkiaan mopoenduranceajot järjestettiin jo kolmannen kerran.

 

Syyskyntö -mopoendurance ajettiin joukkueajona ja mopot oli jaettu kahteen eri luokkaan, vesi- ja ilmajäähdytteiset alle 55 cm3 mopot. Jokaisessa joukkueessa oli kolme kuljettajaa, jotka vaihtoivat ajovuoroaan varikkoalueella lennosta.

Lähtö tapahtui Le Mans -tyyppisesti yhteislähdöllä. Mopot odottivat rivissä lähtöviivalla, kun torven soidessa kuljettajat lähtivät juoksemaan noin 50 metrin päästä ajoneuvoilleen, käynnistivät ne ja  kiihdyttivät mopoineen radalle häipyen horisonttiin kaksitahtibensan tuoksussa.

Joka teamillä oli vankkumaton tavoite kiertää eniten kierroksia kahdessa tunnissa. Kyseessähän oli kahden tunnin kestävyysajo. Eniten kierroksia ajanut joukkue voittaa.

(juttu jatkuu kuvan alla)

Niin paljon kierroksia, kuin kahdessa tunnissa ennättää. Se on kisan juoni.

Alku näytti heti sen, että vesijäähdytteiset menevät tänä vuonna menojaan ja ilmajäädytteiset käyvät tiukkaa taistoaan omassa luokassaan. Kierrosten kertyessä muodostui tasavahvoja taistelupareja ja leikkimielinen ajelu muuttui odotetusti totiseksi kilvoitteluksi podiumpaikoista.  Varikolla ajovuoroaan odottavat kuljettajat tarkkailivat kilpailijoiden pilttuisiin ja lennosta tehtiin tarvittavia muutoksia omaan taktiikkaan.

Jopa piikkiä, kovimman kilpailijan, tulppaan saatettiin salaa toivoa ja kieltämättä osalla kilpailijoista oli vaikeuksia peitellä vahingoniloaan, kun tasavahvaa taistelua käyneen teamin mopo hyytyi radan varteen. Ruutulipulle tultaessa kuitenkin ainoastaan pari joukkuetta oli joutunut keskeyttämään teknisiin ongelmiin, muiden selvittäessä ravan peittäminä tiensä maaliin asti. 

Se on moposporttia ja näiden huippuunsa viritettyjen ohjusten osalta keskeyttäneitä oli yllättävänkin vähän.

Rata oli tehty tänä vuonna, ÄMK:n rata-asiantuntijoiden toimesta, todella nopeaksi ja paikoin teknisesti erittäin haastavaksi ja se saikin kiitosta kuljettajilta.

Voittoon vesijäähdytteisten luokassa ajoi Team Horna ja ilmajäähdytteisissä Team Jep Jep.

Mopourheiluun kuuluvien näyttävien pokaalien lisäksi joukkueet palkittiin tänä vuonna paikallisen huolto- ja varaosaliikkeen R-Skidin lahjoittamilla renkailla.

Joukkueita oli ajamassa mm. Porvoosta ja Jyväskylästä paikallisten tallien lisäksi.

Yleisöä oli löytänyt paikalle mukavasti ja Äänekosken Moottorikerhon grillillä yleisö kävikin  hakemassa kahvia ja mopomakkaroita isompaa nälkää siirtämään. Myös sää suosi tapahtumaa. Pilvipoutainen keli piti lämpimästi pukeutuneen yleisön paikan päällä jännittämässä, viihtymässä ja nauttimassa moposportista koko reilun parituntisen. 

ÄMK Syyskyntö Mopoendurance on tapahtuma, joka saa aikuisenkin ihmisen hyvälle tuulelle!

TEKSTI: Harri Kautto

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 4, 44100 Äänekoski
Ma-to 9–13 • Pe suljettu
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Kinnunen
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy