Asemakadun koululla suunnitellaan jo uutta koulurakennusta, kastellaan viherseinää ja kuljetaan sisätiloissa ulkokengittä.
Asemakadun koulun arki on pyörähtänyt käytiin höystettynä uusilla kuviolla. Kaikkein konkreettisin ja näkyvin asia on se, että koulu on siirtynyt kengättömään aikaan. Ulkokengät jäävät koulun ala-aulaan ja ruokalan käytäville asetettuihin värikkäisiin lokeroihin jo tottuneesti. Lokerosta napataan jalkaan sisäkengät ja porhalletaan luokkaan oppimaan.
– Ihan kaikki oppilaat eivät ole vielä valitettavasti tuoneet sisäkenkiä kouluun, rehtori Tapio Saaristo harmittelee.
Siistijät kiittävät ratkaisua. Pöly, hiekka ja kura eivät kantaudu enää jokaiseen neljään kerrokseen.
– Kengättömästä ratkaisusta on tullut vain positiivista palautetta. Oppilaat osallistuvat lokeroiden siistimiseen. Joka tiistai, ennen ruokailua luokan järjestäjä käy siivoamassa oman luokkansa lokerot. Koulun siivoushenkilöstö opasti jokaisen luokan erikseen kuinka homma tapahtuu, Saaristo kertoo.
Keväällä Asemakadun koulun tilannetta pohtinut sisäilmatyöryhmä päätti kokeilla uusia keinoja, jotta talossa voitaisi työskennellä uuden koulun valmistumiseen saakka. Kahdeksaan luokkaan, iltapäivähoidon tilaan ja opettajahuoneeseen on tehty ilmaa puhdistava titaanidioksidikäsittely. Yhteen luokkaan on asennettu viherseinä.
– Titaanioksidiruiskutuksia tehtiin keväällä kaksi. Niistä tuli hyvää palautetta ja päätimme käsitellä luokkia vielä lisää. Uusia ilmanputsareita ei ole tarvinnut hankkia käyttöön enempää, Saaristo ynnää.
Viherseinä asennettiin pari viikkoa ennen koulun alkua tekeytymään. Nelosluokan opettaja Maija Kinnunen on tyytyväinen seinään, vaikka ei vielä osaa sen tehoa arvioidakaan. Entä kastelu ja huolto?
– Se on minun vastuullani, Kinnunen sanoo ja näyttää kolmea eri viherkasvia sisältävän seinän vesisäiliötä.
Viherseinässä kasvien istutukseen ei käytetä multaa vaan epäorgaanista kasvualustaa.
ASEMAKADUN KOULULTA on kokonaisia luokkia siirretty pois viisi. Yksi Telakkakadun koululle, kaksi kirjastolle ja kaksi entiseen Niskasen liiketilaan. Koulutyötä tehdään väistötiloissa ja odotetaan pääsyä saman katon alle. Uutta koulurakennusta on päästy jo suunnittelemaan ja päästy tutkimaan piirustuksiakin.
– Henkilöstön kanssa on pidetty alustava ideapalaveri. Meille näytettiin kahden arkkitehtitoimiston suunnitelmat, joista toinen nousi heti kättelyssä paremmaksi vaihtoehdoksi. Sen pohjalta lähdetään suunnittelemaan ja kehittelemään uutta koulua, Saaristo kertoo ja lisää, että piirustuksia oli tutkailemassa niin Telakkakadun koulun henkilöstö kuin Asemakadunkin.
– Kuluvalla viikolla on jo ensimmäinen hankesuunnittelukokous. Tavoitteena on, että uuden koulun rakentaminen alkaa syksyllä 2016, lukion kanssa yhtä aikaa, Saaristo sanoo.