Maanantaina kokoontuva kaupunginhallitus tekee esityksen joulukuussa kokoontuvalle valtuustolle, millainen on tulevaisuuden kouluverkko. Istuva kaupunginjohtaja Matti Tuononen esittää hallitukselle muun muassa, että Asemakadun koulu rakennetaan Telkkakadun koulun yhteyteen jonne siirretään myös Koiviston koulun oppilaat.
Asemakadun koulu uudisrakennetaan Telakkakadun koulun yhteyteen. Asemakadun koulusta ja Telakkakadun koulusta muodostetaan yhtenäisperuskoulu. Suunnittelu toteutetaan vuoden 2016 aikana ja rakentaminen aloitetaan vuodenvaihteessa 2016-2017.
– Uudisrakentamisella vältetään väistötilakustannukset ja turvataan oppilaille ja henkilöstölle terveelliset tilat. Yhtenäisperuskoulun muodostamisella lisätään toiminnan tehokkuutta ja synergiaa, perustellaan hallituksen esityslitalla.
Koiviston koulu jatkaa toimintaansa omana yksikkönä nykyisissä tiloissa. Koulun oppilaat siirretään Suolahteen uuden koulun valmistuttua.
– Uuden koulun rakentaminen ja ylläpitäminen merkitsisi vuositasolla kaupungin käyttötalouteen ja poistoihin n. 0,4 miljoonan euron heikennystä verrattuna oppilaiden siirtämiseen Suolahteen perustettavaan yhtenäisperuskouluun.
Teknologiakeskuksen tilat peruskorjataan pysyviksi koulu- ja esiopetustiloiksi vuosina 2017 – 2020. Teknologiakeskuksen peruskorjauksessa huomioidaan esioppilaiden tarpeet myös iltapäivähoidon osalta. Piha-alue rakennetaan viihtyisäksi ja virikkeelliseksi huomioiden eri ikäisten lasten tarpeet.
– Teknologiakeskuksen kouluun keskitetään kaikki esiopetuslapset keskustan alueen päiväkodeista ja erillisryhmistä. Teknologiakeskuksessa nykyisin olevat päivähoitolapset siirretään päiväkoteihin esiopetusryhmiltä vapautuneisiin tilohin.
Keskuskoulusta, Koulunmäen koulusta ja Mämmen koulusta muodostetaan yhtenäisperuskoulu 1.8.2016 alkaen.
– Tällä ratkaisulla vältytään uuden koulun ja päiväkodin rakentamiselta keskustan alueelle. Ratkaisulla vältytään investointikustannuksilta (3 – 5 milj. euroa) sekä ylimääräisiltä käyttötalousmenoilta ja poistoilta, joiden vuosivaikutus on noin 0,6 – 0,8 miljoonaa euroa. Ratkaisu mahdollistaa optimaalisen ryhmärakenteen (opetusryhmien määrä ikäluokassa on pienin mahdollinen) ja joustavan esi- ja alkuopetuksen.
Keskuskoulun ja Koulunmäen koulun välissä oleva uusi osa puretaan ja tilalle rakennetaan riittävät tilat huomioiden ruokahuollon järjestäminen, mahdollinen oppilamäärän kasvu ja yhtenäisperuskoulun tarpeet. Aikataulu ja kustannusarvio tarkentuu kesällä 2015.
– Tilat ovat elinkaarensa lopussa ja vaativat täydellisen peruskorjauksen tai uudisrakentamisen, esityslistalla huomiodaan.
Taas yksi copy-paste juttu, on se helppoa tuo toimittajan työ…
Eikö vaan! Koska joka aiheeseen ei pienillä resursseilla pysty syventymään, joskus on syytä liimata ja leikata. Nettiuutisoinnissa on usein tärkeintä nopeus. Esimerkiksi esityslistojen kohdalla toimituksemme linja on lähtökohtaisesti kertoa mahdollisimman pian kuntalaisille se, millaisista asioista ollaan milloinkin päättämässä.
Katsomme, että tämä on hyvää lukijoiden palvelua. Uskomme, että esityslistat kiinnostavat monia, ja yleensä varsin neutraalin copy/paste-tekniikan avulla saamme välitettyä asian tehokkaasti eteenpäin. Uskomme, että lukijat arvostavat myös tämänkaltaista tiedonvälitystä. Näin fiksuilla ja asioista kiinnostuneilla lukijoilla itsellään on mahdollisuus ilman sen isompaa johdattelua katsoa, missä mennään. Harva näitä listoja käy kaupungin nettisivuilla oma-aloitteisesti tutkailemassa.
ÄKSän journalismi on monenlaista. Välillä vaativaa ja ansiokasta, joskus ei. Nimestäkin voi päätellä, että TIEDOTUSVÄLINEEN yksi tärkeimmistä tehtävistä on TIEDON VÄLITTÄMINEN.
Terho Vuorinen
päätoimittaja
Äksä on hyvin valveutunut. Jos meinaa kaupunkilaiset pitää ajantasalla ni muuten ei oikeasti ehdi. Huomenna päättäjät voi olla jo esittämässä toisenlaista ideaa.Eri juttu jos päättäjät pysyis sanojensa takana. Mutta suurinosa taitaa kuulua hyväveli-järjestelmään jolloin takkia on käännettävä sitä mukaa kenen kans puhuu… kiitos äks!!!!
Teknologiakeskuksetako pysyvä koulu?
Tehtaan liikennettä on kaavailtu kulkemaan teollisuuskatua linjaillen Pukkimäen kautta. Lukiota ollaan rakentamassa terveyskeskuksen eteen pellolle.Rekkojen painoja ollaan myös samaan aikaan nostamassa ja pituuksia lisäämässä.
Kaavoittajalle ja liikenne suunnittelijalle riittää haasteita miten saadaan nämä sovitettua turvallisesti yhteen vaarantamatta koululaisten ja terveyskeskukselle kulkeva hälytys- ja muu liikenne?
Vai pitäisikö kaavoitus ratkaista ensin?
Ensin saatiin Mämmellä asuessa manata kun lapsilta (joita silloin vasta suunnittelimme) vietiin koulu. Sitten muutimme Koivistoon suurelta osin siksi kun täällä on niin ihana koulu kävelymatkan päässä, melkein näkyy kotio. Ja nyt tämä. Jumaliste. Kun voittaisin lotossa niin rakentaisin ihan itse sen koulun. Eihän tässä asiassa ole edes selvitetty yksityisen puolen vaihtoehtoja. Suomessa on paljon erilaisia yksityiskouluja steinerista eliakseen, ja onpa noita muitakin vaihtoehtoja kuin erilaisen pedagogiikan kouluja.
Hyvänä esimerkkinä Päijät-hämeen kyläkoulun tapaus. Kannattaapi googlata 😉
Pauliina Rusulalle haluaisin mainita, että Koiviston koulua ei ole vielä menetetty. En jaksa uskoa, että Äänekosken kaupungin hallituksessa ja valtuustossa on niin edesvastuuttomia päättäjiä, että lakkauttavat Koiviston koulun. Äänekosken luonnollinen kehitys suunta on Hirvaskangas Koivisto. Tehtyjen tutkimuksien mukaan Hirvaskangas Koivisto on tällä hetkellä Äänekosken kiinnostavin ja kehittyvin asumispaikka, mikä tarkoittaa sitä, että paljon kaivattua väkiluvun kasvua ja veronmaksajia olisi näin ollen mahdollista saada, mikäli säilytetään olemassa oleva koulu ja mahdollistetaan tontti tarjonta, kuten esim. Hirvimäen tontit pikaisesti käyttöön.
Ihmettelen kovasti Matti Tuonosen laskutaitoa siitä, että Suolahteen rakentamalla koulu tulee halvemmaksi kuin esim. Uuraisten kunnan kanssa tekemällä yhteinen koulu tai sitten oma Koiviston koulu. Jos koulu rakennetaan Suolahteen jää ikuiseksi riesaksi kuljetuskustannukset kaupungin kuluiksi, eivätkä kuljetuskustannukset tule varmasti halpenemaan jatkossakaan. Ilmeisesti se on niin, että kun maksaa veronsa toiseen kuntaan niin tulee vaikeuksia hahmottaa sitä , että saamalla lisää veronmaksajia niin kaupungin talouskin voi jopa parantua.
Heikki Flinkman
Päättäjät ovat varmasti vaikeassa välikädessä näiden koulukuvioiden kanssa. Itsekin kyläkoulujen kannattajana ja päättäjänä joudun puntaroimaan koulujen ja säästöjen välillä. Ongelmalliseksi tilanteen tekee se, että tuleva uusi veronkorotus on jo nyt tiedossa, mikäli säästöjä ei saada lisää aikaiseksi. Joko nyt olisi aika ottaa kaikki mahdolliset keinot käyttöön säästöjen saamiseksi ja muun muassa kyläkoulujen säästämiseksi? Mikäli tähän ei ryhdytä on vaihtoehtona palvelujen karsiminen. Valitettavasti tuore veronkorotus osoittaa tämän hetkisen tahtotilan miten ongelmia ratkotaan helpoimman kautta.
Nyt olisi maanantain kaupunginhallituksessa otettava kantaa valtatie 4 suunnittelun osalta Hirvaskankaan liikennejärjestelyihin kokonaisuudessaan, myös kevyenliikenteen osalta .Suunnitelmissa ei ole huomioitu kevyenliikenteen kulkua nelostien ali ja risteysalueella turvallista liikkumista jalan ja pyörillä, jos kouluyhteistyötä tulisi Uuraisten kanssa niin sitä suuremmalla syyllä.Nyt päättäjät mikäli liikennejärjestelyjä ei korjata vastaamaan tulevia tarpeita se on myöhemmin mahdotonta.Muistuttaisin Hirvirinteen asutusalueesta hankittu alue menee hukkaan jollei nyt vaadita valtiota huomioimaan paikallisia tarpeita liikenneturvallisuudessa.
Niin eikö ne pyörätiet riitä nelostien alitukseen vai pitäisikö palkata kädestäpitäjä vielä mukaan….
Hyvä vali vali kuka lienetkin ,kun et uskalla omalla nimelläsi kirjoittaa .Rakentamalla normit täyttävät ja turvalliset kevyenliikenteen yhteydet Hirvaskankaan molemmin puolin vältytään koulukyydityksiltä lähialueella ja säästetään yhteiskunnan rahaa ja luodaan turvalliset puitteet kulkea kaupoilla, lenkkeillä,koulu ja päiväkoteihin . Kun tehdään moottoritietä tehdään se asukkaiden ja tien käyttäjien parhaaksi.
Hitonlahdentien varressa olisi Äänekosken puolella jo valmiiksi kaupungin toimesta pohjat kaivettu yhteisen koulun paikaksi Uuraisten kunnan kanssa. (Pv-putkitukselle varattu paikka) Ei muuta kuin kaava muutos sille kohdalle ja rakentamaan yhteistä koulua. Alikulku on jo olemassa Hirvasen koulun pohjoispuolella. En tiedä onko tätä mahdollisuutta edes harkittu koulutyöryhmässä?