Asemakadun koululla otetaan käyttöön kättä pidempää, jotta koulua voitaisi käydä talossa niin kauan kunnes uusi koulu valmistuu. Nyt kokeillaan titaanioksidiruiskutusta ja mahdollisesti viherseinää.
Asemakadun koulun tilannetta eilen pohtinut sisäilmatyöryhmä päätti kokeilla uusia kikkoja, jotta talossa voitaisi työskennellä ennen uuden koulun valmistumista. Kahteen luokkaan on tarkoitus suorittaa ilmaa puhdistava titaanidioksidikäsittely ja yhteen luokkatilaan on ajateltu kokeiltavaksi viherseinää. Koulussa oireillaan yhä ja kokonaisia luokkia on talosta siirretty pois neljä. Moni talossa työskentelevä tai koulua käyvä on vahvasti sitä mieltä, että kolme vuotta uuden koulun valmistumista odotellessa on liian pitkä aika.
Kiinteistöpäällikkö Hannu Saarela kertoo viherseinän olevan vielä mietinnässä. Viherseinän vaikutuksista ja hieman ristiriitaisista tutkimustuloksista Saarela haluaa ottaa vielä selvää, ennen kuin lähdetään kasviostoksille. Titaanidioksidikäsittely tehdään heti kun urakoitsija sen ennättää tulla ruiskuttamaan.
– Viherseinästä ollaan monta mieltä, eikä itselläni ole sellaisesta kokemusta. Käymme tutustumassa selaiseen ja jos tulemme vakuuttuneeksi sen tehosta sellainen hankintaan. Seinän hinta pyörii noin 5000 euron kieppeillä. Titaanioksidikäsittely on jo tilauksessa ja uskon, että se tehdään kuukauden sisällä. Hinnaltaan tämä on noin 30 euroa neliöltä ja kaikkiaan neliötä on kaavailtu käsiteltäväksi 180, Saarela sanoo ja lisää, että aine on taatusti turvallinen, sillä se on käytössä muun muassa leikkaussaleissa.
Titaanidioksidiperusteista ainetta ruiskutetaan seiniin ja kattoon. Aine on valokatalyyttistä ohutpinnoitetta, jonka kerrotaan auttavan sisäilman puhdistuksessa. Tuoteseloste lupaa poistaa hengitysilmasta mikrobeja, kuten bakteereita, viruksia, hometta ja sieniä sekä myös niiden tuottamia ihmisille myrkyllisiä aineenvaihduntatuotteita, kerrotaan ainetta valmistavan kotimaisen yhtiön sivuilla.
Viherseinä lupaa että, yhden kasvin ilmanpuhdistusteho on yli satakertainen tavalliseen huonekasviin verrattuna. Tehoa lisää se, että yhdessä viherseinässä on kymmeniä kasveja. Ainakin viihtyisän näköinen viherseinä lupaa myös hajoittaa terveydelle haitallisia kemikaaleja ja mikrobeja. Viherseinässä kasvien istutukseen ei käytetä multaa vaan epäorgaanista kasvualustaa.
– Mitkä tilat käsitellään titaanidioksidilla tai mihin tilaan viherseinä mahdollisesti asetetaan jäi koulun henkilökunnan mietittäväksi, Ville Härtsiä kertoo.
Valtuustoa pitkään puhuttanut valtuustoaloite väistötilojen hankkimisesta palautettiin uudelleen käsittelyyn. Valtuustosalissa maanantaina opetus- ja kasvatusjohtaja Härtsiän kertomasta poiketen viime kevään jälkeen on Asemakadun pääkoulusta siirretty yhden oppilaan sijasta viisi opiskelemaan muualle, joko Telakkakadun koululle, Niskasen liikekiinteistöön tai Suolahden kirjastolle. ÄKSän saamien tietojen mukaan henkilökunnan oireilu ei ole vähentynyt. Neljä opettajaa on siirretty talosta pois ja yhdeksän talossa yhä työskentelevää kokee saavansa oireita sisäilmasta. Eli: puolet henkilöstöstä oireilee.
EDIT: Ville Härtsiän saamat luvut henkilöstön ja oppilaiden oireiden osalta ovat sellaiset, jotka työterveys ja kouluterveys ovat listanneet. Neljän oppilaan siirto on tehty sisäisin järjestelyin. Henkilöstön oirekyselyyn vastasi vain sellaiset henkilöt, jotka kokevat saavansa oireita. Opettajat, jotka ovat jo siirretty talosta pois eivät kyselyyn vastanneet. Henkilökunnasta ainakin 13 kärsii oireista.
Eikös viimeksi sisäilmatilaisuuden ohjeena pitänyt poistaa kaikki viherkasvit asemakadun koulusta koska ne olivat huonontamassa sisäilmaa? Mullassahan on hometta ja bakteereja, näin sanoi Ville Härtsiä.
Siihe aikaan ku tuokin rakennus on tehty, tuuletettiin välituntien aikaan pierunkäryt ikkunoista , eikä mitään ongelmia, mutta ku pistetään ilmastoinnit ja imetään rakenteista ”vitamiinit” kiertoon, ni jo alkaa olla soppa kystää.
Juu, älkää nyt hyvät ihmiset viherseinää. Luoja,mitä hölmöläisten hommaa.
Olisi kiva tietää, millainen on päätoimisen työsuojeluvaltuuteutun päivittäinen/viikottainen työmäärä?
Korjattava hölmöilystä sen verran, että viherseinässä ei ole multaa ja sen sisäilmaa puhdistavasta vaikutuksesta on hyviä kokemuksia ihan Keski-Suomen opetustiloista. Ja muistetaan, että nyt puhutaan saattohoitoisesta koulurakennuksesta, jossa täyspäiväinen työskentely olisi jotenkin turvattava, mikäli ei muuhun kyetä. Sen vuoksi pikaisesti kokeillaan vaihtoehtoja, jotka eivät taatusti nykytilannetta heikennä.
Paljon on pantu titaanioksidipinnoitteen harteille. Leikkaussaleissa kyseistä ainetta käytetään rajoittamaan pinnoille joutuneiden bakteerien kasvua, sekä näin niiden leviämistä kosketuksen kautta ja helpottamaan myös pintojen puhdistusta. Vahvasti epäilen, ettei menetelmä kykene poistamaan rakenteissa mahdollisesti olevien kosteusvauriomikrobien aineenvaihduntatuotteiden terveydelle haitallista vaikutusta huoneen sisäilmasta, saatikka korjaamaan nämä vaurioituneet rakenteet. Ongelmaksi nousee nimenomaan seikka, että kosteusvauriomikrobien aineenvaihduntatuotteista saastuneen ilman ja siinä olevien orgaanisten aineiden tulisi joutua suoraan kosketukseen aineella käsitellyn pinnan kanssa, ennenkuin aine pystyisi niitä poistamaan. Vain pieni osa sisäilmasta osuu seiniin ja kattoihin, jolloin myös titaanioksidin vaikutus sisäilman puhtauteen on kyseenalainen. Lisäksi katalyyttinä toimiva titaanioksidi tarvitsee parikseen UV-säteilyn, jota ei ainakaan kaikkina vuodenaikoina näillä leveysasteilla ole paljon saatavilla. Nähdäkseni ainoa pitkäjänteinen lähestymistapa on riittävän kattavien tutkimusten tekeminen, kaikkien vaurioituneiden rakenteiden avaaminen, vaurioituneiden kohteiden poistaminen ja tarvittava uusiminen. Korjausten yhteydessä on myös tärkeää huolehtia riittävästä suojauksesta, jolla estetään ongelman leviäminen muualle rakennukseen. Nykyään joissain tapauksissa käytetty rakenteiden tiivistyskorjauskaan ei poista varsinaista ongelmaa, vaan antaa mahdollisesti hieman lisäaikaa terveellisten tilojen järjestämiseen. Tässä yhteydessä nousee esiin myös kannattavuus, onko viisasta korjata vanha vaurioitunut, vai rakentaa kokonaan uusi terveellinen rakennus. Ja jääkin työnantajan mietittäväksi, millä keinolla se täyttää terveelllisten työtilojen järjestämisvelvoitteensa.