Moneen asiaan tuli valaisua, mutta moni asia jäi vielä askarruttamaan kun kysymyksessä on vakava asia,
Asemakadun koululla oppilaiden vanhemmille pidetty kuulemis- ja kyselytilaisuus keräsi jumppasaliin liki satakunta korvaparia. Vastaamassa olivat rehtori Sari Valtosen lisäksi Rambollilta rakennetekninen asiantuntija Marko Jokipii, va. rakennuttajapäällikkö Jarmo Latvala, terveydenhoitaja Hanna Uusitalo ja sivistystoimen johtaja Ville Härtsiä. Mukana olivat myös työsuojeluvaltuutettu Hannu Penttinen ja kaupunginjohtaja Hannu Javanainen. Päättäjistä paikalla oli kaupunginhallituksesta Sirpa Martins sekä Merja Närhi, kasvun ja oppimisen lautakunnan puheenjohtaja Seppo Ruotsalainen sekä muutamia valtuutettuja.
Asia kiinnosti. Rehtori Valtonen painotti avauspuheenvuorossaan, että tilaisuus järjestettiin, koska on tullut huoli koulun kunnosta ja sen vaikutuksesta sisäilman laatuun.
Jokipii puolestaan kertoi sen, minkä on kertonut jo muutama viikko sitten koulun henkilökunnalle ja toissa maanantaina kaupunginhallitukselle. ÄKS kertoi tästä jo aiemmin:
https://www.aksa.fi/asemakadun_koululla_oireillaan
Terveydenhoitaja Uusitalo kertoi yhteydenottojen lisääntyneen.
– Minä kirjaan kaikki lapsen omaan sairaskertomukseen. Ohjaan tarvittaessa lapsen koululääkärin vastaanotolle.
Kaiken kaikkiaan yhteydenottoja on terkkari saanut 35 kappaletta, se on 10 prosettia koulun oppilasmäärästä.
– Viime keväänä yhteydenottoja oli 15, eli oireilut ovat lisääntyneet selvästi.
Tervydenhoitaja kertoo, että jokaisesta kerroksesta löytyy oirehtijoita.
– Parista luokasta ei ole tullut tietooni ketään oireilijaa. Yleisimmät vaivat ovat päänsärky ja väsymys, jotka saattavat johtua myös hiilidioksiidipitoisuuksista. Myös silmä- ja iho-oireita sekä hengenahdistusta, tukkoisuutta, kurkkukipua, niveloireita, lämpöilyä ja huimausta, Uusitalo luettelee, ja neuvoo ottamaan yhteyttä jos oireita ilmenee.
On tärkeää saada dokumentoitua tapaukset.
Jarmo Latvala puolestaan kertoo, että tänä vuonna tehdään asian eteenpäin viemiseksi jo jotain.
– 210 000 euroa on budjettiin varattuna. Hissiremontti on kysymysmerkillä, kellarin tiivistyskorjaukset kevään ja kesän aikana. Lisäksi tehdään perusteellinen sisäilmasto- ja kosteustekninen kuntotutkimus. Ajatus on, että tutkimus on valmis elokuun loppuun mennessä, mutta väliraporttia pääsemme kuulemaan toukokuussa. Keittiön peruskorjaus tehdään loppuun. Liikuntasalin vuotaneeseen katon katteisiin täytyy myös paneutua. Kevään aikana tehdään henkilökunnalle sisäilmastokysely ja yläpölyt pyyhitään nyt hiihtolomalla.
Ville Härtsiä painotti, että vanhemmille tiedotetaan heti kun jotain tiedotettevaa ilmenee.
– Voimme myös tiedottaa, jos tiedotettavaa ei ole. Tiedotuskanavia pitää miettiä, sillä koulun nettisivut eivät kuljeta tietoa välttämättä joka kotiin.
Vanhemmat olivat jakaneet koulun kaikille 354 oppilaalle kyselyn, jossa kartoitettin oppilaiden oireita. Kyselyitä palautettiin 236 ja vastanneista oirelee 133 oppilasta ja mahdollisesti oireilee kahdeksan. Yleisimmät oireet olivat päänsärky (60,6%), väsymys (38,6%), silmäoireet (30,3%), nuha/tukkoisuus (26,5%), yskä (25,7), hengitysoireet (13,6%), ihoreaktiot (12,1%), nenäverenvuoto (12,1%). Lisäksi kirjattiin pahoinvointia, huimausta, kurkkukipua, kuumeilua, jäsensärkyä, tulehduskierrettä, keskittymisvaikeutta, vatskipua ja imusolmukkeiden turvotusta.
Oli kysymysten aika:
Isä Puromäki muistuttaa, että kyseessä on lasten ja henkilökunnan terveys.
– Sisäilmatyöryhmä on perustettu jo vuonna 2011, miten on mahdollista, että nyt vasta tehdään kysely?
Puromäki jakoi aktiivisten vanhempien teettämän oirekyselyn paikalle vastaamaan tulleille henkilöille.
– Luku on hurja, kun näin valtava joukko oirehtii. Kuka täällä on niin iso johtaja että sulkee opettajienkin suut, että he eivät uskalla aiheesta puhua, Puromäki tivaa ja kertoo, että haluaa tavata sellaisen kaverin ihan henkilökohtaisesti.
– En ainakaan minä eikä esimieheni Ville Härtsiä ole kenenkään suuta tukkinut, kertoo rehtori Valtonen.
– Se on hyvä kuulla, että tämä on huhu. Mutta ihmetyttää, kun opettajakunnassa on näitä oirehtijoita, mutta hiljaa on oltu.
Härtsiä kertoo, että Asemakadulla on podettu huonoa ilmaa jo useita vuosia. Oireilijoiden määrät eivät ole olleet poikkeuksellisia, mutta nyt on tullut selvä piikki.
– Me emme vähättele ja tilapalvelut reagoivat asioihin hyvin.
Keskustelulle oli aikaa tunti. Välillä vastaamaan pääsi myös koulun kiinteistönhoitaja Heikki Mäkinen.
– Ilmanvaihtoa pidetään päällä, Mäkinen vakuuttaa.
Imastointilaitteet ovat putsattu syksyllä ja ne putsataan nyt keväällä. Luokissa olevat ilmanpuhdistajat ovat Nasa-mallisia leasing-koneita, joiden huollosta vasta niitä vuokraava firma.
Siivouksen ja tiedottamisen tehostamista lisätään.
– Onko tiedotus Wilman vai reissuvihkon varassa se, pitää nyt pohtia.
– Suksille ja luistimille pitäisi etsiä muu paikka kuin luokka. Myös viherkasveista multineen olisi syytä julkisessa rakennuksessa luopua, ne kun allergisoivat herkimpiä, heittää Härtisiä ja pyytää rehtorin opettajakunnan kanssa miettimään uudet käytänteet liikuntavälineiden säilytykseen.
Hannu Javanainen toi terveisiä hallituspöydän ympäriltä.
– Me pidämme huolta lapsista ja vanhuksista, aivan kaikista jotka meidän palveluiden piiriin kuuluu. Kaupunginhallitus seuraa tarkasti tilannetta ja kuntotutkimuksen myötä tulee sellaista tietoa, että pitää puuttua välittömästi, niin me puutumme. Jos täytyy tehdä lisätutkimuksia, niin niitä tehdään. Tällaisiin asiohin pitää suhtautua vakavasti eikä mennä rahan taakse piiloon. Voitte luottaa siihen, että jos tutkimustuloksissa ilmenee jotain sellaista, mihin pitää ryhtyä, me ryhdymme. Jos tarvitsee tehdä isompia rakenteellisia korjauksia, niin siihenkin ryhdytään, asiat eivät vaan tapahdu sormia napsauttamalla, mutta me kannamme vastuun, Javanainen vakuuttaa.
Onko syytä jättää uppoava laiva, kysyy eräs isä.
– Arvioin että talon suureen korjaukseen menee 4-6 miljoonaa euroa ja uuden 350 oppilaan koulun rakentaminen 8-12 miljoonaa.
Hannu Penttinen kertoo, että voihan tässä tehdä niinkuin poliisit tekevät, että lähtevät ensin evakkoon ja sitten vasta tutkitaan talo.
– Olisko ne Telakan parakit pitäneet siirtää tuohon kentälle. Ongelmana on että meillä on monta muutakin, arviolta kymmenen sisäilmastoltaan pulmallista kiinteistöä terveyskeskuksen lisäksi Penttinen sanoo ja pahoittelee, jos on aiemmilla kommenteillaan jotakuta loukannut.
– Minä otan tällaisen asian erittäin vakavasti.
Yksi äiti kertoo lapsistaan, jotka oireilevat todella voimakkaasti ja lomien aikaan oireet poistuvat. Toinen kysyy, mitä voimakkaasti oireilevien lasten kanssa tehdään.
– Jokainen tapaus on käsiteltävä erikseen terkkarin ja rehtorin kanssa, Härtsiä sanoo.
Viimeistään toukokuussa pidetään uusi tiedotustilaisuus.