Haluamme jälleen tuoda esiin oman näkemyksemme Asemakadun koulun sisäilmatilanteesta. Valtuustossa on esitetty paikkaansa pitämättömiä tietoja tämän hetkisestä tilanteesta. Mielestämme sisäilma-asiaa on vähätelty. Olemme erittäin huolissamme sekä oppilaiden että omasta terveydestämme.
Tämän lukuvuoden aikana on jo viisi oppilasta joutunut siirtymään koulun tiloista väistötiloihin tai toiseen kouluun. Valtuutetuille oli kerrottu vain yhdestä oppilaasta. Myös henkilökunnan oirekyselystä on esitetty väärää tietoa. Vuoden alussa henkilökunnan omasta aloitteesta tehdyssä oirekyselyssä ohjeistettiin vastaamaan vain ne henkilöt, joilla on oireita. Vastauksia tuli yhdeksän. Valtuustossa asia esitettiin siten, että henkilökunnasta vain yhdeksän oli vaivautunut vastaamaan. Kyselyn tuloksista voi nopeasti päätellä oireilevia olevan jo lähes 40 % pääkoululla työskentelevistä. Luvussa eivät ole mukana ne neljä opettajaa, jotka ovat jo joutuneet siirtymään muihin tiloihin vakavien oireiden vuoksi. Kun heidätkin lasketaan, koko koulun opetushenkilöstöstä oireilee yli 40 %, mikä on mielestämme hyvin hälyyttävää. Tämän kevään aikana kaksi ihmistä on oireillut niin vakavasti, etteivät he enää mahdollisesti pysty työskentelemään koulurakennuksessa.
Olemme saaneet kuulla arvostelua, ettemme ole tuoneet julki omaa kantaamme sisäilma-asioissa. Jo syksyllä 2013 olemme toimittaneet henkilöstön laatiman kannanoton muun muassa valtuustoon, työterveyteen sekä Aluehallintovirastoon, jonne olemme olleet omasta aloitteestamme useita kertoja yhteydessä. Olemme tehneet yhteistyötä työsuojeluvaltuutettumme kanssa. Vuonna 2014 kirjoitimme uuden kannanoton työterveyteen. Näiden lisäksi paikallismedioissa on ollut henkilöhaastatteluja sisäilmasta sairastuneista opettajista. Eikö nyt olisi aika ottaa viestimme tosissaan? Meidän tehtävämme on kasvattaa ja opettaa. Jonkun muun tehtävä on taata meille turvallinen työympäristö.
Toimiva yhteisö on tärkeä voimavara kaikille koulussa toimiville ja työskenteleville. Kouluyhteisömme on tällä hetkellä hajallaan. Oppilaat ja opetushenkilöstö joutuvat siirtymään paikasta toiseen ja se kuormittaa kaikkia. Koemme henkilökunnan ja oppilaiden olevan eriarvoisessa asemassa, koska osa työskentelee edelleen koulurakennuksessa ja osa jo väistötiloissa. Kaikkien pitäisi päästä puhtaisiin työskentelytiloihin heti. Vaikka uuden koulun rakentamista on aikaistettu, kaksi vuotta on silti aivan liian pitkä aika olla sisäilmaltaan huonossa rakennuksessa. Emme halua enää yhtään uutta sairastunutta lasta tai aikuista.
Suolahdessa 30.3.2015
Asemakadun koulun henkilökunta
Neuvon teitä olemaan edelleenkin ahkerasti yhteydessä valtuutettuihin suoraan. Virkamieheen ei voi luottaa. Heillä on tapana tuoda esille ja eteenpäin oma kaunisteltu versio, jos sitäkään. Oletteko olleet yhteydessä työsuojelupiiriin?
Onko kaupunki laskenut paljonko maksaa yksi tai useampi ammattitauti. Entä terveysmenot jokaista sairastunutta lasta kohden puhumattakaan inhimillisistä kärsimyksistä. Jokainen koulussa altistunut lapsi tai opettaja on liikaa joten nyt päättäjät vauhtia päätöksentekoon.
Sama ongelma on myös muissa kouluissa lähialueella. Sairastin vuodessa 7 kertaa flunssan (moni niistä oli poskiontelon tulehdus) ja kun asian otin puheeksi piti tilata kosteustarkastaja ensin kotiin. Kosteutta tai mitään muutakaan ei löytyny, mutta asia jätettiinkin siihen. Tarpeeksi sairasteltuani työsopimustani ei enää jatkettu vaan tilalle otettiinkin uusi ihminen, joka ei ilmeisesti oireile. Enpä kyllä siellä olisi halunnutkaan jatkaa, mutta asioita painetaan vaan villasella ja toivotaan parempaa sisäilmaa itsestään tapahtuvaksi. Puhumattakaan lääkärikuluista, mitkä osittain meni omasta pussista…