ÄKS

Asemakatu EXIT2 synnytti Babylon Suolahden – ja monta muuta teosta

28.05.2024 14:34 (muokattu 29.05.2024 07:13)
Janne Saarikoski tuli vetämään graffitityöpajaa Suolahteen.

Asemakatu EXIT2 -tapahtumaa vietettiin graffitityöpajan merkeissä. Kaikki halukkaat saivat käydä laittamassa puumerkkinsä purettavan koulun seinään. 

 

Nuoret pääsivät hyvästelemään vanhan koulunsa ajan hengen tyylillä, katutaiteella. Innokkaita spreijaajia tuli mukaan heti kun kello löi 15. Merja Arffman nuorisopalveluilta arvelee, että paikalla on käynyt jo reipas 40 eri-ikäistä katutaiteilijaa tai sellaisen alkua. 

– On täällä käynyt isä perheineenkin. On ihana nähdä ilo, kun saat tehdä oman merkin koulun seinään. Tälle taiteenlajille on paikkansa, sillä tässä koulun pihassa oleva graffitikontti on maalattu jo moneen kertaan, Arffman naurahtaa. 

Paikalla on myös kysely, mitä nuoret tai kuka tahansa kohteeseen tullut haluaisi, mitä suuren aukon täytteeksi voitaisi tehdä.

– Purkamisen jälkeen ei ainakaan heti ole tulossa pysyvämpää rakennusta. Kaupungin päättäjät ovat sitoutuneet kuuntelemaan nuoria, joten nyt on hyvä tilaisuus käydä kertomasssa, mitä Suolahden keskustaan voisi koulun tilalle tulla, Arffman vinkkaa. 

Hengailupaikalle, katukorikselle ja lasten leikkipuistolle on jo peukkua näytetty. 

Graffititaiteilja Janne Saarikoski on mukana opastamassa ja antamassa neuvoja, kuinka graffiti tehdään. Hän on käynyt jo useamman vuoden ajan vetämässä graffitityöpajoja Äänekoskella. 

– Tällainen tapahtuma on erittäin jees! Rakennus on menossa purkuun, ja nyt annetaan nuorille mahdollisuus. Tämä on graffitia ja maalailua parhaimmillaan, kun on valmis rekenne ja seinille mahtuu paljon porukkaa. Musiikki soi taustalla ja aurinko paistaa, tämä on todella hienoa että nuorille tarjotaan tällainen mahdollisuus, Saarikoski sanoo. 

Saarikoski opasti sketsipöydän äärellä luonnostelua. 

– Jos haluaa tehdä kirjaimia, olen antanut simppelit neuvot, kuinka graffitihenkiset kirjaimet syntyy. Kun mennään seinälle, katsotaan miten purkki toimii, Saarikoski sanoo. 

 Kulttuurituottaja Heidi Kurtti näkee, että tällaiselle meiningille on tarvetta. 

– Jo sunnuntainen EXIT1 -tapahtuma kertoi sen, että ihmiset haluavat tulla muistelemaan. Nyt on nuorten vuoro jättää jälkensä koulun historiaan, Kurtti sanoo. 

Nuorisopalveluiden Tuukka Vuorinen oli laskenut liikuntapalveluiden Jaana Kiiskisen kanssa, että tilaisuuden järjestämiselle oli tarve. 

– Porukkaa tulee ja menee, tämä on hyvä yhteistyöprojekti myös kulttuuri- ja liikuntalveluiden kanssa. Tämä näyttää olevan kiinnostava tapahtuma. On hienoa, että saa luvan kanssa tehdä merkkinsä koulun seinään, Vuorinen naurahtaa. 

Suolahden Katutaiteiljat ry:n Jemo Kettunen spreijasi kirjaston puoleiseen päätyyn Babylon Suolahti -teosta. 

– On hyvä, että on tällaista toimintaa, ja että kaupunki tukee kulttuuria, Kettunen sanoo ja hopeapurkkia helistellen. 

Graffitit ovat yleensä kirjainlähtöisiä. Kettunen oli raapinut aamulla päätään ja miettinyt aihetta ennen kuin tarttui spraypurkkiin. 

– Halusin, että on tietty viesti tai sanoma, jonka maalaan. Suolahden keskustassa oleva iso torni sortuu kohta, joten tässä toteutuu Baabelin tornin sortumisen fiilis, tällaisesta assosiaatiosta tämä teos syntyi, Kettunen sanoi.

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 2, 2. kerros, 44100 Äänekoski
Avoinna sopimuksen mukaan
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Parola
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy