ÄKS

Asuntokauppa vilkastumaan päin

31.07.2018 11:12
Omakotitalokauppa käy, kunhan hintataso on realistinen.
Äänekoskella asunnoissa on niin hyvä hintataso, että se houkuttelee ostajia kauempaakin.

 

Äänekosken alueella asuntokauppojen markkinatilanne on tällä hetkellä vilkastumaan päin.

– Asuntokauppa on mukavasti piristynyt kevään ja kesän myötä. Nyt kesä-heinäkuussa on kauppaa tehty omakotitaloista ja kesämökeistä. Viime vuoreen verrattuna kokonaismarkkinoissa alkuvuosi on ollut hiljaisempi, kertoo OP Kiinteistökeskuksen Arja Pilvinen.

Tällä hetkellä kauppansa tekevät kesämökit sekä omakotitalot, joissa hinta ja laatu kohtaavat. Tilastojen mukaan omakotitaloja on myyty Ääneseudulla alkuvuonna 26 kappaletta.

– Perustilanne on se, että nyt on ostajan markkinat: myytävää on paljon, mikä tarkoittaa, että myyntiajat vaihtelevat välillä paljonkin. Uudehko, hyvin pidetty koti, jossa on palvelut lähellä, menee nopeasti. Myyntivaltteja ovat nykyään myös energiatehokkaat ratkaisut, jotka madaltavat asumiskustannuksia, Kiinteistömaailman Jussi Kaulio sanoo.

 

TIETYISSÄ TAPAUKSISSA markkinoilla on paljon tarjontaa, joka ei houkuttele ostajia hintatasonsa takia.

– On erittäin tärkeää, että asunto on hinnoiteltu realistisesti markkinatilanteeseen nähden, Kaulio sanoo.
– Myynnissä on edelleen paljon omakotitaloja, kuten myös kerrostalokolmioita, joiden myyntiajat ovat olleet pitkiä ja hinnat laskusuunnassa. Haasteena onkin oikean hintatason löytyminen, joka olisi mahdollisimman tarkka juuri tässä markkinatilanteessa, jossa hintojen nousua ei todennäköisesti ole odotettavissa lähiaikoina. Jos asunnossa on remontin tarvetta, se huomioidaan hinnassa, Pilvinen muistuttaa.

Myös rahoitusasiat ovat Äänekoskella aiheuttanet haasteita asunnonvälittäjille ja ostajille.

– Äänekoskella pankkien palveluiden väheneminen on hankaloittanut lainojen varmistumista ja kaupoista sopimista ja on haasteellista saada pankkiin aikoja. Asiakkaat eivät välttämättä haluaisi odotella kaupan tekoa ja varsinkaan lainapäätöksiä kovin pitkään, Pilvinen sanoo.

 

KAIKKIEN TEHTYJEN omakotitalokauppojen hintahaitari on todella laaja: kauppaa on tehty 23 500 – 375 000 euron hintahatarilla. Suurimman osan tänä vuonna myydyistä omakotitaloista muodostavat talot, joiden keskihinta liikkuu 125 000 euron tuntumassa.

– Ostajat haluavat joko aivan valmista, jolloin ei tarvitse kuin muuttaa uuteen kotiin tai sitten halutaan remontoitava kohde, josta saa itse tekemällä oman näköisen persoonallisen kodin. Ääneseudulle tullaan nyt myös muualta, eli hintataso houkuttelee tänne. Suolahden ja Konginkankaan hintataso on erittäin edullinen ja houkuttelee sekä sijoittajia, että asukkaita. Onhan se totta, että Suolahdesta on Äänekosken palveluihin yhdeksän kilometrin matka, mutta tällainen matka ei tunnu suuressa kaupungissa missään, miksi täällä siis antaisi tuntua? Pilvinen pohtii.
– Äänekoskella saa samalla rahalla selkeästi enemmän kuin esimerkiksi Jyväskylässä. Se vaikuttaa selvästi asumisen laatuun ja väljyyteen, Kaulio sanoo

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 2, 2. kerros, 44100 Äänekoski
Avoinna sopimuksen mukaan
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Parola
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy