ÄKS

Avaus: Matti Hämäläinen – Vaikuttavuudessa vähän on enemmän kuin nolla

25.08.2019 06:23
Nykyisin keskustellaan paljon vaikuttavuudesta, mitä sillä oikein tarkoitetaan.

Joskus nuorempana minäkin yritin vaikuttaa vastakkaiseen sukupuoleen, opettajiin ja milloin kehenkin, teen sitä toki vieläkin, mutta eri asioihin. Halu vaikuttaa on itsellä jopa kohtuullisen vahva. Miten vaikutat ja mihin asioihin ja millä tavalla, puhumattakaan miten sen mittaat. Vaikuttavuus on pitkäaikaista ja vaikutus lyhytaikaista. Vaikuttavuutta halutaan mitata ja kaikelle tekemiselle odotetaan vaikutusta ja tuloksia. On jopa vaikuttavuuden vaade.

Tapahtumien, projektien ja hankkeiden vaikuttavuutta pyritään arvioimaan heti niiden jälkeen tai ainakin jonkin ajan kuluttua niiden päättymisestä. Jälkiviisauttakin esiintyy, oliko panostus oikea suhteessa vaikuttavuuteen. Saatiinko haluttu tulos vai menikö sijoitetut resurssit ( henkilö / taloudelliset ) kuin Kankkulan kaivoon. Mitkä olivat mittarit millä vaikuttavuutta mitattiin. Ennen muinoin kysyttiin – oloko ruoka hyvvee, tai olitko tyytyväine järjestellyihi, ei kysytä enää. Nyt mitataan jos jonkin moisia tunnuslukuja ja dataa tulee mitä ihmeellisemmistä asioista. Tapahtumille ja eri projekteille on tietenkin asetettu tai ainakin tulisi olla asetettu mitattavat tavoitteet. Mitä halutaan ja mikä on vaikuttavuus ja mihin. Välillä tuntuu että vaikuttavuuden arviointi on melkoista veikkausta, joka ei perustu oikein mihinkään muuhun kuin mutuun. Onko vaikuttavuuden mittaaminen luotettavaa?

Meillä täällä Äänekoskellakin on ollut, on tulossa ja on paraillaan päällä eri projekteja ja tapahtumia. Olisi mielenkiintoista tietää mikä on Keitelejazzin, rallien, eri kylätapahtumien, keskustan torin rakentamisen, poliittisten kauaskantoisten päätösten jne. vaikuttavuus. Onko sitä mahdollista edes luotettavasti mitata. Jääkö vaikuttavuus ainoastaan jälkiviisauden asteelle, tyyliin minähän sanoin jo silloin, ettei siitä mitään tullu.

Mekin Koivistossa pyritään vaikuttamaan omalta osaltamme 26.8–1.9 järjestettävällä Koivistoviikolla koko Äänekosken, maaseudun ja kylien elinvoimaisuuden puolesta. Tapahtumaviikon vaikuttavuus jää nähtäväksi.

Olette lämpimästi tervetulleita kokemaan paikan päällä miten Koivistoviikko pyrkii vaikuttavuuteen ja onnistutaanko siinä. Lisätietoa Koiviston Kyläyhdistyksen verkkosivuilta https://sites.google.com/site/koivistonkylayhdistys.

Matti Hämäläinen
XIV Valtakunnan Virallinen Kylähullu
Pukkimäen poikia Koiviston kylältä

Koivistoviikko 26.8.–1.9.2019

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 4, 44100 Äänekoski
Ma-to 9–13 • Pe suljettu
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Kinnunen
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy