Meillä jokaisella on oma, usein hyvinkin henkilökohtainen suhde taiteeseen ja kulttuuriin, kirjoittaa Bella Forsgren.
Mitä olisi elämä ilman taidetta? Kysymys on käytännössä absurdi – tuskin kukaan voisi sellaista tyhjyyttä edes kuvitella. Taide kuuluu sivistyneen yhteiskunnan ytimeen. Se avaa näkökulmia historiaamme, luontoomme, ihmisyyteemme – ennen kaikkea auttaa meitä ymmärtämään toisiamme. Erilaiset taideteokset tuovat meitä yhteen niiden äärelle kokemaan ja keskustelemaan.
Vaikuttaa siltä, että kulttuuria ei arvosteta riittävästi päätöksenteossa. Valitettavasti. Olen havainnut asenteita, että kulttuuri on vain harrastusta eikä se ole kokonaisuudessaan niin kovin merkityksellistä. Miten väärässä sitä voikaan olla!
Kulttuurilla ja taiteilla on lukuisia todettuja hyvinvointivaikutuksia, muun muassa terveyden edistämiseen. Ne vaikuttavat hoitavasti ja positiivisesti koettuun ja fyysiseen terveyteen sekä myös mielenterveyteen. Vaikka nämä hyödyt eivät olekaan ensisijainen syy taiteen tekemiseen tai kulttuuritoimintaan osallistumiseen, on vaikutukset yksilötasolla, yhteisöissä ja yhteiskunnassa hyvä silti tiedostaa. Taide ja kulttuuri ovat kansallinen voimavaramme.
On selvää, että tarvitsemme taidetta ja kulttuuria. Meillä jokaisella on oma, usein hyvinkin henkilökohtainen suhde niihin. Samaan aikaan meillä on myös yksilöllinen tapa ilmaista itseämme. Jokaisen ääni on yhtä arvokas, kuten Ääniä Festivaalin slogan julistaa. Jokainen saa nauttia kulttuurista ja taiteesta omalla tavallaan, eikä sen pitäisi olla kiinni etikettien tuntemisesta tai varsinkaan varallisuudesta.
Taide kuuluu jokaiselle ja niin sen pitääkin olla – ikään, asuinpaikkaan ja tuloluokkaan katsomatta. Taide on perustarve ja peruspalvelu, joka ihmisoikeussopimuksienkin mukaan kuuluu kaikille kansalaisille. Tämä oikeus ei toteudu itsestään. Meidän tulee huolehtia siitä, että muun muassa saavutettavuus ja esteettömyys toteutuvat käytännössä. Niiden myötä lisääntyy mahdollisuus tehdä itse, osallistua ja saada elämyksiä.
Yksi keskeisin kysymys on, kenen ääni yhteiskunnassa kuuluu? Jokainen toivoo tulevansa kuulluksi ja voivansa vaikuttaa itseään koskeviin päätöksiin. Taiteen avulla keskusteleen voidaan saada mukaan ne äänet, jotka eivät ole tulleet yhteiskunnassa tai yhteisöissä muuten kuulluksi. Tämä mahdollistaa sen, että esille nousevat epäoikeudenmukaisuudet huomataan. Ehkä erilaisten kokemusten huomioiminen voisi saada aikaan vastaanottajissa asenteen muutoksia – ja sitä kautta vaikuttaa koko yhteiskuntaan.
On huikeaa, kuinka Ääniä Festivaali luo Äänekoskelle uutta tilaa tuoda esille luovien alojen osaamista. Ennen kaikkea paikkaa, jossa paikalliset pääsevät toteuttamaan itseään. On niin paljon tärkeitä ääniä, miten saisimme ne kaikki kuuluviin?
Bella Forsgren
kansanedustaja