Edustuksellisen demokratian toteutumiseksi tarvitaan riittävä määrä erilaisia ehdokkaita eri puolueista. Puolueet saavat ehdokkaiden kautta välittymään oman sanomansa ja ehdokkaille vaalit tarjoavat mahdollisuuden päästä vaikuttamaan koko maan asioihin.
Onko olennaista myös alueellinen näkökulma? Olisiko Äänekoskelle eduksi, että meillä olisi ”oma” kansanedustaja? No tietenkin olisi ja nyt jos koskaan. Meneekö äänekoskelainen ehdokas kuitenkaan läpi ilman, että löytyy puoluerajat ylittävä henkilö? Jokaisella ehdolle lähteneellä kandidaatilla on toki mahdollisuus läpimenoon mutta historiallisesti tarkasteltuna nähdään, että täältä läpimeno tarvitsee jonkin erityisen potkun. Se potku voisi olla nimenomaan henkilöön kohdistuva kannatus. Mutta vaikea on kysymys, kuka olisi se henkilö joka voisi ylittää puoluerajat? Ovatko aatteelliset erot niin merkittävät, että tämä ei toteudu? Meillä on Äänekoskella tarjolla hyviä ehdokkaita. Ehdokkaista parhaiten tunnen Jari Halttusen, työmaalta ja vapaa-ajalta. Tiedän hänen olevan mies paikallaan. Mutta onko henkilö vai puolueen sanoma tärkeämpi? Perussuomalaisten poliittiset linjaukset eivät sovi kaikilta osin millään pirtaani.
Äänekosken ehdokkaiden täytyy panostaa resurssejaan myös Äänekosken ulkopuolelle koska ilmeistä on, että oman seutukunnan äänet eivät yksin riitä. Kenelläkään ehdokkaallamme ei ole aikaisemmin kovin suurta maakunnallista näkyvyyttä ollut. Ehdokkuus vaatii vahvan motivaation lisäksi hyvät tukijoukot, riittävät taloudelliset resurssit ja mahdollisuuden käyttää runsaasti aikaa kampanjointiin. Toivottavasti ehdokkaillamme ovat resurssit kohdillaan kamppaillessa koko vaalipiirissä.
Perin harmillista on, että Kokoomuksella ei ole omaa äänekoskelaista ehdokasta tarjolla. Tommi Lunttila olisi ollut erinomainen ehdokas, mutta hänen nykyiset vaativat luottamustehtävät ovat jo yksin varsin ymmärrettävä syy, että hän ei nyt ole ehdolla. Henkilökohtaisesti koin, että yksi kerta riittää. Ehdokkuudesta jäi se hyvä mieli, että olen omalta osaltani kantanut, vaikka heiveröisenkin, korteni kekoon. Olen osallistunut, en ole tyytynyt vain seuraamaan.
Huolestuttavaa on, että poliitikoihin kohdistuu epäasiallista arvostelua, jopa uhkailua. Tämä ilmenee esimerkiksi ”kusitolppa” ilmaisusta sekä nyt julkaistusta kirjasta ”Kuka hullu haluaa poliitikoksi.” Politiikan kritiikki on välttämätöntä, sen pitäisi kuitenkin olla avointa ja omalla nimellä tehtävää, ei puskista huutelemista. Kategorinen ”politiikka on paskaa” ajattelu ei ole hyödyksi kenellekään.
Kaikille äänekoskelaisille ehdokkaille toivotan menestystä ja samalla onnittelen heitä kaikkia rohkeudesta lähteä ehdolle. Ja ennen kaikkea me äänestäjät, punnitaan tarkkaan ja äänestetään.
Kalle Niskanen
asianajaja, varatuomari