ÄKS

AVI Asemakadun koulusta: Kaupungin on järjestettävä terveet ja turvalliset työtilat!

11.12.2013 18:17
Avin raportti Asemakadun koululta on valmis. Kaupungin täytyy toimia tammikuun loppuun mennessä, eli ilmoittaa missä aikataulussa henkilöstölle ja oppilaille taataan terveet tilat. Työsuojeluvaltuutettu väläyttää työnteon keskeyttämistä Asemakadun koululla.

 

Aluehallintoviranomainen, työsuojeluinsinööri Pertti Ketosalo antoi lausuntonsa Asemakadun koulun tilanteesta:

”Haittaa aiheuttavaa sisäilmasto-ongelmaa voidaan ryhmätasolla pitää todennäköisenä. Työnantajan on toimitettava kirjallinen selvitys siitä, mihin toimenpiteisiin ja missä aikataulussa se ryhtyy Asemakadun koulun työntekijöiden terveydelle haitallisesta sisäilmasta aiheutuvan altistuksen estämiseksi turvatakseen työntekijöille terveelliset ja turvalliset työskentelytilat. Työnantajan on ryhdyttävä toimenpiteisiin kehotuksen noudattamiseksi. Asian on oltava kunnossa tammikuun loppuun mennessä.”

Kysymys kuuluu: Voidaanko terveydelle haitallisen sisäilman aiheuttamaa altistusta estää kyseisessä rakennuksessa?

– Tähän asti on vedottu vain ja ainoastaan työterveyslääkäreiden käsitykseen ja miten se estetään. Vaikka tuntuisi, että teknisen puolen ihmiset vastaavat rakennuksen kunnosta ja ja lääkärit miettivät oireilua. Työterveyslaitoksen mukaan oireilu johtuu sisäilmasto-ongelmasta tai sitä voidaan pitää todennäköisenä, työsuojeluvaltuutettu Hannu Penttinen sanoo ja vaatii, että väistötilat laitetaan tilaukseen välittömästi.

Paperin sisältö on Penttisen mukaan niin painava, että nyt on työnantajan jo pakko ryhtyä toimeen.

– Löytyykö tästä kaupungista henkilöitä jotka laittavat tämän asian kuntoon? Minulla on moraalinen velvollisuus työsuojeluvaltuutettuna puuttua työsuojelulliseen ongelmaan jopa keskeyttämällä työnteko ko. tilassa. Nyt ollaan tosi lähellä tämän toimenpiteen täytäntöön panemisen kanssa.

Onko kuntokartoitus ja oirekyselyn tulokset sellaiset, että työnteko koululla pysäytetään?

– Odotan mielenkiinnolla kouluverkkotyöryhmän 8. tammikuuta kokousta ja sen sanomaa. Siitä on tammikuun loppuun vielä aikaan, joten minun on odotettava siihen saakka.

Penttinen ihmettelee työterveyslääkärien ja rakennuttajapäällikön asennetta.

– Tosi hankala tilanne itselle kun ei haluasi arvostella toisten tarkoitusperiä, ammattitaidosta puhumattakaan. Jos työterveyslaitoksen tutkimustulokset oirekyselyn perusteella olivat vertailuryhmän tasoa ja osa selvästi suurempia kuin vertailuryhmällä niin tästä johtuen voidaan pitää ryhmätasolla todennäköisenä terveyshaittaa henkilöstölle ja oppilaille.

Asemakadun koulun henkilöstö on ollut yhteydessä työterveyteen 16 kertaa kevään ja syksyn aikana. Koululla työskentelee noin 30 henkilöä. Työterveyslääkärit ovat antaneet neljälle suosituksen siirrosta toiseen työpisteeseen. Kaksi opettajista on siirtynyt ja yksi siirtyy joululoman jälkeen muualle töihin. Yhdelle näistä on löytynyt väistötila koulun vieressä sijaitsevan kirjaston kerhohuoneesta.

– Sitten nämä samat lääkärit toteavat, että rakennuksessa ei ole terveyshaittaa ja työskentelyä voidaan jatkaa. Minä vetäisin kyllä toisenlaisen johtopäätöksen, Penttinen sanoo vakavana.

Rehtori Sari Valtonen on helpottunut, että asiaan saatiin ainakin aikataulu.

– Olemme jo kovin tyytyväisiä valtuuston yksimieliseen ponteen. Tilannettamme jo helpottaa tieto siitä, että pääsemme väistötiloihin. Tämähän se oli ponnen sanoma?

Kaupunginhallituksen ja kouluverkkotyöryhmän puheenjohtaja Kari Kiiskinen on samoilla linjoilla – jo ponnenkin myötä.

– Kyllä, meidän on toimittava! Lasten ja henkilöstön terveys on laitettava kustannusten edelle. Aikaa tappamalla ei asia ainakaan parane, Kiiskinen sanoo.

 

 

Vastaa

 1. äänekoskelainen sanoo:

  Mulle kans, jotta loppuisi ”oireilu”. Demarit maksakoon.
  Ensin korjattiin ruokala ja keittiö miljoonalla, sitten väistötilatko miljoonalla, sittenkö suunnitellaan miljoonalla, sittenkö rakennetaan kymmenellä miljoonalla ja sittenkö räjäytetään vanha koulu miljoonalla. Em. kustannusarvio liki 15 miljoonaa yhteensä. Maksaako demarit vai onko kanttia esittää veroäyrin korotusta, ettei lapsemme tai lasten lastemme tarvi maksaa demarivelkoja.
  Sitten tulee tämä edellistä kiireellisempi lukioratkaisu, kustannusarvio siitä pyörii noin 12,5:ssa miljoonassa.

  1. Sisäilman saastuttama sanoo:

   No voi voi !!! Oliskohan koulun kunto kannattanu tutkia ennen tätä keittiöremonttia… No voi voi, nyt onkin mätä koko koulu sen keittiön ympärillä… Niin, perse eellä puuhun! Mutta hyvä että tämä AVIn päätös tuli ja nyt täytyy toimia!!! Ja meidän lapsethan niitä tulevia veronmaksajia on, että kuka täällä verot maksaa jos kukaan ei kykene töihin kun sairastuvat mädässä koulussa!!!

   1. Rossi sanoo:

    Koulut ja päiväkodit samoin kuin muukin rakentaminen on kärsisyt aikoinaan siitä kun on tehty virheitä ja työmaille palkattu kouluttamatonta halpis työvoimaa.

    Aikoinaan ja taas ruvetaan tietetämään / materialleista ja rakentamisesta enemmän sekä koulutettua työoimaa on paremmin tarjolla.

    Jenkeissä ja parilla muullakin maalla on käytössä myrkyllisten rakennusten halvenpi korjaus suunnitelma. Kapselointi, eli uusilla erikois pinnoitteilla voidaan kapseloida seinät ja muutkin materiaalit etteivät luovuta lyijyä, homeitiöitä tai muutakaan.

    Paljonkohan tommoinen korjaus maksaisi.

    Jos joutuu uuden koulun rakentamaan niin se tulisi sijoittaa Telakkakadun koulun yhteyteen / viereen siitä tulee sitten ajan mittaan kustannus säästöjä.

    Rossipohjainen koulu ilman muovia (läpi hengittävä)saattaisi olla kallis ratkaisu ? Olisi paras, sekä tervein ratkaisu.

    Vanhoissa perinne rakennetaloissa elää terveet ihmiset

 2. MaRa sanoo:

  ”Lasten ja henkilöstön terveys on laitettava kustannusten edelle. Aikaa tappamalla ei asia ainakaan parane, Kiiskinen sanoo.”

  Voisiko Kiiskinen sanoa myös, kuka ne kustannukset sitten hoitaa? Ei tätä pelkällä sanalla ’terveys’ hoideta. Mistä rahat siis otetaan?

  1. Harri Saastamoinen sanoo:

   Voin vastata omalta osaltani kustannuskysymykseen. Asemakadun koulun remontin arvio on noin 11 miljoonaa ja Äänekosken lukion (Hiskinmäki) remontin noin 13 miljoonaa. Listalta puuttuu vielä Äänekosken yläkoulun kuntoarvio, mutta olen kuullut että sieltäkään ei hyviä uutisia todennäköisesti saada.

   Näyttää sille, että meille on tulossa kolmen koulun osalta selvitystyö miten tilat jatkossa saadaan järjestettyä. Ymmärrän ja jaan huolen siitä että miten talous kestää ja veronkorotuksiin ei ole varaa eikä lisävelkaankaan. Niinpä ensimmäinen vaihtoehto on se, että ei oteta penniäkään velkaa vaan rakennutetaan tilat jotka tarvitaan ja kaupunki menee tiloihin pitkäaikaisella vuokrasopimuksella sisään vuokralaiseksi. Näin emme tarvitse velkaa lisää ja ongelma on hoidossa.

   Toissijainen vaihtoehto on se että osa tiloista korjataan ja osa rakennetaan uusiksi. Riippuu siitä mikä on selvitysryhmän arvio kiinteistöistä. Kolmas vaihtoehto on tilojen peruskorjaus joidenka kustannusvaikutukset on varmaankin samaa luokkaa kuin uuden terveyskeskuksen rakentamiskustannukset eli noin 30 miljoonaa euroa + yläkoulun mahdollinen peruskorjaus päälle. Vaihtoehdot kaksi ja kolme tulisi velaksi.

   Tosiasia on se että näissä tiloissa ihmiset nyt oireilee ja sairastuu ja AVIn lausunto Asemakadun osalta on sen suuntainen että asiaan tulee viimeistään nyt puuttua.

   Toivon että tästä tulisi jotakin myönteistä kuitenkin kaupungille. Saataisiin puhtaat terveet tilat koululaisille ja henkilökunnalle.

   1. MaRa sanoo:

    Vuokralaiseksi, mutta kuka siis on se maksaja eli vuokranantaja? Kenelle kaupunki maksaa vuokran? Tuskin nyt kukaan rakennuttaja itselleen moisia rakentaa ihan vaan rakentamisen ilosta?
    En nyt vaan ymmärrä..

    1. Harri Saastamoinen sanoo:

     MaRa,kaupunki tekee sopimuksen siitä, että jokin taho rakentaa kaupungille koulut ja kaupunki sitoutuu vuokraamaan tilat. Tämä on juttu yksinkertaisesti. Eli kaupunki ei omista kiinteistöjä itse.

     Näinhän Laukaa teki mm. Puuppolassa Tommi Mäkisen kanssa kun oli tarvetta päiväkodille. Laukaa vuokrasi tilat, ei rakentanut niitä itse.

     Nämä on minun omia ajatuksia ja niistä on keskusteltu hieman. Vaatii parempaa perehtymistä mutta äkkiseltään tässä tilanteessa hyvä vaihtoehto.

     1. MaRa sanoo:

      Ok. Mistähän tällainen Kroisos löytyy…

     2. MaRa sanoo:

      Vielä lisää miettimisiäni…
      Ei kyllä ihan vastaava ole tuo kertomasi, Mäkis-Tommilla oli nuo tilat valmiina, ei hän niitä varta vasten alkanut tuota varten rakennuttaa.
      Ihmettelen kyllä jos joku varta vasten haluaisi rakentaa ja maksaa koulut tänne… mutta eihän siinä, jos jollain ylimääräistä fyffeä on.

    2. Harri Saastamoinen sanoo:

     MaRa, ketju ei antanut enää mahdollisuutta vastata tuohon Kroisoksen löytymiseen mutta kyllä sellaisia tahoja löytyy jotka voivat tilat rakentaa ja vuokrata kaupungille.

     1. MaRa sanoo:

      Ok, selvä.

     2. Harri Saastamoinen sanoo:

      Ja Tommi Mäkisen esimerkki toimii siinä mielessä että Laukaa ei rakentanut tiloja vaan vuokrasi ne. Se oliko tilat valmiina vai olisiko ne rakennettu varta vasten ei ole tässä merkittävä kysymys.

     3. MaRa sanoo:

      Kyllä se minun mielestäni on juuri merkittävä kysymys tässä. Tilat tyhjenivät, joten miksikös niitä ei sitten voinut vaikka vuokrata. Tuskin Mäkinenkään olisi alkanut niitä rakentaa päiväkodille. 😉
      Lähinnä siis ajattelen sitä, että kenen intresseissä on laittaa miljoonia tuohon, mutta jos se Kroisos siis löytyy niin sittenhän tilanne on ratkaistu! 😀

   2. äänekoskelainen sanoo:

    Harri Saastamoinen on sitä mieltä, että veronkorotuksiin ei ole varaa.
    Tyhmä kysymys:
    Miten sitten onkaan varaa rakentaa uutta päiväkotia, uusia kouluja ym.

    1. Harri Saastamoinen sanoo:

     Äänekoskelainen, selitin jo vaihtoehdot joten lue vain viestejä tarkemmin.

 3. __-_888 sanoo:

  Suuret rakennusliikkeet rakentavat tuollaisia kouluja mielellään ns.elinkaarihankkeina, jolloin kaupunki sitoutuu vuokramaan tilat ja tilojen rahoitus ja kunnossapito kuuluu vuokraajalle. Tämän kaupungin juntit tuskin on kuullutkaan kyseisestä mallista?

  1. äänekoskelainen sanoo:

   Ja hän jatkaa:
   Näyttää ja tuntuu siis siltä, että RAHAA ON. Hyvä, että edes rahaa riittää.
   Minulla sattuu vaan olemaan sellainen näppituntuma, että kaupungintalonkin iso remppa odottaa. Jokunen vuosi sitten Suolahden kaupungintalokin oli vielä hyväkuntoinen, suolahtelaisten mielestä.
   Eikä se siihen lopu. Loputon suohan tuo tuntuu olevan.
   Ruokahalu kasvaa syödessä ja työsuojeluvaltuutettu vaan porskuttaa.
   Kaupungin tilat pantaneen kaikki kuntoon, koska rahaa on.
   Entä huonokuntoiset kodit, joissa aika iso joukko asustelee. Kuka niiden kuntoon laitot kustantaa? Kuka kustantaa yksityisten yritysten tilojen kuntoon laitot? Demarit ja työsuojeluvaltuutettu /työsuojeluvaltutetut vaatikoon kaikki kuntoon vaan, lapset ja lasten lapset maksakoon.
   Minun ääneni vaaleissa saa se, joka huolehtii kaupungin taloudesta.
   Se taho, joka viis veisaa velan määrästä tai taloudesta ylipäätään, ei saa ääntäni.

 4. ex-asemakatulainen sanoo:

  Ihme asenne osalla. On tietty selvää että kaikki ratkaisut maksaa, mutta kun tilanne on se, että jotain on pakko tehdä. Näin ei voida enää jatkaa, lapset ja työntekijät on tilassa joka on ihmiselle MYRKYLLINEN. Pakkohan asia on ratkaista, ja työsuojeluvaltuutettuhan ainoastaan tekee työtään. Kyläkoulut tuntuu olevan ainoat terveet koulurakennukset…

  1. MaRa sanoo:

   Maksaa maksaa ja siksi kysyinkin, että mistä ne rahat otetaan. Ei Äänekoskellakaan raha puissa taida kasvaa.

   1. vilma sanoo:

    Nähdään tämä hienona mahdollisuutena. Rakennetaan uusi koulu ja päiväkoti ja aletaan marrkinoimaan Suolahtea terveenä paikkana asua. Ihan varmasti saadaan tänne uusia asukkaita. Ja koulu ja päiväkoti on kuitenkin pakko rakentaa.( voisiko nämä sijoittaa samaan kiinteistoon???)
    Ja tosiaan, loputon suo tämä on. SUuolahden vanhainkodissakin oireillaan, terveysasemalla..

    1. Hannu Penttinen sanoo:

     Vilma sanoi sen oleellisimman, myös mahdollisuuksien näkemisen. Muuten en nyt jaksa näitä kommentoida muilta osin kuin, että kyllä me juntit olemme elinkaarirahoituksen mahdollisuuksiin jo ajat sitten tutustuneet. Parjatut demarit korottivat edellisenkin kerran veroaäyriä, eikä rahaa todellakaan ole tuhlattavaksi missään kassassa. Totuutta rakennusten kunnosta ei vaan pysty eikä kannattaisi peitellä. Eikä väistötiloihin siirtyminen pahimmista rakennuksista ole pelkästään kustannuskysymys, mikäli osataan ja halutaan arvioida sairastamisen ja välittömien korjaustoimien kustannukset. Lisäksi kaupunki tarvitsisi välttämättä väistötilaa (omaksi hankkiminenkin on selvitettävä) useaksi vuodeksi lukuisten huonokuntoisten rakennustemme käyttäjien terveyden turvaamiseksi. Eiköhän tämä ole tässä, hallitus päättäköön pian tiekarttamme.

     1. äänekoskelainen2 sanoo:

      Penttinen kirjoitti ylimieliselle tyylilleen uskollisena:
      Eiköhän tämä ole tässä, hallitus päättäköön pian tiekarttamme.
      Vastaavaa ylimielisyyttä edusti taannoin joissain lausunnoissa Alexander Stubb. Asia koski tuolloin arabimellakoita Egyptissä. Penttinen lienee opinut Stubilta juuri tuon ilmaisun: Eiköhän tämä ole tässä. Onhan se sanottuna aika mehevää tekstiä. Stubbin kohdalla lausunto ampui kuitenkin metsään, etten sanoisi. Ne mellakat silloin eivät laantuneet kuten Stubb ennusti.

    2. riikone sanoo:

     No joku realistisuus kannattaisi kuitenkin pitää mielessä noita mukahyviä ideoita heittäessä. Kuka ihan oikeasti muuttaisi Suolahteen? Palveluiden taso täysi nolla ja kylänraitti täynnä juoppoja sossupummeja. Ja pääpaikka Äänekoski lähes samaa tasoa.

     Tuo Penttisen marttyyrityyli se jaksaa vaan puskea pinnalla… Ja totuuden peittelystä, hahah, ketkähän sitä nyt oikeasti harrastavatkaan? Voi miettiä ihan muitakin asioita kuin vain tätä nimenomaista.

     1. Reetta Puromäki sanoo:

      Kyllä täällä osataan arvostella ja haukkua toisia mutta ei näytä rohkeutta olevan niin paljon että tekisitte sen oikeilla nimillänne!! Helppohan se on nimimerkin takaa huudella! Ette taida kirjotusten perusteella edes tietää mikä koulujen tilanne oikeasti on?! Se ei ole häpee olla erimieltä asioista ja tuoda niitä esille mutta tuo on jos ei kehdata omana itsenään asiosta puhua!!!

    3. äänekoskelainen2 sanoo:

     Vilma sanoi senkin, että Suolahden vanhainkodissakin oireillaan.
     Tuokaan ei ole ihme, kun tietää vanhan rakennuksen korjaamisen riskit ja osaamisen tason verrattuna vaikka vielä 10-15 vuotta sitten tasoon.
     Vilmalle ja Penttiselle vielä pari kysymystä:
     – missä rakennuksessa ei oireiltaisi?
     – onko vanhusten ja vanhusten hoitotyötä tekevien oireilulla lainkaan merkitystä?
     Itse tiedostan, että ihan kaikissa rakennuksissa oireillaan. Ja toisaalta syyt voivat olla mitä moninaisimmat:
     – ilmapiiri työpaikalla
     – parisuhde kotona
     – kodin ilmanlaatu, kotieläimet, kotikasvit
     – kodin (ok-talo-, rivitalo-) rakenteellinen kunto
     – harrastustilojen olosuhteet
     – työpaikkarakennuksen ilmanlaatu (ml. työpaikkarakennuksen rakenteellinen kunto)
     – geenivirheet ja geenit (kaikilla meillä on geenivirheitä, toisilla pahempia, toisilla vähäisempiä)
     – tupakointi, epäterveelliset ravintotottumukset
     – ulkoilun ja liikunnan vähäisyys tai puute
     Lisäksi tulee muistaa, ettei ole ehdottomia totuuksia.
     Ennen tulkittiin raamattuakin yhden suhde yhteen. Nykyään osataan sentään tulkita raamatun tekstiä: mitä se ja se tarkoittaa. Ihminen on alunperin raamatunkin kirjoittanut. Eikä AVIn lausuntokaan ole mikään jumalan sana. Se on enemmänkin omaa taustaansa turvaavan virkamiehen lausunto.
     Ihminen on aina oireillut ja tulee aina oireilemaan. Ei asiaan vaikuta se, onko työpaikkarakennus uuden uusi tai vähän huonompikuntoinen. Kaikissa rakennuksissa on puutteitakin, kun tarkoiksi ryhdytään.
     Kun on rahaa, niin laitetaan se kiertämään. Maksakoon lapsemme, jos heitä kiinnostaa. Paikkakuntaa vaihtamalla voi asiasta selvitä vaan monessa kunnassa mennään samoja latuja.

     1. vilma sanoo:

      Minäkään en ymmärrä, että miksi oireilevien lasten vanhemmat vievät lapsensa harrastamaan kyseiselle koululle?
      Ja eikö tupakanpoltto kannata lopetaa jos työskentelee paikasssa josta saa oireita?? Tai vaikka vähentää kotieläimiä??
      Voiko ihmiselle sanoa, että sun vaatteet haisee homeelle/ vanhalletalolle?? Ja kyseinen henkilö on usein sairauslomalla. Mietin vain…

 5. Jahtasi sanoo:

  Ne jotka valittaa verosta vois kokeeks vapauttaa niistä. Maksaisivat itse kaikki. Huomaavat kyllä sitten miksi veroja maksetaan ja kitinä loppuu.

 6. Huolestunut sanoo:

  Jos ja kun päästään uuden koulun suunnitteluun niin hirsisiä koulurakennuksia löytyy Suomen maasta ja nämä ovat yksiä parhaimpia sisäilman suhteen. Tuskinpa rakennuskustannuksetkaan olisi kivitalojen hintaluokkaa.

  1. KP sanoo:

   Pikaisesti asemakadun koulu purkuun, niin myös hiskinmäki. Uusi iso koulu äänekoskelle!

   1. riikone sanoo:

    No sinäpä sen sanoit! Ei kellään olisi tullut moinen mieleenkään…
    Kunpa kaikki kävisikin toteen vain sormia napsauttamalla.

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 2, 2. kerros, 44100 Äänekoski
Avoinna sopimuksen mukaan
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Parola
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy