ÄKS

Bella Forsgrén pääsi heti vastuulliseen rooliin

25.05.2020 11:32 (muokattu 25.05.2020 11:37)
Lapsuutensa ja nuoruutensa Äänekoskella viettänyt Bella Forsgén pääsi ensimmäisen kauden kansanedustajana heti vastuullisiin tehtäviin perustusvaliokuntaan.
Bella Forsgrén ei saattanut arvata, minkälainen politiikan vuosi ensimmäisen kauden kansanedustajalle tuli eteen. Oman puolueen, vihreiden, luotto on tuntunut hyvältä.

Vihreiden Bella Forsgrén nousi reilu vuosi sitten eduskuntaan komealla 4351 äänen saaliilla Keski-Suomesta.

Lapsuutensa ja kouluvuotensa Äänekoskella viettänyt Bella joutui vastuullisiin tehtäviin heti kun Antti Rinne (sd.) alkoi kokoamaan hallitusta.

– Oli onni, että vihreät uskalsi antaa nuorille edustajille vastuuta ja paikkoja hallitusneuvotteluihin. Se oli melkoinen oppimisen paikka, hallitusohjelman sote-asioita neuvottelemassa ollut Bella sanoo.

Lisää vastuuta oli luvassa siinä vaiheessa, kun puolue kyseli edustajilta toiveita valiokuntapaikoista.

– Olen oppinut sen, että voit pyytää mitä haluat, mutta ymmärrä se, että kaikkea et voi saada, Forsgrén pohjustaa. 

Hän esitti toiveekseen perustuslakivaliokunnan, työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan sekä sosiaali- ja terveysvaliokunnan. Paikka tuli jokaiseen kolmeen! Sote-valiokunnassa hän on varajäsen.

Erityisen yllättävänä Bella piti pääsyään perustuslakivaliokuntaan, joka on yleensä kokeneiden edustajien paikka. Eikä suotta, sillä kyseinen valiokunta joutuu usein haastavien asioiden eteen – niin on käynyt etenkin tällä kaudella.

Perustuslakivaliokunta oli se, jonka piti varmistaa, että kaikki menee pykälien mukaan, kun hallitus kiirehti valmiuslain asetusten käyttöönottoa koronakriisin puhjettua.

– Sillä viikolla istuttiin 16 tunnin kokouspäiviä. Paine oli kova, kun eduskunnan istunto odotti valiokunnan päätöksiä.

Etenkin perustuslakivaliokunnassa on tullut hyvää oppia.

– Ne kokoukset ovat olleet tavallaan vapauttavia, sillä siellä ollaan ensisijaisesti asian puolella, puoluepolitiikka ei ole läsnä. Valiokunta on saanut minut kiinnostumaan oikeustieteestä.

Bella on saanut luottoa puolueeltaan, minkä lisäksi hän on päässyt muutenkin hyvin esiin ensimmäisen kauden edustajaksi. Hän on ollut mukana Ylen A-studioissa ja muun muassa Me Naiset teki hänestä ison jutun syksyllä.

– En tee tätä työtä minään mediapelinä. Olen kyllä huomannut, että jotkut edustajat lähettävät tiedotteita jopa joka viikko.

Kissanristiäisiäkin olisi tarjolla joka lähtöön, mutta Bella ei niistä innostu.

– En lähde mihinkään skumppailtoihin. 

Politiikan vuosi on ollut suorastaan myrskyisä pääministerin vaihtumisineen.

– Vanhemmat kollegat ovat sanoneet, että Bella, ei tämä aina ole tällaista!

Perustuslakivaliokunta on käsitellyt myös Bellan puoluetoverin, ulkoministeri Pekka Haaviston toimia al-Holin leirin tapauksessa.

– Se oli eri tavalla haastava kuin valmiuslakiasia. Siinäkin piti unohtaa oma puolue.

Vaikka päivät ovat välillä pitkiä, Bella sanoo että on jaksanut hyvin.

– En ole stressaavaa tyyppiä ja otan asiat projektiluonteisina. Yritän pitää asiat ja henkilösuhteet erillään. Se on raskainta, jos tulee henkilöriitoja.

(juttu jatkuu kuvan alla)

Teemme haastattelua Musiikkitalon kupeessa Eduskunnan läheisyydessä. Bella on juuri palannut Keski-Suomesta, jossa hänellä oli hetki aikaa rentoutua luontoretkellä muun muassa Hitonhaudan maisemissa.

Kansanedustajuuden myötä hän luopui paikastaan Jyväskylän kaupunginhallituksessa, mutta jatkaa yhä valtuuston jäsenenä.

Hän seuraa tiiviisti Äänekosken, Jyväskylän ja koko kotimaakunnan asioita.

– Pidämme Keski-Suomen kansanedustajien kesken säännöllisesti kokouksia. Siellä on aidosti huolestuttu monien kuntien tilanteesta, haasteita on jopa Jyväskylällä.

– Kunnat ovat joutuneet olemaan epätietoisuudessa muun muassa soteuudistuksen takia, nyt se on pakko saada läpi. Omassa puolueessani olen korostanut sitä, että erikokoisten kuntien tilanne pitää ottaa siinä huomioon.

Bella tiesi jo ennen eduskuntaan tuloaan, että suurin työ tehdään jossain muualla kuin kyselytunnilla tai istunnoissa suuressa salissa. 

– Voin sanoa, että rakastan jopa siitä vääntämistä valiokunnissa. 

Bella kiittelee perhettään siitä, että on hän on oppinut debatoimaan eri näkemyksistä nuoresta pitäen. Me Naisten haastattelussa hän mainitsi olevansa arvoliberaali siinä missä äitinsä (Äänekosken valtuustossa kristillisten edustajana istuva Paula Forsgrén) on arvokonservatiivi.

– Lehti veti sen kommentin aika isosti. Pelkäsin että mitä äiti siitä ajattelee, mutta hän oli vain iloinen siitä ja vitsaili, että nyt häntä ei ainakaan sekoiteta vihreisiin, Bella nauraa.

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 4, 44100 Äänekoski
Ma-to 9–13 • Pe suljettu
Puhelin 040 565 0941

 

TOIMITUStoimitus@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945
Riina Nygrén
toimittaja 050 337 0028

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Kinnunen
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

 

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
Max Steffansson – ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy