Historian toiset biotalous- ja juustopäivät järjestettiin viikonloppuna Äänekoskella.
Päätapahtuma eli Liikuntatalolla vietetyt kaksipäiväiset messut keräsivät huikeat 3 500 kävijää, mikä on lähes 1 500 kävijää enemmän kuin viime vuonna. Eikä ihme, sillä messupisteitäkin oli reippaasti enemmän, jopa yli 50.
Tapahtuman pääkoordinaattori ja ideanikkari Pekka Häyhä on tapahtumaan hyvin tyytyväinen.
– Olen saanut vain hyvää palautetta kävijöiltä ja messuesittelijöiltä. Monet esittelijät varasivat paikat jo ensi vuodellekin ja sehän kertoo paljon. Paikalla oli myös väkeä Äänekosken ulkopuolelta, kuten esimerkiksi Viitasaarelta, Saarijärveltä, Jyväskylästä ja Muuramesta.
Messujen lisäksi tapahtumaan kuuluivat Hotelli Keiteleen perinteiset tanssit, kaupungintalon jazz-konsertti sekä sunnuntaina Liikuntatalolla järjestetty kuorojen siivittämä yhteislaulukonsertti. Oheisohjelma kiinnosti ihmisiä, mutta lisää väkeä konsertteihin ja tanssiparketillekin olisi mahtunut.
– Jazzkonsertissa oli harmillisen vähän väkeä, mutta kaikki kävijät olivat erittäin tyytyväisiä. Omasta mielestä se oli paras jazzkonsertti, missä olen ikinä ollut.
Messujen yhteydessä nähdyt oheisohjelmat kiinnostivat kansaa myös. Häyhä nimeää kilpatanssipari Ada Varstalan ja Antti Kapasen esitykset yhdeksi messujen kohokohdista.
Häyhän kanssa tapahtumaa järjestämässä olleet lukiolaiset Julia Vuoristo, Jenna Parviainen, Sanna Riihinen ja Matleena Muurikainen saivat tapahtumasta hyvää kesätyökokemusta ja kurkistuksen tapahtumajärjestämisen saloihin.
– Olen hyvin ylpeä nuorista kesätyöntekijöistämme. Vien nuoret tiistaina syömään ja käymme vielä läpi sitä, mikä tapahtumassa meni hyvin ja mikä huonosti, Häyhä sanoo.
Tapahtuma oli myös taloudellisesti edellisvuotta kannattavampi.
– Viime vuonna tuli takkiin, mutta nyt näyttää siltä, että vähän jäädään plussan puolella, Häyhä kertoo.
Hyvin sujunut tapahtuma enteilee sitä, että biotalous- ja juustopäivät nähdään Äänekoskella vielä kolmannenkin kerran. Voi olla, että konseptia rukataan ja muunnellaan vielä, että yleisöä saataisiin paikalle entistä enemmän. Tapahtuman nimeä ei silti olla vaihtamassa, ainakaan vielä.
– Voihan olla, että joku muu nimi houkuttelisi erilaista väkeä, mutta kyllä tämä teema sopii Äänekoskelle hyvin ja on myös ainutlaatuinen. Ehkä seuraavalla kerralla voisi kuitenkin korostaa enemmän yleismessujen ajatusta, Häyhä pohtii.
Ja tänäkin vuonna opastekyltit ovat ilonamme vielä juhannuksenakin.