Biotuotetehtaalle suuntaavat raskaat kuljetukset vaativat erikoisjärjestelyjä: aikataulujen ja reittien miettimistä, lupahakemuksia ja varoitusautoja.
Biotuotetehtaan työmaalle kuljetetaan tällä hetkellä muun muassa betonirautaa ja -elementtejä sekä kiviainesta. Enimmillään tavaraa saapuu lähes 500 ajoneuvon vuorokausivauhtia.
Laiteasennusten alkaessa liikenteen määrä pienenee lukumäärällisesti mutta mitat suurenevat.
– Kuljetusten luonne muuttuu, sillä erikoiskuljetuksia tulee tehtaalle suuri määrä. Silloin työmaalle ajetaan kolmea eri reittiä pitkin, projektijohtaja Timo Merikallio kertoo.
Tavallista raskaampia lasteja on saapunut tehtaalle jo muutamia, sillä marraskuussa alkaneet rakennusten runkojen pystytykset ovat vaatineet erikoiskuljetusten järjestelyjä. Joulukuun toisella viikolla erikoiskuljetuksia saapuu parin päivän aikana kymmenen kappaletta.
Erikoiskuljetukset määritellään pituuden, korkeuden, leveyden ja painon mukaan.

Marraskuussa asennetut massatehtaan pilarit lähtemässä tehdastyömaalle Iisalmen tehtaalta. Kuva: Betonimestarit, Aki Nousiainen
MASSATEHTAAN 70-TONNISIA runkopilareita on kuljetettu Äänekoskelle kolmen yli 30 metriä pitkän yhdistelmäajoneuvon ja kahden varoitusauton letkoissa Iisalmesta Suolahden kautta tehdastyömaalle.
– Tämän kokoluokan kuljetuksia varten haetaan kuljetusluvat Pirkanmaan ELY-keskukselta ja reittikartat suunnitellaan tarkasti. Lasti kuljetetaan mahdollisimman lähelle työmaata ilta- tai yöaikaan, jolloin muuta liikennettä on vähemmän ja kuski pääsee nopeasti ajamaan lastin purkuun, kertoo massatehtaan betonielementtien asennuksesta vastaavan Betonimestarit Oy:n tuotantojohtaja Kari-Pekka Heinonen.
Muuta liikennettä erityisen raskaasta kuljetuksesta varoittavat saattoautot tarvitaan yli 30 metrin pituisille tai yli 3,5 metriä leveille kuljetuksille. Liikenteenohjauksen lisäksi erikoiskuljetuksille on lailla määritelty tunnusvalaisinten ja -heijastinten käyttö.
Betonimestareiden urakoiden osalta erikoiskuljetuksia riittää alkuvuodellekin. Samaan aikaan käynnistyvät myös Parma Oy:n erikoisluvan vaativat betonielementtien kuljetukset Suolahden kautta.
Matkan turvallisuus ja sujuvuus varmistetaan muun muassa etukäteen reittiä kiertämällä ja mittaamalla sen kriittisimpiä paikkoja. Suurimpana riskitekijänä ovat kuitenkin hallitsemattomat keliolosuhteet.

Marraskuussa asennetut massatehtaan pilarit lähtemässä tehdastyömaalle Iisalmesta. Kuva: Betonimestarit, Aki Nousiainen
ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKI tekee yhteistyötä tehtaan väen ja muun muassa Liikenneviraston kanssa, jotta lähialueen tiet ovat kestävät ja turvalliset.
ÄKSässä keskiviikkona 9. joulukuuta ilmestyneessä jutussa katupäällikkö Jukka Karppinen peräänkuuluttaa myös kuskien ja muiden tiellä liikkuvien vastuuta turvallisuuden ylläpidosta. Samoilla linjoilla on Timo Merikallio.
– Liikenneturvallisuuden kannalta on tärkeintä se, että työmaalla noudatetaan työmaalla annettuja määräyksiä liikennöinnin osalta. Liikennöitäessä työmaan ulkopuolella kaupungin katuverkostossa ja teillä on tärkeää, että noudatetaan liikennesääntöjä ja nopeusrajoituksia, projektijohtaja toteaa.
Koska varsinkin erikoiskuljetusten kohtaaminen ei ole arkipäivää jokaiselle autoilijalle, ovat muun muassa Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin, ELY-keskuksen ja Liikenneturvan tehneet opastusvideon suurten kuljetusten kohtaamiseen YouTubeen.
Eikö liikennejärjestelyt tulisi ohjata niin ettei vaaranneta jalankulkijoita ja pyöräilijöitä. Tehtaankadulla tapahtuikin jo ikävä onnettomuus. Toki tapakasvatus ja sääntöjen noudattaminen on itsestään selvää liikenteessä. Liikenne tulisi ohjata muualta kuin keskustan kautta tehtaalle, onnettomuuksia sattuu varmasti mikäli ei liilennejärjestelyt pelaa. Katupäällikkö ei voi asialle mitään jos ei ole muita vaihtoehtoja annettu tehtaan kuljetuksille. Mielestäni tehdas ja projektipäällikkö on vastuussa vaatimalla kuljetusten tapahtuvan kotakennääntietä.