Metsä Fibren Groupin biotuotetehtaalla on käynnissä vuosihuoltoseisokki, joka on aiheuttanut haju- ja meluhaittoja lähialueille.
Meluhaitat johtuvat kunnostustöistä, ja hajuhaittoihinkin on syy tiedossa.
– Meillä oli viikonloppuna yhdessä vaiheessa noin 20 minuutin hetki, kun hajukaasut kääntyivät ulos, ja se on voinut aiheuttaa tavallista enemmän hajua. Seisokin aikana ei muodostu uusia hajupäästöjä, mutta säiliöistä ja altaista voi välillä hönkiä pientä hajua, sillä säiliöiden hajukaasujen keräilyjärjestelmät eivät ole seisokin aikana päällä. Myös niihin tehdään tarvittavia huolto- ja kunnossapitotoimenpiteitä, biotuotetehtaan tehtaanjohtaja Ilkka Poikolainen selvittää.
Poikolaisen mukaan hajuhaitat ovat rikkiyhdisteitä, jotka eivät ole näin pienissä pitoisuuksissa vaarallisia ihmisille, vaikka haju voi olla välillä hyvinkin ikävä. Biotuotetehtaalla huomataan välittömästi, mikäli asiaankuulumattomia päästöjä syntyy.
– Ihmisen hajuaisti on niin herkkä mittari, että se aistii vähäisetkin hajukaasut ulkoilmasta. Meillä on koko ajan päällä päästömittarit, jotka antavat tarvittaessa hälytyksen, mikäli pitoisuudet ovat koholla. Näin voimme reagoida tilanteeseen välittömästi.
Biotuotetehdasta aletaan uudelleenkäynnistää perjantaina 18. toukokuuta osastoittain, yksi osasto kerrallaan. Ylösajon aikana kaikki melu- ja hajupäästöt pyritään pitämään mahdollisimman alhaisena, aivan kuten päivittäisessä toiminnassa muutenkin.
– Meillä on täällä jatkuvan parantamisen mentaliteetti. Jos päästöjä tulee, niitä tarkastellaan, etsitään syyt, ja kehitellään toimintaa siihen suuntaan ettei tilanne uusiudu, Poikolainen vakuuttaa.
Kahtena yönä oli kyllä liiiiiiian pahat hajut, ei voinu ikkunaa auki pitää !
Toivottavasti saatte hajut kuriin, että voi taas pitää ikkunat auki, kun on niin lämmintäkin just nyt !
Ei pidä sanoa että hajut eivät ole vaarallisia. Ne eivät varmaankaan ole terveelle ihmiselle vaarallisia mutta esim. hengityselin sairaille ja myös sydän potilaille jokainen ylimääräinen haju aiheuttaa ongelmia ja pahimmassa tapauksessa kuoleman . Tähän löytyy kyllä asiantuntijoilta tietoa.
Ehkäpä noita hajuja tulisi vähemmän, jos tehtaalla olisi korvausvelvollisuus noista hajuista. Esim 100€/talous/päivä..
Miten niihin päästöihin voi vaikuttaa siinä vaiheessa kun ovat päässeet kaasuna ilmaan?Jos niihin voi vaikuttaa, niin miksi niitä yleensäkkään pääsee luontoon/ilmaan?