Äänekoskelaislähtöinen Blues-Hessu Heinonen kannustaa kanssaihmisiään juurimusiikin pariin.
– Olisihan se kaikkien bluesin ystävien etu ja ilo, jos harrastus- ja yhdistystoiminta saataisiin viriämään uudelleen koko maakunnan mitassa. Takavuosina meillä oli paljon jäseniä myös Äänekoskella ja keikkojakin heitettiin eri puolille Keski-Suomea, pohdiskelee Jyväskylän Blues-yhdistyksen pitkäaikainen puheenjohtaja, blueslaulaja, sinisen sykkeen sanansaattaja Hessu Heinonen.
Äänekoskelaislähtöinen Blues-Hessu toteaa, että Äänekoskella on vankka Rhythm and Blues-perinne myös soittajien osalta. Vankkaa osaamista edustivat muutama vuosikymmen sitten muiden muassa Rantapuron veljekset ja J. J. Penttinen Bockhill Specialeineen.
– Kaverit taitavat soittaa nyt Etelä-Suomessa, mutta asuu bluesmuusikoita Koskella tänäkin päivänä.
Hän arvioi, että jos kiinnostunutta porukkaa löytyy, tapahtumia voisi järjestää yhdistyksen toimesta myös Jyväskylän ulkopuolella.
Blues kouraisi Heinosen otteeseensa jo 1960-luvun alkupuolella, kun englantilaisen popmusiikin innovaation mukana myös sikäläinen valkoisen miehen blues tuli tutuksi.
– Luettiin levyistä, ketkä olivat kappaleiden alkuperäisiä tekijöitä ja ruvettiin ottamaan selvää, mistä oikein on kysymys. Sitten tilattiin postitse amerikkalaisia levyjä ja päästiin juurille.
Ensimmäinen kokoonpano Hessulla oli 1966. Yhdistys perustetiin 1980-luvun alkupuolella ja lähes jokavuotisia festivaaleja on järjestetty alusta alkaen.
– Ensi viikolla kuullaan elävää blues-musiikkia kolmena päivänä loppuviikolla. Taitaa olla vuorossa jo 38. festarit.
Blues Liven päätapahtuma on lauantaina Freetimessä ja esiintyjinä muunmuassa vokalisti Barrence Whitfield USA:sta ja laulaja, huuliharppuvirtuoosi West Weston Englannista.
Kun bluesin olemusta puntaroidaan, on Hessulla vahva oma näkemys asiasta.
– Mitä rouheampaa, sen sen parempaa!
Blues Live 2018 festivaalit Jyväskylässä 4.– 6.10.
Lisätietoja www.blueslive.net