Maailman suurinta ilmastotapahtumaa, WWF:n Earth Houria vietetään tänä vuonna turvallisesti kotona, verkossa tai näyttämällä valomerkki ilmaston ja luonnon puolesta. Online-tapahtumat keräävät ihmisiä yhteen niin Australiassa, Singaporessa kuin Suomessa.
Earth Hour sammuttaa jälleen valot tutuista maamerkeistä ympäri maailmaa. Valojen pimentymistä seurataan tänä vuonna useissa maissa etänä kodeista verkon välityksellä. Esimerkiksi Australiassa ja Hong Kongissa valojen sammuminen striimataan suorana verkkoon. Maamerkkien valojen sammuttamisella kaupungit, yritykset ja organisaatiot näyttävät symbolisen eleen ilmaston ja luonnon puolesta.
Suomessa valot sammuvat muun muassa Helsingissä päärautatieaseman kivimiesten lyhdyistä, Yleisradion linkkitornista, Finlandia-talosta ja Tuomiokirkosta, Lahdessa Sibeliustalosta, Turussa Aurajoen rannalta sekä Tampereella Särkänniemestä. Lisäksi mukana on lukuisia kaupunkeja ja kuntia, jotka pimentävät julkisivuvalaistuksia ja katuvaloja. Myös yritykset ovat laajasti mukana näyttämässä valomerkin ilmaston ja luonnon puolesta.
Earth Hour on aina innostanut keksimään monenlaisia tempauksia ilmaston ja luonnon hyväksi. Tänä vuonna tapahtumia järjestetään verkossa ja sosiaalisessa mediassa. Esimerkiksi Heinolassa seurakunta striimaa Toivon tunti -hartaushetken, Torniossa ja Viitasaarella partiolaiset kannustavat jakamaan Earth Hour -hetkensä somessa ja Hämeenlinnassa Ilmaston viikon yleisötapahtumat vaihtuivat somehaasteisiin ja verkkotapahtumiin. Monet koulut kannustavat oppilaitaan ja heidän perheitään osallistumaan Earth Houriin kotona.
Huoli ilmastonmuutoksesta ja luonnon monimuotoisuuden köyhtymisestä yhdistää Earth Hourin ajaksi miljoonat ihmiset ympäri maailmaa. Suomessakin ilmastonmuutos huolettaa: vuonna 2019 julkaistun Ilmastobarometrin mukaan 41 prosenttia suomalaisista on muuttanut omaa toimintaansa ilmastonmuutoksen vuoksi. Tekoja yhteisen maapallon vuoksi tarvitaan nyt.
– Elämme poikkeuksellista aikaa, joka vaatii meiltä yhteishenkeä ja solidaarisuutta. Siitä Earth Hourissakin on kyse. Yhdessä voimme näyttää valomerkin hyvinvoivan luonnon, planeetan ja ihmiskunnan puolesta, sanoo WWF:n pääsihteeri Liisa Rohweder.
Suomessa Earth Hour kannustaa myös ilmastoystävällisiin ruokavalintoihin joka päivä. Earth Hour auttaa tekemään ilmastoystävällisistä ruokavalinnoista helppoa, herkullista ja hauskaa.
– Ilmastoystävällinen ruoka ei ole luopumista asioista vaan keino nykyistä terveellisempään ja kestävämpään elämään. Earth Hour on hyvä hetki opetella uusi kasvisruokaresepti ja kutsua läheiset mukaan etäillalliselle. Nyt on sallittua käyttää kännykkää ruokapöydässä, vinkkaa WWF:n ruokaan erikoistunut suojeluasiantuntija Mari Koistinen.
Lisää vinkkejä Earth Hourin viettoon kotona löydät täältä.
WWF:n Earth Houria vietetään tänä vuonna lauantaina 28.3.2020 kello 20.30–21.30
No nyt joskaan Earth Hour paikallaan. Esim pääkaupungissa ei valojen sammuttaminen aiheuta nyt oikeastaan edes mitään haittaa. Puhumattakaan sitten Uudestamaasta eristetystä alueesta.
Mulla sammuttaa 0.7 leijona valot lauantaina