ÄKS

Ehkäisy on maksutonta kaikille alle 25-vuotiaille ja seksuaaliterveyden sähköiset palvelut jatkuvat

03.01.2024 13:13

Keski-Suomen hyvinvointialueella maksuttoman ehkäisyn ikäraja on nyt 25 vuotta. Seksuaaliterveyden sähköiset palvelut jatkuvat: käytettävissä ovat esimerkiksi videovastaanotot ja seksuaalineuvonnan chat.

 

Maksuttomaan raskauden ja seksitautien ehkäisyyn kuuluvat jatkossakin ehkäisypillerit, -kapselit, -renkaat, -laastarit, -kierukat sekä kondomit ja suuseksisuojat. Keskisuomalainen nuori saa maksuttomasti ehkäisyvalmisteen varaamalla ajan oman alueen ehkäisyneuvolaan, kouluterveydenhuoltoon tai opiskeluterveydenhuoltoon. Lisäksi yli 16-vuotiaat voivat varata ajan terveydenhoitajan videovastaanotolle.

Vuonna 2023 Keski-Suomen hyvinvointialueella ehkäisy oli maksutonta alle 22-vuotiaille. Maksuttoman ehkäisyn kokeilua toteutettiin osana Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelmaa.

– Maksuton ehkäisy lisää nuorten yhdenvertaisuutta Keski-Suomessa. Ilman maksuttomuutta osalla nuorista ei olisi mahdollisuutta ehkäisyvalmisteisiin taloudellisista syistä, kertoo palveluvastaava Niina Romo.

Myös vakavasti päihderiippuvaisille ehkäisy on maksutonta Keski-Suomen hyvinvointialueella.  Ehkäisytarve otetaan puheeksi päihdepalveluissa asioidessa ja ehkäisy järjestetään oman alueen ehkäisyneuvolasta. Vakavasti päihderiippuvaisille suositellaan ensisijaisesti pitkäkestoista raskauden ehkäisyä, kuten ehkäisykapselia tai -kierukkaa, joiden käytössä ei ole päivittäistä muistamista. Myös kondomit ovat maksuttomia raskauden ja seksitautien ehkäisyyn.

Videovastaanotoilla ja seksuaalineuvonnan chatissa asiointi mahdollista jatkossakin

Hankkeen aikana kehitetyt sähköiset seksuaaliterveyden palvelut jatkuvat osana hyvinvointialueen toimintaa. Palveluihin kuuluvat seksuaalineuvonnan chat sekä seksuaalineuvonnan ja raskauden ehkäisyn videovastaanotot. Sähköisiin palveluihin kuuluvat myös Hyvis.fi-palvelun kautta lähetetyt yhteydenottopyynnöt ja sähköinen ajanvaraus, jotka ovat asukkaiden käytössä mihin aikaan vuorokaudesta tahansa. Videovastaanotot käynnistettiin syksyllä 2023 myös Jyväskylän keskitetyssä seksuaaliterveysyksikössä, ja sähköisiä palveluita on tarkoitus hyödyntää tulevaisuudessa muissakin yksiköissä.

– Olemme saaneet positiivista palautetta siitä, että asiointi on mahdollista kotoa käsin tai työpaikalta omalla tauolla ilman siirtymää erilliseen yksikköön. Tärkeänä koetaan myös mahdollisuus kysyä asioita anonyymisti, kertoo seksuaalineuvoja Jaana Korhonen.

Vuoden 2023 aikana seksuaalineuvonnan chatissa on käyty 1719 keskustelua. Chatissa on keskusteltu esimerkiksi ihmissuhteisiin, seksiin, elämäntilanteisiin, seksitauteihin, seksuaalisuuden moninaisuuteen, mieltymyksiin ja kehon muutoksiin ja kehittymiseen liittyvistä asioista.

Chatiin ja videovastaanoton ajanvaraukseen pääset muun muassa sähköisen asioinnin sivun kautta https://www.hyvaks.fi/asiointi/asioi-sahkoisesti.

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 2, 2. kerros, 44100 Äänekoski
Avoinna sopimuksen mukaan
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Parola
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy