Sukujuuret Sumiaisten Syvälahdella, siispä Susijengiin? Siinä kysymys, joka pohdituttaa suomalaista urheilukansaa.
Sumialaisen Ulla Pellisen (sittemmin Gooden, nykyisin Lear) vuonna 1981 syntynyt poika Andrew Melvin ”Drew” Gooden on ilmaissut halukkuutensa liittyä Suomen koripallomaajoukkueeseen. Susijengi pelaa historiansa ensimmäistä kertaa MM-kisoissa, jotka alkavat Espanjassa elokuun lopussa.
– Kovasti Andrew sinne haluaisi. Mutta voi olla, että meiltä loppuu aika, Ulla Lear miettii rapakon takana Orlandossa.
Ajan loppumisella Lear tarkoittaa Suomen kansalaisuuden saamista. Gooden on hiljattain hakenut kaksoiskansalaisuutta, mutta paperit ovat yhä saamatta.
KYSE EI ole vain passin saamisesta, sillä myös kansainvälisen koripalloliiton täytyy antaa Goodenille lupa edustaa Suomea. Gooden edusti nuorena USA:ta alle 20-vuotiaiden maajoukkueessa, mikä periaatteessa estää Suomen edustamisen. Amerikkalaislähteiden mukaan USA:n koripalloliitto on kuitenkin antanut suostumuksensa siihen, että Gooden voisi edustaa nyt Suomea.
Kolmas kysymys on, huoliiko päävalmentaja Henrik Dettmann Goodenin mukaan maajoukkueeseen. Taustoiltaan Gooden olisi ylivoimainen peluri, mutta asia ei ole niin yksinkertainen.
– Andrew´lle ei jää juuri aikaa harjoitella Suomen joukkueen kanssa. Sopeutuminen on hankalaa – molemmin puolin. Samalla Andrew veisi paikan joltain muulta pelaajalta, Ulla Lear pohtii.
ÄÄNEKOSKELLA pankkivirkailijana työskennellyt Ulla muutti Yhdysvaltoihin vanhemman Andrew Goodenin mukana vuonna 1978. ”Andy” Gooden pelasi Huiman amerikkalaisvahvistuksena SM-sarjaa kauden 1977–78.
Drew´n vanhempien tiet erosivat myöhemmin, mutta Ulla jäi kaukomaille ja avioitui uudestaan. Pariskunnan lapsesta kasvoi isänsä tapaan koripalloilija – toki monta luokkaa kovempi. Ja pidempi: 197-senttiseksi ilmoitetun, mutta todellisuudessa selvästi lyhyemmän Andyn poika on 208-senttinen.
Kansasin yliopistossa oppinsa saanut Drew Gooden on pelannut huikeat 709 NBA:n runkosarjaottelua ja 54 pudotuspeliä 12 kauden aikana. Runkosarjan pistekeskiarvo on 11,7, vaikkei korinalusjyrää varsinaisena korintekijänä tunnetakaan. Levypallokeskiarvo 7,5 kertookin enemmän miehen tehoista.
Basketball-reference-sivuston mukaan Drew on tienannut urallaan palkkaa noin 58 miljoonaa dollaria. Työnantajia on ollut kymmenen Memphis Grizzliesistä nykyiseen Washington Wizardsiin. Grizzlies varasi Drew´n NBA-drafissa neljäntenä pelaajana kesällä 2002.

Kun Drew Gooden kävi viimeksi Sumiaisissa sukuloimassa, Heikki-serkku oli vasta oppinut istumaan.
LAPSENA Gooden kävi säännöllisesti Suomessa, mutta NBA-uran aikana vierailut ovat jääneet. Viimeisestä vierailusta on nyt 13 vuotta. Molemmat isovanhemmat ovat jo kuolleet.
– Pojalla on rahaa, mutta ei hän ehdi niistä nauttimaan ja tulemaan tänne, Sumiaisissa asuva eno Pekka Pellinen harmittelee.
Ulla Lear kertoo suunnittelevansa Drew´n kanssa yhteistä matkaa Sumiaisiin ensi kesänä. Mukaan olisi tulossa myös Drew´n oma, nyt runsaan vuoden ikäinen poika, jonka nimi on – yllätys, yllätys – Andrew.
Ullan piti saapua kotiseudulle jo tänäkin kesänä, mutta pieleen meni.
– Olin jo istumassa Finnairin koneessa Kennedyn lentokentällä. Juuri samaan aikaan Ukrainassa ammuttiin kuitenkin kone alas. Istuimme koneessa viisi tuntia, sitten lento peruutettiin, Lear kertoo.