Valokuvaaja Tommi Anttonen on palannut Äänekoskelle.
Suolahtelaissyntyinen Anttonen toimii työkseen valokuvaajana ja varmasti moni äänekoskelainenkin on törmännyt hänen töihinsä lehdissä ja keittokirjoissa.
– Teen nykyään töitä lähinnä tilauksesta. Kaikki paitsi kaksi näyttelyn kuvista on julkaistu aiemmin jossain, Anttonen kertoo.
Viimeinen Anttosen näyttely oli Äänekoskella vuonna 1998, eikä näyttelyitä ole pystytelty muuallakaan kovin paljoa.
– Olihan se aikamoinen kunnianosoitus, että Marjo (Ahola, taidemuseon amanuenssi) soitti ja pyysi tänne. Meni vähän aikaa miettiessä, että mitäköhän mä näyttelyyn edes laitan, kun yleensä omat kuvat on esillä vaan lehdissä ja kirjoissa, Anttonen sanoo.
Tällä hetkellä Anttosta pitää kiireisenä pääasiassa ruokakuvat, joita on päätynyt paljon suosittuihin keittokirjoihin, Näitä kirjoja on myös esillä Taidemuseossa.
– Ruoka on aina kiinnostanut ja ollut osa elämää ihan pienestä asti. Kotona marjastettiin, sienestettiin ja syötiin hyvin, että kyllä se on sieltä lähtenyt. Ruokakuvaaminen taas on oma hauska pieni sektori valokuvauksen laajassa skaalassa. Mutta kyllä mä olen vähän tämmönen multiprosessihörhö, Anttonen nauraa.
Anttonen kuvaa paljon erilaisissa ympäristöissä, aina urheilusta tarkasti aseteltuihinja ja suurella joukolla suunniteltuihin ruokakuviin. Eräs näyttelyn kuva on syntynyt täysin sattumalta New Yorkin kadulla.
– Oli vapaapäivä ja lähdin kävelylle. Mietin vielä, että otanko kameraa mukaan ollenkaan. Ensin tuli vastaan Richard Gere ja sitten nurkan takana oli tämä, Anttonen sanoo ja esittelee Dalai Lamasta ottamaansa kuvaa.
– Se tässä ammatissa on hienoa, että joskus vaan voi eksyä ihan absurdiin tilanteeseen.
Näyttelyn 21 teosta on rytmitetty hienosti sekaisin. Selkeimmät potretit ovat omalla seinällään ja viereisellä seinällä on lanttukukkoa pinkin traktorin konepellillä. Monilahjakkuus ja omaperäinen näkemys näkyy kaikissa kuvissa.
– Onhan tämä näyttely jonkinlainen retrospektiivi, niin halusin, että ihmiset näkee, etten ole pelkästään tuolla nakkisektorilla, Anttonen sanoo hymyillen.
Tommi Anttonen
– s. 1975 Suolahdessa
– asuu Jyväskylässä
– opiskellut valokuvauksen lisäksi journalistiikkaa, kuvankäsittelyä ja kuvajournalismia
– valmistunut valokuva-artesaaniksi vuonna 2001, erikoistunut kuvajournalismiin vuonna 2003
– voittanut useita kotimaisia ja kansainvälisiä palkintoja valokuvauksesta
– kuvannut 30:een kirjaan ja lukuisiin lehtiin
Tommi Anttonen – Art of Food…and other random snaps, Äänekosken taidemuseossa
Avoinna 8.6.-28.8.2016 (suljettu 24.-25.6.) ti-pe klo 12-18, la-su klo 12-16.
Sisäänpääsy 3/2/0 € sekä Museokortilla