Äänekoskelta kotoisin oleva Meri Peuhkurinen löysi koira- ja hevoshieronnan omien harrastuksien kautta.
Kaksivuotias beagle Maisa pääsi koirahierojan hierottavaksi ja oli silmin nähden rentoutunut. Maisa makasi silmät kiinni alustalla ja nautti hieronnasta.
Koira- ja hevoshieroja Meri Peuhkurinen tietää, kuinka saada eläin rauhalliseksi. Nyt puolitoista vuotta koiria ja kolme vuotta hevosia hieronut Peuhkurinen kertoo, että työssä on parasta, kun näkee koirien ja hevosten hyvinvoinnin paranemisen.
– Joskus koiralla on esimerkiksi ollut ontumista, se on lakannut hieronnan avulla. Eläimet näyttävät hieronnan aikana, miltä se heistä todella tuntuu, Peuhkurinen kertoo.
Tarvittaessa eläinten hieronnassa käytetään akupunktioneuloja ja TNS-sähköhoitoa.
KOIRA- JA HEVOSHIERONNALLA parannetaan eläimen hyvinvointia, pystytään ehkäisemään muun muassa vammoja, parantamaan suorituskykyä sekä auttamaan palautumaan kovista kilpailuista ja harjoituksista. Koirille voidaan antaa esimerkiksi myös tukihoitoa leikkauksien jälkeen ja hierontaa elämän laadun parantamiseen.
Eri koirien hieronnassa eroaa muun muassa voimankäyttö: on eri asia hieroa chihuahucaa kuin saksanpaimenkoiraa. Voimankäyttöön vaikuttaa myös, miten koira ottaa hierontaa vastaan: Jos jokin paikka on enemmän kipeä kuin toinen, hieronnan voimakkuutta joutuu säätelemään. Peuhkurinen lisää, että myös koirien eri malliset kropat vaikuttavat siihen, miten eri rotuisia koiria voidaan hieroa.
– Joitakin koiria ei voi hieroa makuulla, koska koira ei pysty hengittämään kunnolla. Työssä joutuu miettimään, millainen asento koiralle on paras hieronnan aikana.
SUURIN OSA asiakkaista on harrastekoiria, jotka aktiivisesti treenaavat agilityä tai tottelevaisuutta.
– Pikku hiljaa myös näyttelykoirat alkavat löytää koirahieronnan pariin, mutta nihkeimpiä ovat metsästyskoirat, jotka tarvitsisivat myös hierontaa palautuakseen metsästysretkistä.
Koirien ja hevosten hieronta puolestaan eroaa toisistaan muun muassa siten, että hevosten kanssa joutuu kurottelemaan ja kiipeilemään esimerkiksi jakkaroilla. Hieronta on fyysisesti paljon rankempaa.
– Myös hevosten jalkoja pitää varoa. Joskus on tullut tilanteita, joissa hevonen on näyttänyt, ettei hieronta ole mukavaa tai se tekee kipeää. Sen seurauksena on purtu ja tönitty seiniä vasten. Siinä sitten joutuukin miettimään, että mitä tässä nyt tehdään, Peuhkurinen sanoo ja naurahtaa.
NYKYISIN Rovaniemellä asuva Peuhkurinen kertoo, että hänellä on yhä Keski-Suomessa muutamia hierottavia koiria ja hevosia. Koirahieroja voi antaa koiranomistajalle vinkkejä, miten koiran hyvinvointia voi pitää yllä.
– Monesti näytän omistajille venytysliikkeitä, joita voi itse tehdä koiran kanssa ja tarpeen vaatiessa myös hierontaliikkeitä, Peuhkurinen sanoo.
Hieronnan loputtua Maisa-beagle ei olisi millään meinannut lähteä pois alustalta. Siinä koira vain makasi edelleen silmät kiinni täysin rauhallisena. Erityisesti tassujen hieronta vaikutti nautinnolliselta.
EEVI RIIKONEN