ÄKS

Elämä ei ole mustavalkoista – diakonia auttaa arjessa

16.04.2023 06:20
Marjut Lahti aloitti Äänekosken seurakunnassa diakoniatyöntekijänä viime elokuussa

Marjut Lahti aloitti Äänekosken seurakunnassa diakoniatyöntekijänä viime elokuussa. Työhuone löytyy Äänekosken seurakuntakeskuksesta, ja siellä toimii diakoniapäivystys. Diakoniatyö ei kuitenkaan ole paikkaan ja aikaan sidottua.

 

”Nähdä ihminen, arvokas ja Jumalan luoma, kaikkien haasteiden ja elämänkolhujen takaa”, on diakoni Marjut Lahdelle kaiken lähtökohta ja perusta.  

– Jokaisen ihmisen, nuoren ja vanhan, on saatava tuntea, että hän on sellaisena kuin on, riittävä ja hyväksytty. Minulle elämässä ovat läsnä kaikki sen värit ja haluan kohdata ihmisen kokonaisvaltaisesti, sanoo Marjut Lahti. 

Lahden voi tavata yhtä lailla vaikkapa torstain aamupuurolla, Kirkon Olkkarissa tai ruokapankilla Sammonkadulla.  Hän on jo huomannut, että ihmiset ottavat yhteyttä monella tapaa, erilaisia viestimiä käyttäen. 

– Äänekoskelle on ollut helppo tulla töihin, ja seurakunnassa on läsnä laaja elämänkirjo. Iloitsen seurakuntalaisista, jotka antavat aikaansa vapaaehtoistyöhön. Tämä on yksin työvastuistani ja kutsun uusia ihmisiä mukaan. Kotikäyntityö ikäihmisten luona on yksi tapa olla mukana, mutta myös monenlainen muu itselle ja toisille merkityksellinen toiminta, Lahti sanoo. 

Diakoniatyö on Marjutin mukaan rinnalla kulkemista, läsnäoloa, välittämistä. 

– Myös hengellisen ulottuvuuden annetaan olla olemassa. Jollakin on huoli taloudesta, toisella omasta jaksamisesta ja mielen hyvinvoinnista, toinen painii riippuvuuksien kanssa. Kirkon diakonia on ennen kaikkea ihmisen tukemista elämän haasteissa ja ohjaamista oikeiden palveluiden piiriin, ja siihen voi kuulua myös taloudellinen tukeminen.

On selvää, että yhteiskunnan vastuu on pitää huolta ihmisen perustoimeentulosta, sanoo Marjut Lahti.  

– Kirkon diakonia on tukena, kun äkilliset kriisit yllättävät. Hänellä on vuosien työkokemus lastensuojelun eri sektoreilta ja sosiaalityön kenttä on tuttu. Se on antanut kokemusta ja varmuutta kohdata monenlaista. En hätkähdä vähästä, ja hankalissa tilanteissa on nähtävä, että tunteita maailmaan mahtuu, mutta asiat on hoidettava asioina, pohtii Lahti. 

Oman elämän kokemukset, kipeää tehneet luopumiset ja arjen haasteet, virheetkin ovat kasvattaneet auttajan työssä. – Ne ovat opettaneet myös sitä, että vaikeuksista selviytyy. Elämässä voi nähdä johdatuksen, olen aikanaan omasta rippikoulusta hyvän kokemuksen saanut.. Siellä oli aikuisia, jotka aidosti välittivät ja hyväksyivät. Myös rukous kantaa ja kannattelee. Se on 5 lapsen äidille arjen voimavara, samalla kun lapset ovat minulle jokapäiväinen ilonlähde, Marjut Lahti sanoo. 

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 2, 2. kerros, 44100 Äänekoski
Avoinna sopimuksen mukaan
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Parola
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy