Kaupan hyllyltä voi ostaa kestävämpää arkea. Kysyimme vinkit ostoksille ja kierrätykseen äänekoskelaiselta Riitta Koivistolta.
Luomua, Reilua kauppaa, ekosertifikaatteja. Kotimaista pitäisi suosia, mutta mikä onkaan talvikurkun hiilijalanjälki? Farkut menivät rikki päivää ennen työhaastattelua, kestääkö omatunto hakea uudet pikamuotiliikkeestä? Tiedostavan kuluttajan elämäntapa voi joskus läkähdyttää, ja tuntuu että helpointa on vain luovuttaa.
– Näistä asioista ei kannata ottaa liikaa paineita, elämässä on muutakin ajateltavaa, rauhoittelee äänekoskelainen Riitta Koivisto.
Koivisto on lopettanut lihansyönnin, siirtynyt ekosähköön, vaihtanut luonnonkosmetiikkaan ja alkanut käyttää ekologisia pesuaineita kodissaan. Muutos ei ole kuitenkaan tapahtunut yhdessä yössä, vaan valinnat ovat pikkuhiljaa tulleet osaksi arkea.
– Nykyään tietoa on valtavasti saatavilla, ja erilaisia sertifikaatteja on kymmeniä. Kaikesta ei voi olla heti täysin perillä, joten kannattaa lukea ja ottaa selvää sellaisista asioista, jotka ovat itselle tärkeitä. Oli se sitten ruoka, vaatteet tai käyttötavarat.
Ekologisesti estävän elämän ei tarvitse olla kallista tai vaikeaa. Vaikka ekologisuuden nimissä myydään esimerkiksi ruoan säilytykseen suunniteltuja lasipurkkeja tai maatuvia kännykänkuoria, kestävintä on käyttää sitä, mitä kaapeista jo löytyy.
– Kaupasta kulkeutuu kotiin leviterasioita, jäätelöpaketteja ja suolakurkkupurkkeja – ne voi hyvin käyttää uudelleen! En ole tarvinnut muovikelmua aikoihin, kun säilön yli jääneet ruoat vaikka lasiseen dippipurkkiin. Myös lautasia voi käyttää kulhojen kansina, Riitta Koivisto vinkkaa.
Someaikana kynnys vertailla itseään muihin on matala. Koivisto muistuttaa, että täydellisyyteen ei tarvitse pyrkiä tässäkään lajissa, eikä itsensä syyllistäminen vie pitkälle.
– Joskus tuntuu, että etenkin kierrätys- ja ekoasioissa verrataan herkästi omia tapoja muihin, mutta ei se kannata. Jokaisen pitää itse miettiä, mikä omassa elämässä on sellainen asia, joka on helppo muuttaa, Koivisto kertoo.
Kuluttamisen vähentäminen on helppo tapa muuttaa maailmaa parempaan suuntaan. Tavaran hankkiminen käytettynä on ekologisempaa kuin uuden ostaminen, mutta siinäkin oma tarve kannattaa tuntea tarkkaan.
– Löysin esimerkiksi Torista melkein uuden teltan! Mutta kun matkustimme Norjaan, ostin uudet vaelluskengät, jotta ne olisivat juuri sopivat. Koko elämää ei pidä yrittää muuttaa kerralla. Kun ottaa yhden askeleen kerrallaan, muutos ei tunnu niin isolta, Riitta Koivisto toteaa.
Arki ekommaksi – simppelit vinkit
- Vaihda biojätepussit sanomalehdestä taiteltuun pussiin tai käytä pestävää astiaa.
- Kierrätä muovipakkaukset – säästät myös jätemaksuissa!
- Mieti ostoksilla aina kahdesti, mitä oikeasti tarvitset. Käytä ostoslistaa, suosi käytettyä ja panosta laatuun.