ÄKS

Elämäni joulupukit

23.12.2021 12:45
Millainen on sinun elämäsi joulupukki?

Reijo Honkonen pohtii joulupukin olemusta, joka on muuttanut muotoa kun on alkanut katsoa asiaa aikuisin silmin. 

 

Ihminen lienee pätevä arvioimaan elämänsä joulupukkeja siinä vaiheessa, kun hän on nähnyt rosollin ja imelletyn perunalaatikon tursuavan joulupukin naamarin aukoista tai joulupukin juoksevan ulos parta tulessa ja työntävän päänsä hankeen tai viimeistään silloin, kun kaksi joulupukkia painii paitahihasillaan kylpyhuoneessa, jossa lavuaari on puolillaan aattoillan keikoilta saatua rahaa.

Joulupukkien luokittelun ensimmäisen kategoria on kulkupeli. 

Se tuleeko joulupukki porolla taivasta hipoen tai jalkapelissä käsi maata viistäen, helikopterilla, autolla, potkurilla, suksilla, fillarilla, rekalla tai Jawalla, luo lähtemättömän jäljen lapseen. Kokemus on osoittanut, että parhaat lahjat tuo enon Jawalla liikkeellä oleva pukki. Hän on reilu, koska ei vaadi laulamaan eikä kysele turhia.  Hän ei myöskään jää kuukkelina pyörimään tuntikausiksi. Olohuoneessa leijuu loppuillan Suaven tuoksu, kun Jawa-pukki kaasuttaa jo kohti uusia työmaitaan.

Joulupukkeja voi arvioida myös asukokonaisuuksien ja naamareiden mukaan. Porsaanvärinen naamari ei rakenna luottamusta. Porsaanvärinen pukki on kuin amerikkalaisista piirretyistä karannut. Aatteen punainen, lähes maata viistävä kylpytakki on sekin mauton. Pukeutumiseen panostanut pukki tuo aina vähiten lahjoja. Hänen tuomissaan autoradoissa ei ole koskaan pattereita mukana. Hän laulattaa liikaa ja kyselee levottomia. Paras pukki on pukeutunut partaa myöten tyylikkääsi harmaisiin. Naama ja silmät ovat terveen punaiset. Köydestä tehty vyö ja rikkinäiset pieksut viimeistelevät kokonaisuuden. Jutut ovat joskus alatyylisiä ja lapsen makuun aina sekavia, mutta lahjoja riittää maantielle saakka. Siitä täydet pojot köyhäilevälle pukille. 

Joskusjoulupukki saattaa tulla muori tai tontut mukanaan. Muorin ottaminen mukaan ei ole koskaan hyvä idea. Tunnelma jäätyy, kun muori alkaa leperrellä lapsille tai sättiä pukkia. Lapsille ei tarvitse alleviivata pukin tyhmyyttä, hitautta, köyhyyttä eikä viehtymystä nettikasinoihin. Vielä vähemmän on syytä muistella, miten pukki palasi pikkujouluista sukkasillaan ja kravatti päässä (vrt. Juice itsenäisyyspäivän juhlilla). Tontut ovat hekin turhaa täytettä. Heidän välimerellinen tekopirteytensä ei ole omiaan kohottamaan aitoa joulun tunnelmaa maassa, jossa kaikki käyvät hitailla. 

Aina ei  pukin tilaaminen onnistu etukäteen. Silloin on lähdettävä aattoiltana talsimaan katuja pitkin rahatukko kourassa. Ns. katupukit tai yleiset pukit käyvät kalliiksi ja ovat arvaamattomia. He osaavat kyllä viihdyttää ja kiihdyttääkin, mutta tunteet eivät ole aidosti pelissä mukana. He tarjoavat hetken huuman, mutta katumus iskee jo ensimmäistä pakettia avatessa. Seuraa likainen olo, joka lähtee vasta loppiaisena, vaikka suihkussa kävisi kaksi kertaa päivässä.

Raitis  autoileva pukki kuuluu taruolento-osaston eliittijoukkoihin. Yleensä tällaisella pukilla on kuski ja kaksi taluttajaa matkassaan. Muuten hän ei osu ovesta kerralla porstuaan.

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 2, 2. kerros, 44100 Äänekoski
Avoinna sopimuksen mukaan
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Parola
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy