ÄKS

Elokuvakerho Hopeahirvi kumartaa syvään ja aloittaa toimintansa Mikko Niskasen elokuvalla Pojat

20.09.2022 16:42
Jaana Tani kertoo, kuinka Elokuvakerho Kino Hopeahirvi esittää nostalgisia, ajankohtaisia, puhuttelevia ja riemastuttavia elokuvia. Syksyn ohjelmistotiedot löytyvät pian Kino Hirven nettisivuilta. Ensimmäinen elokuva on Mikko Niskasen Pojat, joka on myös kunnianosoitus tänään haudatulle Vesa-Matti Loirille. 

Elokuvakerho Kino Hopeahirvi aloittaa toimintansa ajankohtaisella teoksella, vuonna 1962 ensi-iltansa saaneella Mikko Niskasen elokuvalla Pojat. 

 

– Elokuva on kunnianosoitus äänekoskelaiselle ohjaajalle Mikko Niskaselle ja samalla muistamme edesmennyttä, tänään haudan lepoon päässyttä taiteilijaa, Vesa-Matti Loiria, elokuvakerho Hopeahirven idean äiti, elokuvia rakastava Jaana Tani sanoo. 

 Mutta mistä tulee elokuvakerholle nimi? Jaana Tani kertoo kypsytelleensä ajatusta elokuvakerhosta jo parin vuoden ajan, ja siinä sivussa on nimeäkin tullut pähkäiltyä. 

– Hirvi tulee tietenkin siitä, että elokuvakerho kokoontuu Kino Hirvessä. Hopea taas siitä, että katsotaan elokuvia, joilla on erityinen merkitys. Muistoilla, joilla on hopeareunus on arvokas asia, Jaana kertoo. 

Vaikka kyse on kerhosta, ei se toimi yhdistyksen alla, vaan aivan vapaaehtoisvoimin vedettynä toimintana ilman erillistä organisaatiota. 

– Hopeahirvi on elokuvateatterin alaista toimintaa. Itseäni kiehtoo se, että meillä voisi olla erilaisia teemoja: lapsille, eri maista – ihan mikä tahansa teema, joka innostaa, Jaana lisää 

Jäseneksi  kerhoon ei tarvitse liittyä. Nyt voi tulla katsomaan elokuvaa matalalla kynnyksellä, sillä lipun hintaakin on viilattu normaalia edullisemmaksi. 

 Hopeahirvi tuo näytteille klassikoita tai eri teemoilla olevia elokuvia. Toiminta aloitetaan elokuvilla, joista löytyy äänekoskelaista taustaa. 

– Haluan olla muistuttamassa, että tästä kaupungista on ponnistanut Suomessa ja maailmalla arvostettu elokuvaohjaaja, näyttelijä ja professori  Mikko Niskanen ja että meiltä on lähtöisin myös monia muita elokuva-alan ammattilaisia Mikon lisäksi kuten elokuvamusiikin säveltäjiä, valaisijoita, näyttelijöitä ja niin edelleen. 

Pojat on merkityksellinen elokuva ei vain ohjaajan kannalta. Elokuvan pääosaan, Jaken rooliin, Niskanen kiinnitti Vesa-Matti Loirin. Mikko teki elokuvaan käsikirjoituksen ollessaan Moskovan elokuvakoulussa. Juoni etenee Paavo Rintalan romaanin pohjalta. Ennen Suomeen paluutaan hän oli ollut yhteydessä entiseen työnantajaansa, SF Filmin Toivo Särkkään, joka luki käsikirjoituksen, ja hyväksyi sen muitta mutkitta. 

– Kaksi kertaa olen elämässäni todella etukäteen uskonut työni onnistumiseen. Ensimmäinen kerta oli , kun sain Poikien ohjauksen, toinen kerta, kun aloin tehdä Surmanluoteja, kertoi Mikko Niskanen kirjassaVaikea rooli (1971).

Ensimmäinen ohjaus on kaikkein eniten toiveita herättävä ja monen mielestä Pojat on Niskasen paras työ. Elokuvan jälkeen toivotaan yhteistä keskustelua, tarinoita ja muistojen jakamista. Milloin näit Pojat -elokuvan ensimmäisen kerran tai mitä tunteita se katsojassa herättää? 

– Pyrimme saamaan näytöksiin mukaan elokuvien tekijöitä tai niistä muuten vain tietäviä osallistumaan yhteiseen keskusteluun elokuvan päätteeksi. Mikko Niskasen poika, Jorma Niskanen, on lupautunut tulla mukaan kertomaan isänsä esikoiselokuvasta, jossa hän oli itsekin avustajan roolissa, Jaana Tani vinkkaa. 

Elokuvakerho Hopeahirvi esittää elokuvan Pojat ti 27.9. klo 18 

Lipun hinta on 5 euroa, tarjolla myös kahvia, teetä ja pullaa, 2,5 euron hintaan

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 2, 2. kerros, 44100 Äänekoski
Avoinna sopimuksen mukaan
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Parola
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy