ÄKS

Elonkierto on kaikille avoin paikka – tervetuloa yhteisöpuutarhaan

13.07.2023 14:56

Äänekosken kaupungilla on Elonkierto -yhteisöpuutarha, jonka toimintaan ovat kaikki tervetulleita mukaan! Piilolanniemessä (os. Eerolankatu 12) sijaitseva yhteisöpuutarhan tavoitteena on ihmisten kohtaaminen ja yhdessä tekeminen.

 

Äänekoskella, Kuhnamo-järven rannalla, sijaitseva Elonkierto -yhteisöpuutarha on tarkoitettu hyöty- ja virkistyskäyttöön. Puutarha sitouttaa asukkaita asuinalueeseensa ja sen kehittämiseen ja tarjoaa vaikuttamisen kanavan. Muiden puutarhojen tapaan Elonkiertokin muuttuu ja kehittyy koko ajan.

Tervetuloa puutarhaan!

Elonkierto on kaikille avoin paikka. Myös esteettömän liikkumisen tarpeet on otettu suunnittelussa huomioon. Puutarhaan merkitään Saa ottaa! -kyltillä muutamia kasvulaatikoita sekä yrttikukkula, jonka kasvit ovat kaikkien asukkaiden vapaassa käytössä ja joista satoa saa poimia.

Osa alueista jätetään hoitamatta tarkoituksella luonnon kiertokulun vuosi, jotta puutarhaan saadaan lisää luonnonkasveja ja pölyttäjille töitä. Puutarha toimii ekologisella ajatuksella eli siellä ei käytetä lannoitteita ja kasvujäte hyödynnetään kompostien kautta takaisin kiertoon.

Yhteisöpuutarhaa pitää yllä Äänekosken kaupungin starttivalmennus ja Keski-Suomen hyvinvointialueen kuntouttavan työtoiminnan väki. Uusia toimijoita otetaan vastaan! Osallistujat saavat käyttää puutarhavajan työvälineitä ja grilliä, muuten kaikki hoitavat kulunsa itse.

Puutarhasta oppia ja hyvinvointia

Äänekosken Elonkierto -yhteisöpuutarha on ensimmäinen Suomessa toteutettu, laajamittainen ja kunnallinen Green Care -projekti.

Äänekosken puutarhan monipuoliset toiminnot tarjoavat käyttäjilleen mm. mahdollisuuksia oppia uusia taitoja, luoda tilaa erilaisille ajattelu- ja toimintatavoille sekä avata asioiden syvempiä merkityksiä. Yhdessä työskentely lisää sosiaalisuutta ja vähentää ennakkoluuloista johtuvaa syrjintää.

Puutarha mahdollistaa luontolähtöisten menetelmien käyttämisen Äänekosken opetus- ja kasvatuspalveluiden, sosiaali- ja terveyspalveluiden sekä työllisyyspalveluiden osana. Kouluja ja kasvatusta puutarha palvelee kestävän kehityksen, biologian, yhteiskuntaopin, matematiikan ja taito- ja taideaineiden opetuksessa.

Se tukee myös kotoutumista, terapeuttista puutarhatoimintaa ja yhteisöllistä ruokataloutta. Yhdessä toimiminen ja oppiminen voimaannuttaa ja kasvattaa osaamista. Laitosympäristössä asuvalle lähellä oleva puutarhaympäristö luo uudenlaista aktiivisuutta, osallisuutta sekä luonnonläheistä elämyksellisyyttä.

Puutarhan rakenne ja toiminnallisuus

Puutarhan pinta-ala on 1,2 hehtaaria ja se muodostuu kolmesta toiminnallisesti erilaisesta puutarhasta: hyöty- ja oppipuutarhasta, pörriäispuutarhasta sekä aisti- ja terapiapuutarhasta.

Pörriäispuutarhassa kasvaa puita, pensaita ja perennoja. Siellä suositaan kotimaisia lajeja, jotka tukevat ekosysteemiä ja tuottavat mettä pölyttäjille ja siemeniä linnuille. Olemassa olevia puita täydentävät tuohituomi, marjatuomipihlaja, purppuratuomi ja mongolianvaahtera. Ikivihreitä havupuita edustavat kapeat serbiankuuset.

Oppi- ja hyötypuutarha on jaettu vyöhykkeisiin, jotka noudattavat permakulttuurin periaatteita. Permakulttuuri tarkoittaa maatalouden ja puutarhanhoidon ekosysteemien suunnittelua ekologisesti kestäviksi ja pyrkimystä omavaraiseen ruoantuotantoon. Siinä optimoidaan energia, aurinko, vesi ja maankäyttö. Yhteiseen käyttöön siellä on puucee ja tila kokoontumisille.

Avomaaviljelmillä kasvatetaan perunaa, maissia, kurpitsaa ja hernettä. Alueet on reunustettu kestopuulla. Alue jatkuu hedelmäpuiden välistä paikkaan, jossa on marjapensaita. Niiden takana on mehiläispesiä.

Os. Eerolankatu 12, Äänekoski.

Vastaa

  1. Riikka sanoo:

    Ei taida ihan olla näin hienosti hoidettu. Siellä on monet taimet jo kuolleet rikkakasvien ja heinien seassa.

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 2, 2. kerros, 44100 Äänekoski
Avoinna sopimuksen mukaan
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Parola
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy