Äänekosken rantapuistossa sukelletaan keskiaikaan. Perjantaina alkaneet keskiaikamarkkinat jatkuvat sunnuntaille saakka.
– Ei se keskiaika henkisesti mitään pimeää aikaa ollut, etenkin kun katsotaan luonnon ja ihmisen yhteiselon näkökulmasta, pohdiskelee Äänekosken rantapuistoon Keskiaikamarkkinoille perjantaina myyntikojunsa pystyttänyt mikkeliläinen Sari Honkanen.
– Monia asioita oli ihmisillä hyvin keskiajalla. Nykyajan ihmiset ovat etääntyneet luonnosta ja yhteys olisi hyvä saada taas toimimaan, vaikka puita halaamalla, jos se hyvältä tuntuu.
Villasta huovutetut mehtiäsiset; peikot, haltijat, maahiset ja hurjat sudet sekä puikulasyylingit osuvat keskiajan hermoon.
– Sudet ja niiden elämä kiehtovat minua. Pyrin tekemään jokaisesta sudestani yksilön, jonka persoona tulee esille. Kun näitä ostetaan lahjaksi, niin monesti asiakkaat valitessaan sanovat, että tuo otetaan se on ihan kuin lahjan saaja, Honkanen kertoo hyväntuulisena.

Sari Honkasen susilauma koostuu yksilöistä ja maahisetkin mellastavat ilmeikkäästi. Työhönsä aidosti eläytyvä huovuttajataiteilija toteaa, että villa on ikiaikainen luonnonmateriaali.
Silmänkääntöä ja velhoa menoa
Markkinamaakarit kokosivat lauantaina iltapäivällä vermeitään sadesäässä jatsiteltan tuntumaan. Tapahtuman kokoajana toiminut taikuripubisti Jore Sohlman harmitteli sateen sattumista ja mullisteli sateenjumala Esterille, jotta keli kuivuisi viikonlopuksi.
– Tapahtumaa on muhiteltu mielessä jo vuosia tuttavapiirissä olevien keskiaikaharrastajien kanssa. Hän kertoo, että jatsien aika valittiin, koskia ihmisiä on paljon liikkeellä. Saadaan tässä muiden tapahtumien ohessa näin eka kerralla näkyvyyttä, Sohlman sanoo.
Myynti- ja palvelupisteiden teemasidonnaisuuden kanssa on oltu alkajaisiksi vapaamielisiä.
– Eihän tämä kaikki tarjonta nyt ihan aina keskiaikaan liity, mutta mukavaa menneen ajan meininki on päällimmäisenä. Monenlaista jännää on luvassa.
– Silmänkääntäjäkin on lupautunut paikalle ja velho viilettää joukossa, taikuri Jore kertoo.

Jäsenkorjaaja Sami Lipposen kivipainanta aktivoi hermoratoja ja pistää koekaniinin kokemuksen mukaan lämmön ropassa liikkeelle. Lipposen mukaan hänen taitonsa ovat alkuperältään tuhansien vuusien takaa. Nykykoulustusta annetaan muun muassa Etelä-Pohjanmaalla.
Ruoto kuntoon ja suu makeaksi
Muinaissuomalaisen ulottuvuuden tapahtumaan antaa omalta osaltaan jäsenkorjaaja Sami Lipponen. Kotkasta saapunut ihmisruodon parantaja kertoo, että ikiaikaisilla tiedoilla keho kohentuu ja lämpökin lähtee liikkeelle oli sitten kesä taikka talvi, satoi taikka paistoi. Hieronnan ja jäsenkorjauksen lisäksi kivipainanta on yksi hänen taidoistaan.
– Tämä ala juontaa juurensa pitkälle muinaisuuteen, tuhansien vuosien taakse ja kadonneeseen Atlantikseen asti, hän pohdiskelee.
Tänä päivänä koulutusta saa muun muassa Etelä-Pohjanmaalla.
Tarjolla on muonaa, juomaa, makiaa, magiaa ynnä muuta vatsan ja hengen murkinaa sekä tuotteita esittelyineen. Leppoisan muinaistunnelman ja mahtavan rantamaiseman ohessa on luvassa astaloiden mäiskettä ja mölinää, kun Vaajan Sudet ottavat mittaa toisistaan taisteluesityksissä. Kahvaraudat kalisevat myös jyväskyläläisten miekkaniekkojen toimesta.
Keskiaikamarkkinat Äänekosken rantapuistossa jatkuu sunnuntaille saakka
EDIT: Juttua muokattu jäsenkorjauksen osalta.
LASSE HÄMÄLÄINEN
ei ollu keskiaika pimeää,aika karua kuitenkin. pääputosi helposti ja kännissä oli hovi kokoajan