ÄKS

Ensilumenladun ja Äänemäen lumetus saatiin alkuun maanantaina

07.12.2020 17:46
Äänemäen rinteiden sekä Liikuntapuiston latujen lumetus saatiin tänään käyntiin. (arkistokuva)

Kovasti on seutukunnalle odotettu pikkupakkasia ja nyt niitä olisi tiedossa sen verran, että sekä Liikuntapuiston ensilumenladun että Äänemäen laskettelurinteen puuhamiehet ovat käynnistämässä lumitykkejään maanantai-illan aikana.

Äänemäessä tykitys aloitetaan koko kapasiteetilla eli viidellä korkeapainetykillä ja yhdellä alipainetykillä. Äänekosken Urheilijoilla on rinteen lumetuksesta vuosien kokemus. Vaikka viime vuosina Keski-Suomen rinteet on saatu laskettelukuntoon yleensä vasta uuden vuoden tienoilla, Äänemäen rinteiden sijainti pohjoisrinteillä on helpottanut niiden talven aikaista kunnossapitoa. Lumetustalkoot on aina tärkeä ja työtunteja vaativa toiminto, johon aktiivit ovat valmistautuneet pitkin kautta.

Äänemäkeen on kesän ja syksyn aikana tehty suuri sadevesijärjestelmäinvestointi, jotta muun muassa tasanne ja hisseihin nousupaikka saataisiin pysymään kuivana, samoin kuntoportaiden alusta ja rinnekoneen varaston edusta. Lisäksi 2-rinteeseen on vedetty sähköt matalapainetykille ja haaveissa olevalle 3-rinteelle on rakennettu suojaputkituksella valaistusvalmius. Rinnekoneen varaston lattia on myös uusittu.

Samaa lumetuskuhinaa on tiedossa nyt Liikuntapuistoon, johon on kesän ja syksyn aikana saatu rakennettua lumetusta varten putkistot ja lumentalteenottopaikka. Lumentalteenottopaikkaa täytetään ja purutetaan vasta keväällä, mutta käytettävissä olevien kahden alipainetykin avulla on tarkoitus ensitestata tykkien ja putkistojen tehokkuutta jo tästä päivästä alkaen. Koska järjestelmä on käytössä ensimmäistä kertaa, tykityksen aloitus kihelmöi Huiman talkoolaisia. Uuden järjestelmän käyttöönotto on kuitenkin kaikille uutta, vaikka samat Multisnowtechin henkilöt ovat olleet luomassa putkituspuitteita myös Äänemäkeen.

Jotta lumetus onnistuisi, molemmissa paikoissa vaaditaan pidempää, noin viiden-kuuden asteen, pakkasjaksoa. Koska tällainen jakso nyt on lähes ennusteissa, talkoolaiset ovat valmistautuneet tekemään kuntalaisille latuja ja rinneolosuhteita käyttökuntoon yötä myöten viikon ajan.

Ulkoilijoita pyydetään noudattamaan varovaisuutta tykkien läheisyydessä. Liikuntapuistossa lumetettava alue on hiihtostadionilta noin puoli kilometriä ylöspäin valaistun suuntaisesti. Frisbeegolf-korit on siirretty Liikuntapuistossa lumetusjärjestelmän alta talviteloille ja frisbeeaktiivit ovat  tehneet talviharjoittelupaikan rantaan. Tykkien kantamaa päähän on myös merkitty varoituskylttejä, joita jokaisen alueella liikkuvan on syytä kunnioittaa.

 

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 4, 44100 Äänekoski
Ma-to 9–13 • Pe suljettu
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Kinnunen
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy