Erikoishammasteknikot Heli Voutilainen ja Tiina Salonvaara ovat todellisia käsityöläisiä. He valmistavat irrotettavia hammasproteeseja, eli tekohampaita Kotakennääntie kahdeksassa.
Uutena yrittäjänä marraskuussa aloittanut Heli Voutilainen kiittelee jo tässä vaiheessa yritykseensä pyörähtäneitä asiakkaitaan. Parikymmentä vuotta purukaluston parissa työskennellyt päätti ottaa askeleen yrittäjyyteen. 35 vuotta alalla ollut Tiina Salonvaara oli tuttu kollega jo entuudestaan. Kaksikko taikoo hampaattomasta suusta sellaisen, että asiakas pääsee ruisleivän makuun.
– Ajattelin, että nyt on hyvä aika lähteä yrittämään: pääsee tekemään omaa juttuaan ja samalla kehittämään hommaa omakseen, Heli Voutilainen sanoo.
Toimitila on jo monelle tuttu, sillä hampaita on valmistettu ja huollettu samassa paikkaa jo 1980-luvulta lähtien.
– Siinä mielessä oli helppo aloitus yrittäjyyteen, kun vastassa oli tuttu ihminen ja valmiit tilat, Voutilainen sanoo.
Erikoishammasteknikon työ on vahvasti käsityötä. Työtavat muuttuvat ja kouluttautuminen uusiin menetelmiin on tätä päivää.
– Proteeseja voidaan pian tulostaa, eli työ on muuttumassa digitaaliseen suuntaan. 3D-suunnittelu on myös käsityötä.
Kuvantaminen on potilasystävällistä työtä, eli käynti on kivutonta.
– Vielä ei tarvitse lähteä tekemään isoja digitaalisia konehankintoja, mutta tiedämme, että se on tulevaisuutta ja mukana on pysyttävä, Salonvaara sanoo.
Täysin hampaattoman suun kanssa voi tulla näyttäytymään ja suunnittelemaan sopiva proteesi. Osaproteesi valmistuu hammaslääkärin kanssa yhteistyössä.
– Omat hampaat pitää olla kunnossa, ennen kuin voidaan osaproteesi valmistaa, Salonvaara lisää.
Yrittäjät tekevät myös osaproteesien korjauksia ja lisäävät tarvittaessa tippuneet hampaat.
– Huoltotyötä riittää kyllä, Voutilainen laskee.
Ehjä, toimiva ja suussa miellyttävän tuntuinen purukalusto on ihmiselle tärkeä. Kun leipäkirveet ovat kunnossa, voi koko keho paremmin. Epäsopiva proteesi on aivan yhtä tukala, kuin liian pieni kenkä.
– Voi tulla hankaumia tai haavoja ikeniin ja siitä seuraksena bakteereja, jotka voivat mennä elimistöön. Jos suussa on hammasproteesi, on se syytä tarkastaa parin vuoden välein. Me teemme myös proteesitarkastuksia, proteesien puhdistuksia sekä kiillotuksia. Kun purupinta on tikissä sujuu ruoan hienontaminen paremmin, Voutilainen muistuttaa.
Nykyajan hammasproteesi on käyttäjänsä näköinen. Proteesi voidaan valmistaa entistä hammasrivistöä matkien tai tehdä kokonaan uusi ilme ja hammashymy. Erikoishammasteknikot ovat myös taiteilijoita, jotka työllään muokkaavat proteesin käyttäjän ulkonäköä.
– Värimaailmaan ja muotoon voidaan vaikuttaa. Haluan panostaa siihen, että hampaat sopivat ihmiselle, Voutilainen sanoo.
– Meidän pitää osata kuunnella suuta, johon proteesi tulee, Salonvaara komppaa.
Hammasproteesin tekemiseen vaaditaan luovuutta sekä teknistä osaamista.
– Pitää olla hyvät kädentaidot ja pitää osata olla pienesti myös salapoliisi, sillä asiakkaan toiveet pitää kuunnella tarkasti. On tärkeää tietää, miten leuat ja purenta toimivat ja sen myötä tiedämme, miten proteesi tehdään jotta siitä tulee hyvä.
Hammasproteesin valmistukseen tai konsultaatioon ei tarvita lähetettä, vaan sisään voi tulla ovikelloa soittamalla tai ajan varaamalla.
– Uudet proteesit saa neljässä viikossa, ja käytikertoja eli sovituksia tehdään tarpeen mukaan. Olen nauttinut asiakaskohtaamisista ja täytyy sanoa, että asiakkaat ovat olleet todella ystävällisiä ja mukavia, Heli Voutilainen