ÄKS

Hä? Lantakasa lepää Liimattalan raviradalla – ovatko pohjavedet vaarassa?

14.08.2019 12:00
Lantaa Liimattalan raviradan keskuspellolla.
Raviradan seutu on pohjavesialuetta, ja kyläläisiä huolettaa, voiko lanta saastuttaa juomaveden.

 

Lukija otti yhteyttä ÄKSän toimitukseen, kun Liimattalan kylällä alkoi kiertää huhuja raviradan keskelle kasatusta lannasta. Ravirata on rakennettu pohjavesialueelle, jonka vedenottamolta nousee noin tuhannen kyläläisen vesi, ja lukija ihmetteli, miksi alueella saa lannoittaa.

ÄKS vieraili raviradalla tiistaiaamuna ja otti yhteyttä ravirataa ylläpitävään Ala-Keiteleen Hevosystäväinseuraan.

Tuula Laine, pj, Ala-Keiteleen Hevosystäväinseura ry:

Raviradan keskusta on käytännössä pelto. Se on nyt vuokrattu paikalliselle lammastilalliselle, jonka on tarkoitus levittää lanta siihen. Raviradan puolesta meillä on sääntöjen mukainen lantala, ja hevosurheilukeskusta suunnitellessa alueelle tehtiin perusteellinen pohjavesi- ja virtauskartoitus, joiden mukaan virtaukset menevät juuri päinvastaiseen suuntaan eli pohjavesi virtaa radalle päin eikä sieltä pois. Asiaa on tutkittu ja selvitetty moneen kertaan ja monelta taholta, eikä tästä tarvitse huolestua.

Sweco Ympäristö Oy:n vuonna 2017 julkaisseessa kartoituksessa todetaan, että suunnitellun hevosurheilukeskuksen alue sijaitsee tärkeällä I-luokan pohjavesialueella, mutta sen vedenottamolle ei ole määritelty suoja-aluetta. ÄKS otti seuraavaksi yhteyttä alueen vedenottamon haltijaan Äänekosken Energiaan sekä Keski-Suomen Ely-keskukseen lannan levityksen mahdollisten haittavaikutuksien selvittämiseksi.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Pohjavesialue.

Atte Myllylä, tuotantoinsinööri, Äänekosken Energia:

Kuten todettua, ravirata on pohjaveden muodostumisalueella, ja sillä alueella pitäisi estää se, että sadevesi pääsee huuhtomaan lantaa maaperään. Se voi aiheuttaa maaperän hidasta pilaantumista, joten lanta pitää varastoida tiiviille alustalle. Huolestuttaa kyllä, jos sinne on ajettu lantaa ihan lannoitetarkoituksessa. Tämä asia pitää selvittää pikimmiten.

Kari Illmer, hydrogeologi, Keski-Suomen Ely-keskus:

Kyllä pohjavesialueella olevia peltoja lannoitetaan, mutta pohjavesigeologina en suosittele sitä. Joskus on tehty niin, että peltoalan puutteessa on voinut ihan reuna-alueille levittää ylijäämälantaa. Jos lanta pääsee huuhtoutumaan sateiden mukana maaperään, pohjaveden typpiyhdisteiden pitoisuudet voivat nousta. Periaatteessa tämän alueen juomavesi on turvassa, kun virta on vedenottamolta pois päin, mutta mielestäni pohjavesialueella ei pitäisi levittää lantaa lainkaan.

Keski-Suomen Ely-keskuksen mukaan kuivalanta, kuten hevosen uloste, on vaarattomampaa ympäristölle kuin lietelanta, joka leviää helpommin sateiden mukana. Liimattalassa kyseessä on nimenomaan kuivalantaa, joka ÄKSän tavoittaman viljelijän mukaan odottaa kosteampia kelejä levitykseen.

Eero Ruuska, lannan omistaja:

Hevosurheilukeskuksen suunnitteluvaiheessa tehdyssä tutkimuksessa todettiin, että maan tiiviyden takia ei pääse tapahtumaan pohjaveden muodostumista siinä määrin että alue olisi enää kokonaan pohjavesialuetta. Sitä nyt selvitetään, josko se poistettaisiin kokonaan pohjavesialueiden listasta. Virtaussuuntien vuoksi se ei ainakaan ole juuri tämän vedenottamon pohjaveden muodostuma-aluetta, joten en koe että olisi huolta tästä lannoituksesta. Lanta on sille pellolle erittäin tärkeää, sillä jotta siinä saataisiin jotain kasvamaan, pitää saada humusta eli hiiltä kertymään siihen. Koetetaan saada alueesta vähän nätimpi, ja kun tulee kosteampaa, niin saadaan lanta levitettyä peltoon mahdollisimman pian.

**

Onko sinulla jokin ihmetys, johon haluat meidän selvittävän vastauksen? Laita juttuvinkki verkkosivujemme kautta tai osoitteeseen toimitus(at)aksa.fi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  1. Roskaako kaupunki sanoo:

    Ajettiinko rantaan satama-lossi välille talven hiekoitushiekkoja?

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 4, 44100 Äänekoski
Ma-to 9–13 • Pe suljettu
Puhelin 040 565 0941

 

TOIMITUStoimitus@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945
Riina Nygrén
toimittaja 050 337 0028

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Kinnunen
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

 

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
Max Steffansson – ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy