Äänekosken lukiolaisten pitämässä vaalipaneelissa nousi esiin lukiolaisia syvästi pohdituttanut ja puhuttanut kysymys: Miksi lukion ruokalassa ei saa enää Oivariinia?
ÄKS selvitti asiaa ja sai vastauksen Äänekosken kaupungin vs. ruokapalveluohjaajalta Niina Liimataiselta.
– Tämä päätös pohjautuu 23. tammikuuta 2017 julkaistuun kouluruokasuositukseen. Eli päätös on valtion ravitsemusneuvottelukunnasta peräisin, Liimatainen kertoo.
Kouluruokasuosituksessa (sivulla 54) lukee seuraavasti:
– Kasviöljyt ja margariinit sisältävät runsaasti pehmeää rasvaa, minkä vuoksi niiden tulee olla näkyvän rasvan lähteinä ruokavaliossa. Leipärasvana käytetään margariinia, joka sisältää vähintään 60 % rasvaa. Tästä rasvasta korkeintaan 30 % on tyydyttynyttä rasvaa.
Kouluruokasuosituksen mukaisesti myös maito tulee olla rasvatonta ja juustossa saa olla rasvaa korkeintaan 17%.
Lukiolaiset eivät siis ole ainoita, joita Oivariinin katoaminen ruokapöydästä koskettaa?
– Eivät ole, vaan asia koskee kaikkia kaupungin oppilaitoksia ja varhaiskasvatusyksiköitä. Oivariini on poistettu kokonaan Äänekosken ruokapalveluiden valikoimasta. Ainoastaan vanhuspalvelu on erikseen, sillä suositukset ovat siellä erilaiset, Liimatainen vakuuttaa.
ÄKS välittää asiasta kärsineille suurimmat sympatiansa.
Kuinkahan sitä ennen vanhaan kun Suomi piti saada nousuun ja piti maksaa sotakorvaukset, eikä ollut koulukyytejä eikä harrastushalleja, eikä ollut kevyt-eikä alkuperäisenmukaisia muunneltuja rasvoja niin hommat saatiin hoitoon. P…u vieköön silloin kansa oli tervettä, järkevää ja työtätekevää, mutta silloin syötiin VOITA.
Nyt jää lapsilta leipäkin syömättä koulussa, koska kotona käytämme oivariinia emmekä kevytlevitteitä.Kyllä koulussa pitäisi olla oppilaalla mahdollisuus valita mitä leivälle pistää, pääasia että syö jotain että jaksaa opiskella.
Näppyä, finniä, läskiä, vatsanväännettä. Moniko luottaa sokeana suosituksiin? Pidetääm lukiossa väittely margariineista maidoista, päättäjät kuulolle niin yllätytte mitä ne ovat syöneet ja mitä saavat aikaan
Ostan oman voin kouluun!!!!!!!
Eihän vanhuksetkaan saa mtn voita leivän päälle, saati oivariinia – vaan floraa, keijua tms.. joten ssshh!
Tuon kevyt uskonnon voisi vihdoin unohtaa, koska kukaan, varsinkaan lapset eivät kaipaa myrkkyjä elimistöönsä.
Minkähän takia lähes kaikkiin margariineihin on nykyään lisätty voita? No sen takia kun voi sattuu olemaan terveellinen rasva toisin kun nuo lateksin tapaiset kevytlevitteet. Viimeisin innovaatio on Juhla Keiju, siinä on suomalaista voita. Onneksi kukaan ei ole vielä keksinyt voita, johon on lisätty keijua.
Margariinit sisältävät kovaa palmuöljy- Googlatkaapa mit palmuöljystä viime päivin on kirjoiteltu.
Se oli SUOSITUS!! Ei siis PAKKO!
Esim. kouluissa ruoka tehdään ruokasuositusten mukaan. Ruokasuositus on suositus siihen miten kotona syödään. Se on käytännössä pakko jos katsotaan kouluruokailua. Tai no ei se tietenkään pakko ole. Voi valita, että lopettaako levitteen käytön vai leivän syönnin…
Tällainen aloite oli valtuustossa ja kaikki valtuutetut sen silloin allekirjoitti.
”Me allekirjoittaneet esitämme:
Kuntamme ruuan ja raaka-aineiden hankinnoissa tullaan ostamaan suomalaisia elintarvikkeita ja mahdollisimman paljon oman alueen lähiruokaa. Edellytämme, että ruuan laatukriteerien perusteeksi nostetaan ruuan alkuperä julkisissa hankinnoissa sekä kilpailuttaessa vanhuspalveluiden ruokaa ja yksityisten päiväkotien ruuan laatua kontrolloitaessa.
Esitämme myös, että Äänekosken kaupungin hankinnoissa on muutenkin hyödynnettävä hankintalain suomat mahdollisuudet hankkia ruoan lisäksi tavaroita ja palveluita kotimaisilta yrityksiltä ja palveluntuottajilta.
Äänekoskella 9.12.2013
Tommi Lunttila + kaikki muut Äänekosken kaupunginvaltuutetut”
https://aksa.fi/suomalaisen-lahiruoan-ja-kotimaisen-tyon-puolesta-kaupungin-hankinnoissa-yksimielinen-valtuustoaloite-nytkahti-eteenpain/
Niina Liimatainen, jos rasvattomuus on suositus niin miksi Äänekoski on lähtenyt tällaiseen ruualla pelleilyyn mukaan. Osa Kaupungin Työntekijöistä on kuulemma siirtynyt omiin eväisiin syystä että kunnan tarjoamaa ruokaa ei voi enää syödä. Voiko lapset ottaa omat eväät mukaan päiväkotiin ja kouluun????? Tai voiko kaupunki palata takaisin parempaan ruokaan , mielellään lähellä tuotettuun?!?!
Voisiko joku tehdä aloitteen oivariinin takaisin saamisesta kuka oikeesti syö vapaaehtoisesti jotain Flora profesionaalia