ÄKS

Haastepallo on heitetty – lähde mukaan Hinkutekoihin

31.01.2020 15:20
Tehdaskaupunkina tunnettu Äänekoski haluaa olla mukana vihreissä teoissa. Kaupunki liittyi mukaan Hinku-kuntien ketjuun. Kuva Valtteri Vainio/Äänekosken kaupunki.
ÄKS haastaa kaupunkilaiset mukaan Hinkuhaasteeseen, jolla viedään Äänekoskea kohti hiilineutraalia kuntaa. Ensimmäinen haastepallo on jo heitetty kohteeseen. 

 

Hinku-verkostossa on jo mukana jo yli 70 Hinku-kuntaa sekä neljä Hinku-maakuntaa, jotka ovat sitoutuneet päästötavoitteeseen. Teollisuuskaupunki Äänekoski näyttää upeasti mallia haluna vähentää päästöjään, sillä kaupunki liittyi marraskuun valtuuston päätöksellä Hinku-kuntien ketjuun. 

Hinku-verkosto jakaa tietoa ilmastonmuutoksen hillinnän parhaista käytännöistä, tukee kuntien ilmastotyötä sekä luo kysyntää ilmastoystävällisille tuotteille ja palveluille. Liittyminen hinkuverkostoon on kaupungille maksutonta. 

– Hinku-verkosto syntyi alun perin Suomen ympäristökeskuksen vetämässä Kohti hiilineutraalia kuntaa -hankkeessa. Hinku-verkosto jatkaa yhä hankkeessa käynnistettyä työtä kuntien ilmastopäästöjen vähentämiseksi, paikallisen hyvinvoinnin edistämiseksi ja elinkeinoelämän toimintaedellytysten parantamiseksi.Uudet kunnat, maakunnat sekä energia- ja ilmastoalalla toimivat yritykset ovat edelleen tervetulleita mukaan Hinku-verkostoon, hankkeen sivuilla kerrotaan. 

Ennen kuin Äänekoski hyväksyttiin Hinku-verkostoon sen piti täyttää tietyt kriteerit. Hinku-kriteereillä tarkoitetaan kuntien ilmastonmuutoksen hillintätoimia ja linjauksia, joilla kunta uskottavasti sitoutuu vähentämään oman toimintansa kasvihuonekaasupäästöjä sekä vaikuttamaan alueensa toimijoihin, niin asukkaisiin, yrityksiin sekä mökkiläisiin siten, että alueen kasvihuonekaasupäästöjen vähentämisessä tavoitellaan hiilineutraaliutta.

Kaupungin elinvoimajohtaja Markku Rautiainen kertoo, että jokainen kuntalainen voi omalta osaltaan olla viemässä Äänekosken vähäpäästöisempään suuntaan. 

– Kun kaupunki lähti mukaan Hinku-verkostoon, se tarkoittaa käytännössä sitä, että kaupunki sitoutuu hinkuverkoston tavoitteisiin myös ympäristöohjelmansa puitteissa. Eli, kaupunki laatii tavoitteellisen, Hinkukuntien mukaisen ympäristöohjelman, jossa toiminta heijastuu niin yksittäisiin kuntalaisiin kuin yrityksiinkin, Rautiainen sanoo. 

Kaupungissa on menossa Vihreä uusiutuva Äänekoski -hanke. 

– Hankkeen tavoitteena on ohjata toimialat, konserniyhtiöt ja keskeiset sidosryhmät toimimaan vähähiilisyyden ja kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti. Kehitämme palveluita, jotka helpottavat kaupunkilaisten ja paikallisten yritysten mahdollisuuksia tehdä kestäviä ratkaisuja arjessaan, Rautiainen kertoo. 

Esimerkkinä hän sanoo kaupungin edistävän kaasunjakelua. 

– Tavoitteena on saada kaasunjakelupisteitä käyttöön niin yksityisautoilijoiden kuin raskaan kalustonkin käyttöön. Kaupungin Plänet B -hanke kehittää bio- ja kiertotalouden ratkaisuja yritysten parissa. Näin ollen äänekoskelaisten yritysten tuotteet ja palvelut olisivat tulevaisuudessa ekologisempia. Myös kaupungin hankinnossa huomio kääntyy vihreisiin valintoihin, Rautiainen pohtii. 

Suomen ympäristökeskus valitsee kuukauden Hinku-teon. Teot valitaan Hinku-verkoston kunnissa toteutetuista toimenpiteistä. Ne voivat olla kunnan, yrityksen, yhteisön tai yksityishenkilön toteuttamia. Palkittu saa diplomin ja julkisuutta.

– Hinkuteko voi olla kasvihuoneokaasupäästöjen vähentäminen, energiatehokkuuden ja energiaomavaraisuuden parantaminen, positiiviset terveysvaikutukset, hyvinvoinnin, yhteisöllisyyden ja työllisyyden lisääminen, positiiviset terveysvaikutukset tai muu hyvinvoinnin lisääminen. 

ÄKS haluaa olla mukana ja Hinku-innostajana, ja heittää Hinkuhaastepallon Suolahden yhtenäiskoululle, jonka tontille on nousemassa maailman energiatehokkain jäähalli. Uudesta koulusta löytyy lienee paljon muutakin ympäristöystävällistä asiaa ja -ajatusta!

– Haastamme Suolahden yhtenäiskoulun mukaan ÄKSän Hinku-haasteeseen ja annamme kuukauden aikaa pohtia, kuinka koulu voi toimillaan olla mukana tekemässä vihreitä tekoja. Hiilijalanjäljen pienentämiseen voi osallistua kuka tahansa, jopa ne kaikkein pienimmät oppilaatkin. Kun jokainen tekee arjessaan jotain pientä, siitä tulee pian tosi suurta, ÄKSän toimituksessa pähkäillään. 

Suolahdessa on nyt aikaa kuukauden päivät keksiä kuinka haasteeseen vastataan, sillä ensimmäinen varsinainen juttu julkaistaan 27. helmikuuta. Nähtäväksi jää mitä Suolahden yhtenäiskoululla keksitään, ja kenelle haastepallo heitetään seuraavaksi.

– Jos et saa haastepalloa, voit kuitenkin osallistua haasteeseen ja kertoa meille, kuinka olet mukana viemässä Äänekoskea kohti hiilineutraalia kuntaa. Kerro meille, me kerromme puolestamme kaikille, ÄKSän toimitus yllyttää.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  1. Savuna ilmaan? sanoo:

    Onko moottoriurheilukeskushanke nyt sitten kuopattu?

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 4, 44100 Äänekoski
Ma-to 9–13 • Pe suljettu
Puhelin 040 565 0941

 

TOIMITUStoimitus@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945
Riina Nygrén
toimittaja 050 337 0028

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Kinnunen
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

 

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
Max Steffansson – ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy