Asemakadun koululla on täysi tohina päällä. Uusi rehtori, Tapio Saaristo, kertoo koulun olevan viittä vaille valmis ottamaan oppilaat ja henkilöstön vastaan.
Sisäilmaongelmista kärsivä koulu on hieman levällään: yksi luokka jatkaa kirjastolla opiskelua, yksi Telakkakadun koululla ja torstaina koulunkäynnin aloittaa kaksi luokkaa entisessä Niskasen kauppakiinteistössä, kadun toisella puolella. Hieman hajautettua opiskelua, vaan ei mitenkään tavatonta.
– Sumiaisissa opiskellaan kolmessa rakennuksessa ja Mämmelläkin opiskeltiin parissa, Mämmen koulun entinen, toista päivää Asemakadun koulun rehtorina toimiva Saaristo toteaa.
Niskasen kiinteistöön on tehty iso remontti. Pinnat on laitettu uusiksi ja ilmastointi on huippuluokkaa. Ainakin, jos putkien koosta voi sellaista päätellä.
– Tässä on kaksi luokkaa ja yksi iso yhteinen tila. Tänne tulee ompelukoneet ja muut välineet, jotta kiinteistössä voidaan toteuttaa opetussuunnitelmaa.
Missä välituntia vietetään, se on vielä kysymysmerkki. Evakossa olevien luokkien ja koulun pihan välissä kulkee vilkas Asemakatu.
– Tätä pihaa, entistä parkkipaikkaa, voisi karsinoida. Olemme miettineet pidennettyjä välitunteja, jolloin oppilaat siirtyvät koulun pihaan opettajan valvonnassa, Saaristo miettii ja toteaa kiinteistön pihan olevan ankea. Visio välituntien viettämisestä kääntynee koulun pihaan?
Saaristo ei osaa visioda koulun kohtaloa. Hän pohtii, että olisi riski ryhtyä korjaamaan vanhaa.
– Paras ratkaisu olisi rakentaa kokonaan uusi. Missä aikataulussa, en osaa sanoa. Se on nyt poliitikoiden käsissä.
Kouluverkkotyöryhmää laajennettiin keväällä. Samalla Asemakadun koulun tilanne, monien muiden koulujen tapaan, jäi pöydälle. Kasvun ja oppimisen lautakunta ei hyväksynyt toukokuun kokouksessa kouluverkkotyöryhmän laatimaa esitystä. Kouluverkkotyöryhmää laajennettiin ja nyt se käsittää jo mukana olevien virkamiesten lisäksi edustajan jokaisesta valtuustoryhmästä.
KOULUSSA EI KIUSATA. Jos kiusataan, siihen puututaan heti. Asemakadun koulu on mukana KiVa eli kiusaamisen vastustamis-ohjelmassa. Kiusaamiseen pitää puuttua heti ja KiVa-Koulu ohjelma on hyvä väline puuttumiseen. KiVa-Koulu on kiusaamisen vastainen toimenpideohjelma ja sen käyttäjiksi on Suomessa rekisteröitynyt noin 90 prosenttia perusopetuksesta vastaavista kouluista. Äänekoskella myös valtaosa kouluista toteuttaa KiVa-Koulu ohjemaa.
– KiVa-tiimi puuttuu asiaan, jos kiusaaminen on toistuvaa. Seulontalomake täytetään oman luokanopettajan avustuksella. Jos tietyt kriteerit täyttyvät, koulun tiimi puuttuu asiaan, Saaristo kertoo.
LUE LISÄÄ: Tänään (6.8) ilmestyneessä lehdessä juttua myös Äänekosken lukion tilanteesta.