Hanna Uusitalo aloitti lokakuussa ennaltaehkäisevän työn ohjaajana. Arjen tuen alla tehty työ on on kaupungissamme aivan uusi aluevaltaus. Työnkuva on kirjava, ja päivän aikana pääsee tekemään monenlaista hommaa ympäri ämpäri Äänekoskea.
Suolahtelaissyntyiselle, Äänekoskella asuvalle Hanna Uusitalolle kaupunki on tuttu jokaiselta kolkaltaan. Hyvä niin, sillä työtä riittää taajamissa ja myös asukkaiden kotona.
– Teen työtä omalla persoonallani, sillä tässä ei juuri muita työkaluja ole, kuin kohtaaminen ja kuunteleminen, Hanna sanoo.
Työhuone löytyy Kuhnamon seniorikeskukselta. Terveydenhoitajana Hanna on tehnyt työtä äitiysneuvolasta saattohoitoon saakka.
– Olen toiminut täällä lastenneuvolassa, kotisairaanhoidossa, aikuis- ja diabetesneuvolankin puolella. Viime vuodet ovat menneet Saarijärvellä sairaanhoitajan työssä. Vuonna 2016 aloitin terveydenedistämisen ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon suorittamisen Jyväskylässä. Parhaillaan teen opinnäytetyötä. Yksi koulutehtävä laittoi minut pohtimaan, miten erästä asiaa voisi soveltaa käytäntöön, ja silloin otin yhteyttä arjen tuen vastaavaan ohjaajaan, Anne Puukilaiseen, Hanna kertoo työhistoriastaan ja päätymisestään takaisin kotikonnuille töihin.
– Sillon kuulin, että tällainen toimi on tulossa auki, Hanna sanoo ja kertoo, kuinka kolmen lapsen äitinä tekee mieluusti muuta kuin kolmivuorotyötä.
Hanna on saanut koulusta hyviä eväitä ja näkökulmia työnsä kehittämiseen.
– Tuon mukanani myös kehitysideoita ja sitä kaikkein tuoreinta tietoa. On upea sattumus, että kohtasin itselleni räätälöidyn työn, Hanna huokaa.
Ennaltaehkäisevän työn tekeminen on poikkihallinnollista yhteistyötä, jossa mukana ovat liikuntatoimi, seurakunta ja erilaiset järjestöt. Asiakasryhmä on yli 65-vuotiaat.
– Olen paikalla Konginkankaan, Suolahden ja Sumiaisten seniorineuvoloissa. Jalkaudun myös eläkeläisjärjestöjen ja vaikkapa muistikahvilan vieraaksi antamaan neuvoja toimintakykyä ylläpitävien asioiden eteen, minulta saa vinkkeja vaikkapa kaatumisen ehkäisyyn. On tärkeää olla muistuttamassa, kuinka lihaskunnosta tulee huolehtia. Onneksi jokaisesta taajamastamme löytyy kuntosali
Tärkeä löytyy omaishoitajien parista, kun Hanna tekee säännöllisiä omaishoitajien terveystarkastuksia. Omaishoitajia Äänekoskelta löytyy 180.
– Omaishoitajia on tarkoitus tavata henkilökohtaisesti joka toinen vuosi, mutta toki voi ottaa yhteyttä tarpeen vaatiessa.
Ennaltaehkäisevillä kotikäynneillä on suuri merkitys. Viime vuonna tarjottiin kotikäyntiä jokaiselle 80-vuotiaalle äänekoskelaiselle. Kotikäynnillä ei tehdä palvelutarpeen arviointia tai suunnittelua, vaan katsotaan miten henkilö voi omilla toiminnoillaan edistää arjen toimintakykyä. Hanna antaa neuvoja myös edunvalvonnan valtuutusten sekä hoitotahdon laatimiseksi.
– Lähetin 165 kutsua ja niistä poiki 50 kotikäyntiä. Yksinäisyys nousi suurimmaksi pulmaksi sekä palveluiden saavuttamattomuus. Ennaltaehkäisevä näkökulma tulisi ottaa huomioon jo liikennesuunnittelussa, Hanna muistuttaa.
Syksyllä tullaan pilotoimaan uusi hyvinvointitapatuma. Pilottipaikkana toimii Konginkangas.
– Tapahtuman tarkoituksena on muistuttaa, kuinka tärkeää on panostaa omahoitoon. Kaikkea ei voi toinen tehdä valmiiksi, Hanna vinkkaa.