Suomessa tuhlataan vuosittain 400 miljoonaa kiloa syömäkelpoista ruokaa, ja tästä määrästä noin 30 prosenttia kotitalouksissa. Esimerkiksi nelihenkiseltä perheeltä tuhlaantuu vuodessa keskimäärin 500 euroa roskiin heitettyyn ruokaan.
– Kotitalouksien ruokahävikin vähentämiseen ei ole helppoja taikatemppuja, vaan kyse on ruoan arvostuksesta, suunnitelmallisuudesta tai sen puutteesta sekä kotitaloustaidoista, kotitalousopettaja Elina Ovaskainen sanoo.
Vaikka ruoka on keskituloisille nykyään suhteessa halvempaa kuin ennen, ei syötäväksi kelpaavan ruoan paikka ole roskiksessa.
– Ruoan päätyminen kuluttajan lautaselle on vaatinut valtavat määrät työtä, energiaa ja tuotantopanoksia ja sen tuotanto kuormittaa myös ympäristöä. Siksi ruoan poisheittämiseen pitäisi suhtautua paljon kielteisemmin kuin nyt suhtaudumme.
Koska hävikin syyt perheissä vaihtelevat, kannattaisi lähteä liikkeelle pohtimalla hävikin syitä omassa kotitaloudessa.
– Onko tiettyjä tuotteita jotka aina pilaantuvat kaappiin, ostetaanko tai valmistetaanko ruokaa liikaa? Onko perhekoko viime aikoina muuttunut, mutta ruoanlaittotavat eivät? Onko ongelmana se, että jo valmistettua ruokaa tai hyödyntämättömiä raaka-aineita unohtuu kaappiin? Tämän jälkeen miettisin keinoja, joilla itselle tyypillisiin hävikin syihin voi vaikuttaa, Ovaskainen neuvoo.
Kaikille tärkeä taito on ruoan valmistaminen niistä aineksista, mitä kaapista sattuu löytymään ja reseptien soveltaminen. Reseptejä ei tarvitse lukea kirjaimellisesti vaan niitä voi muunnella. Tällä taidolla voi välttää monta kauppareissua.
Viisi vinkkiä hävikittömään arkeen
- Lähde kauppaan vasta kun on pakko, yleensä kaapin pohjata löytyvistä aineksista syntyy vielä jotain.
- Jotta et osta kaupasta turhaa ruokaa, kurkista jääkaappiin ennen kauppaan lähtöä ja tee ostoslista.
- Älä sorru paljoustarjouksiin, jos tuote on helposti pilaantuva.
- Osta hedelmät mieluummin irtotuotteina. Valmispakkauksissa yksi homeinen hedelmä pilaa nopeasti vierustoverinsa.
- Sijoita nopeimmin pilaantuvat ruoat jääkaapin etuosaan, niin muistat käyttää ne ajoissa.
Mikä on markettien osuus hävikki ruuassa, ei taida kotitaloudet pärjätä? Kauppojen määrät esiin hävikissä !(varmaan kauhistumme)