ÄKS

Heijastinpuusta tuli ilmiö

06.11.2020 10:25
Taidepuistoon syntyi pitkälle näkyvä teos, josta saa ottaa heijastimen mennessään tai tuoda heijastin tulleessaan. Samalla voi ihailla Taidepuiston taideaarteita vinkkaavat Einari Tarvainen ja Outi Pantsar. 

Pari vuotta sitten alkoi kuulua juttuja heijastinpuusta. Viime syksynä heijastinpuu viriteltiin näkyväksi ainakin Mämmellä, ja nyt ilmiö on laajentunut Suolahteen ja Äänekoskelle. 

 

Jalankulkijan on lain mukaan pimeän aikana tiellä liikkuessaan käytettävä asianmukaista heijastinta. Heijastin on erittäin toimiva tapa lisätä omaa ja muiden turvallisuutta. 

– Kohtaamistilanteessa lähivaloilla ajava autoilija havaitsee ilman heijastinta kulkevan henkilön vasta noin 50 metrin päästä, kun jalankulkijan heijastin voi näkyä jo 350 metrin etäisyydeltä, kertoo Traficomin laskelmat. 

Taidepuistossa on heijastinpuusta tehty – kuinkas muuten – taideteos. Outi Pantsar ja Einari Tarvainen ottivat vinkistä vaarin ja ryhtyivät toimeen näkyvyyden vuoksi ja puolesta. 

– Tästä Keskuskadun varrelta ei löytynyt sopivaa puuta, niin teimme tällaisen telineen, Einari esittelee. 

Heijastimet killuvat ja killottavat vanhasta rukin lavasta työstetyssä telineessä.

– Saimme pari naulakkoa ja kätköistä löytyi pari polkupyörän vannetta, Outi kertoo. 

Ja tietenkin on koko komeus saatu heijastavaksi heijastavan maalin, langan ja itse heijastimien avulla. Kannattaa käydä katsomassa ja ottamassa matkaan pieni ja tärkeä kapistus. Ja jos laatikoiden perukoilta löytyy kotoa useampi heijastin, voi niitä käydä tuomassa osaksi muuttuvaa teosta. 

– Mutta älä tuo sitä viimeistä heijastinta minkä omistat, Einari heristää. 

Heijastinpuusta saa ottaa itselleen heijastimen tai lahjoittaa puuhun heijastimia muiden otettavaksi. Heijastimia on saatavilla erinäköisiä, kokoisia ja mallisia, ja heijastinta ostaessa on tärkeää tarkistaa, että kyseessä on oikea CE-hyväksytty heijastin. Heijastimen kiinnittäminen oikeaan kohtaan on hyvin tärkeää näkyvyyden kannalta.

ÄKS vei Taidepuistoon parikymmentä heijastinta mennessään. Toimittaja valitsi yhden itselleen ja ripusti sen ohjeiden mukaisesti takkiinsa. 

– Riippuva heijastin kiinnitetään polven korkeudelle, sillä autoilija havaitsee parhaiten tien puoleiselle sivulle kiinnitetyn heijastimen. Riippuheijastimen pitää päästä heilumaan vapaasti ja näkyä sekä eteen, taakse että sivulle, yllekirjoittanut selvittää. 

Liikenneturva ohjeistaa kuinka stretch- tai jousiheijastin kiinnitetään ensisijaisesti tien puoleiseen ranteeseen tai kyynärvarteen. Heijastimen voi kiinnittää myös sääreen, jos käytössä on useampia heijastimia.

Äänekosken demarit kantoivat kortensa tielläliikkujen turvallisuutta ajatellen, ja nyt Suolahden Wanhalta Asemalta löytyy hyvin heijastettu kuusi. 

– Olkaa hyvä, ja ottakaa heijastin hihaan heilumaan, Merja Närhi sanoo.

Demarit lahjoittivat myös Taidepuiston heijastinpuuhun pesämunaa. 

VIIME vuosina on kauppojen hyllylle tullut heijastavia tuotteita, kuten ulkoiluvaatteita, reppuja ja kasseja. Erilaisten heijastavien tuotteiden valmistaminen heijastavasta langasta tai materiaalista on kasvattanut suosiotaan. 

– Kannattaa tarkastaa, heijastaako tuote, sillä takaisinheijastavuudessa voi olla suuriakin eroja. Mieluummin överit kuin vajarit, Liikenneturva tiedottaa. 

Myös nelijalkaiselle karvakamulle kannattaa ostaa heijastinpanta tai heijastinliivi, jotta se ihmisen paras ystäväkin on turvassa.

Auotojen valot eivät näytä pitkälle ja jalankulkijoiden on ensiarvoisen tärkeää tehdä itsensä näkyväksi. Sisä-Suomen poliisilaitoksesta vinkataan näin: 

Autoilija – muista tilannenopeus, aja riittävän hitaasti erityisesti koulujen läheisyydessä, jotta havaitset lapset ja koululaiset.

Koululaiset – pienemmät ja isommat – käytä heijastimia, käytä suojateitä ja varmista, että autoilija on havainnut sinut. Älä syöksy tielle.

Toisten huomioon otto, näkyminen ja varovaisuus koskee kaikkia tielläliikkujia, myös pyöräilijöitä.

– Jos vaaratilanne tai onnettomuus sattuu kaikesta huolimatta, ilmoita siitä poliisille soittamalla hätänumeroon 112. Jos esimerkiksi autoilija on ajanut liikennesäännöistä piittaamatta ja on meinannut ajaa jonkun päälle, laita auton rekisterinumero muistiin ja ilmoita se samalla. Vaarallisista tilanteista kuuluu ilmoittaa heti hätänumeroon, ei ilmoittaa jälkikäteen esimerkiksi palautepostilla, muistuttaa komisario Jari Lindholm

Pistetään heijastimet heilumaan! Heijastin on halpa henkivakuutus, ja toivomme huomioita sen oikeaoppiseen ja jatkuvaan käyttöön tänä pimeänä vuodenaikana. 

– Tieliikennelaki velvoittaa jalankulkijan käyttämään heijastinta pimeällä, mutta ethän käytä heijastinta vain lain vuoksi – käytä sitä oman ja muiden turvallisuuden vuoksi. Heijastin eteisen kaapissa ei auta ketään, ÄKSän toimituksen väki muistuttaa. 

Ota mennessäs tai tuo tullessas – siinä heijastinpuun idea pähkinänkuoressa.

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 4, 44100 Äänekoski
Ma-to 9–13 • Pe suljettu
Puhelin 040 565 0941

 

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Kinnunen
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

 

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy