ÄKS

”Helismaan Äänekoski” -laulunäytelmä valtuustosaliin

13.10.2021 06:15

Vanhusten viikolla kantaesitetty ja suuren suosion saanut laulunäytelmä Reino Helismaan elämästä esitetään Äänekosken kaupungintalon valtuustosalissa lokakuun viimeisenä sunnuntaina. 

 

Esitykseen on vapaa pääsy. Esityksen kaupunkilaisille tarjoaa Äänekosken kulttuuritoimi.

Näytelmän keskiössä on Reino Helismaan tarina paikallisesta, äänekoskelaisesta näkökulmasta. Se kertoo, kuinka nuorena isättömäksi jääneestä pojasta kasvoi surumielisyyttä ja synkeyttä kaihtava sanataituri ja viihdyttäjä, jonka nopeasta ja terävästä kynästä syntyi merkittävä osa 50-luvun populaarikulttuuria. Suorastaan häkellyttävä on Helismaan kokonaistuotanto: 5 000 lauluntekstiä, joista levytettiin noin 1 200, 124 omaa levytystä, 12 revyykäsikirjoitusta, 30 elokuvakäsikirjoitusta, 7 näytelmää, 3 suomennettua musikaalia, kaksi kirjaa, yli 100 radio-ohjelmaa ja kymmeniä televisio-ohjelmia.

Koiviston kylällä tärkeä merkitys Helismaan elämässä

Äänekosken Koiviston kylä lienee ollut Helismaan ensikosketus maaseutuun ja maaseudun ihmisiin, joiden vaikutus Helismaan tuotannossa oli merkittävä. Helismaan Maija-äidin syntymäkoti, vanha Koiviston talo toimi Heleniuksen perheen kesänvietto- ja turvapaikkana 1900-luvun alun mullistuksissa. Kun Helismaan isä ammuttiin punaiseksi oletettuna Helsingin kaduilla, yksinhuoltajaksi jäänyt Maija Helenius toi perheensä Koivistolle. Helismaan lapsuuden ja nuoruuden kesät Koivistolla kuluivat tiiviisti Samuli-serkun vanavedessä kalastellen, retkeillen ja tukkilaiskulttuuriin tutustuen. Myöhemmin Reino Helismaan saadessa kutsun rintamalle, hän lähetti oman perheensä Koivistolle suojaan.

Helismaan roolissa esiintyy Jouko Enkelnotko, joka tunnetaan mm. useista musiikkiteatterirooleista ympäri Suomen (mm. Helsingin kaupunginteatteri: Les Miserables, Seinäjoen kaupunginteatteri: Dance of the Vampires) sekä sotetaiteilijan työstään mm. Taiteen keskustoimikunnan ja Jyväskylän kaupungin taiteilijaresidenssissä vuonna 2017 kahdessa vanhustyön yksikössä. Enkelnotko on myös käsikirjoittanut ja ohjannut ”Aarre, ryssän äpärä” –musiikkinäytelmän Lapualla 2016 ja ”Koffeli ja Pöffeli Porin pirun jäljillä” –musiikkinäytelmän Porissa 2021.

Näytelmän naisrooleissa Maija Heleniuksena ja Lempi Helismaana esiintyy laulaja ja musiikkipedagogi Heidi Kurtti,jota on aiemmin Keski-Suomessa kuultu mm. rouva Mushnikina Musiikkikampuksen Pieni Kauhukauppa -musikaalissa vuonna 2016.

Tommi Kurtti on kokenut ja taidokas, itseoppinut kosketinsoittaja, joka tekee sovituksen lähes kappaleeseen kuin kappaleeseen lennosta. Topias Lehtola on monipuolinen muusikko ja musiikkipedagogi, joka mm. soittaa rumpuja Tommi Soidinmäen yhtyeessä. Tässä esityksessä häntä kuullaan viulistina ja laulajana.

Musiikki koostuu Helismaan tekstittämistä kappaleista, joiden sovituksissa haitari ja viulu ovat merkittävässä roolissa. Helismaan tekstittämien kappaleiden lisäksi esityksessä kuullaan Helismaan esikuvan, J. Alfred Tannerin lauluja.

Rooleissa: Jouko Enkelnotko, Heidi Kurtti, Topias Lehtola, Tommi Kurtti

Käsikirjoitus: Jouko Enkelnotko ja Heidi Kurtti

Lavastus ja puvustus: Työryhmä, Äänekosken Ekocenter, Oili Juumajärvi

Musiikin sovitus: Heidi Kurtti ja Helismaa Ensemble

Helismaa Ensemble: Tommi Kurtti ja Topias Lehtola

Tekniikka: Enu Tikander

Esityksen kesto 60 min.

”Helismaan Äänekoski” -laulunäytelmä Äänekosken valtuustosalissa su 31.10. klo 14

Vastaa

  1. Miina sanoo:

    Noin suosittu ja tykätty, jos jaksatte tuokaa esitys myös Suolahtisaliin ja Koiviston seuraintalolle, maksamme lipuista mielellään

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 4, 44100 Äänekoski
Ma-to 9–13 • Pe suljettu
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Kinnunen
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy