Kunta- ja hallintoministeri Henna Virkkunen kannattaa sukupuolikiintiöitä pörssiyhtiöiden hallituksiin. Keskustelu aiheesta on virinnyt parhaillaan uudistettavana olevan tasa-arvolain myötä.
– Nuorena suhtauduin epäilevästi esimerkiksi lautakuntien naiskiintiöihin. Minusta on kuitenkin tullut kiintiöiden kannattaja, sillä muuten kehitys menee eteenpäin liian hitaasti. Jos kiintiöitä ei tule, samaan tulokseen pääsemiseen menee sata vuotta. Asenteet muuttuvat hirveän hitaasti, Virkkunen sanoi.
Jyväskyläläisministeri vieraili lauantaina Äänekosken kaupungintalolla järjestetyssä naistenpäivän tilaisuudessa. Virkkusella, 41, oli näkemys myös nuorempien naisten arjesta.
– Toivoisin, että nuoret uskoisivat itseensä, että heillä olisi itseluottamusta. Tyttöjen osalta suurin ongelma ovat ulkonäköpaineet, jota nettimedia luo. Nykymaailma on niin ulkonäkökeskeinen, Virkkunen mietti.
Pojistakin puhuttiin. 15-vuotiasta pojista hyvin harva harrastaa lukemista, mikä huolestuttaa Virkkusta.
– Ennen kirkko sivisti kansakuntaa. Miestenkin piti päntätä katekismusta ja oppia lukemaan päästäkseen naimisiin.
Uutta lakia lukemisharrastuksen levittämiseksi ministeri ei sentään aio lähteä ajamaan. Oleellista on Virkkusen mukaan tarjota kouluille parempia välineitä lukemisen edistämiseksi.
KUNTAUUDISTUKSESTA vastaavana ministerinä Virkkunen on saanut paljon arvostelua. Nyt hän on ilmoittaunut ehdolle toukokuisissa EU-vaaleissa. Virkkunen korostaa, ettei ole ”pakenemassa” vastuuta vaan aikoo saada työnsä kannalta oleelliset lakialoitteet eduskunnan käsiteltäväksi ennen mahdollista Brysseliin-lähtöä.
Vaali-innon takana on Virkkusen mukaan tulevan EU-parlamenttikauden tärkeys. Yhteisvaluutta euron suhteen EU teki aikanaan virheitä, joita Virkkunen haluaa olla korjaamassa. Sanoma viittaa liittovaltion suuntaan.
– Euro ei ole toiminut, koska talouspolitiikat ovat eri maissa erilaisia. Haluan olla ajamassa tiukempia taloussääntöjä.
Ukrainen tilanne on nostanut esiin toisenkin syyn, Virkkusen mukaan EU:n alkuperäisen idean.
– EU:ssa on kyse rauhasta ja demokratiasta. Ukraina on muistutus siitä, että rauha ei ole automaattisesti taattu Euroopassa.
KESKUSTELUUN NOUSI myös valtionosuusuudistus, joka nykytiedolla toisi Äänekoskelle 3,5 miljoonaa euroa vuodessa – käytännössä naapurikuntien kustannuksella.
– Kyseessä on tärkeä laki, vaikkei siitä paljoa puhutakaan. Valtionosuuksissa on ollut vinouma jo 20 vuotta, ja se on koko ajan mennyt vinompaan suuntaan. Osa kunnista on saanut liikaa ja osa kunnista on kärsinyt. Äänekoski on ollut yksi kärsijä, Virkkunen linjasi.
Naistenpäivän paneelissa Virkkunen esiintyi Ääneseudun Kehityksen toimitusjohtajan Sari Åkerlundin rinnalla. Keskustelua veti toimittaja Tuija Tiitinen.
Kiireisellä ministerillä on monenmoista ohjelmaa. Perjantaina Virkkunen tapasi Dublinissa Euroopan Kansanpuolueen – johon Kokoomus eurotasolla kuuluu – maanosan oikeiston silmäätekeviä, kuten muun muassa ukrainalaiset kärkipoliitikot Julija Tymošenkon ja Vitali Klytškon. Pyörätuolilla liikkuvan ex-pääministerin ja entisen nyrkkeilyn maailmanmestarin tapaamisen jälkeen Saarijärven kautta Äänekoskelle ja illaksi kotiin, jossa perhe – mies ja poika – olivat naistenpäivän kunniaksi JYPin pelissä.
– Ei tarvitse tyhjään taloon mennä. Sisko tuli perheineen kylään Helsingistä. Unohdin vain kyläilystä sopiessa, että olenkin perjantain Dublinissa, Virkkunen naureskeli.